5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

MÉDIA: Nevěřte kritikům

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
rolo 22.1.2006 17:12

tak je to, tedy

Píšete o Lewisově Narnii: "To však není zjištění, jež by uspokojilo naše filmové recenzenty. Ti musejí hledat i u filmu skrz naskrz odpočinkového nějaké transcendentní hlubiny." Člověče, byly doby, kdy se žurnalisté za svou nevzdělanost přinejmenším styděli. Ale vy jste ji dokonce povýšil na své východisko - proboha, doufám, že jste dost mladý, abyste si všechny ty mezery zacelil. A jestli ne, tak se probuďte a najděte si nějakého příhodnějšího koníčka. Vždyť hlupáka, který mlčí, mohou ještě mít za moudrého (hádejte, kdo to napsal).
wild child 18.1.2006 21:36

krivankova

Proboha, vy ste divnej, spatlal jste tam páté přes deváté, ale to je celkem jedno. Proč se ale navážíte do Křivánkové, když sama dítě (děti) má a jako matka ví, co se mu (jim) zamlouvá, to mi uniklo. A že je Karlík a továrna... po filmařské stránce na daleko vyšší úrovni je jasné každému, kdo má o kinematografii základní přehled. A to vy ,podle toho co jste ze sebe vydlabal, byt nemuzete.
Jirina Kokesova 15.1.2006 21:31

Pane Zantovsky,

to je opravdu pekny a vystizny clanek. 
Pohadka je pohadka a psychologicke drama je psychologicke drama.  Pohadka opravdu pohladi, potesi, i nejakou tu nostalgickou slzicku vyloudi.  To je vsechno.  Hledat v tom nejake hluboke myslenky?  To jednoduse nejde.
Strausuv valcik take pohladi, potesi, i nejakou tu slzicku vyloudi.  Ale srovnavat ho treba s Wagnerovym cyklem Niebelungen?  To take jaksi nejde.
A neohrnujte nos nad pohadkami a valciky.  Ty zasahnou a potesi daleko vic lidi nez ta vazna dila s hlubokymi myslenkami.
Klaun Parafin 13.1.2006 0:00

Šišmarjá, no nic...otrávil jste mě dostatečně, vy pako!

zcr 12.1.2006 13:36

Autore,

obavam se, ze Vam neco uniklo; Letopisy Narnie nejsou "...opravdu jen o čirou pohádku určenou fantasii dětí..." Doporucuji: http://www.bbc.co.uk/religion/religions/christianity/features/cslewis/
Quardok 12.1.2006 11:54

hlavně něco napsat

Pan autor začal již nadpisem, který je přece samozřejmý každému člověku - nevěřte recenzentům. Proto to píší, aby nevěřící tomášové šli do kina a přesvědčili se, jestli se recenzent nemýlí.
Nicméně hlavním obsahem jsou Letopisy Narnie. Film jsem neviděl (knihy jsem kdysi přečetl, ještě v angličtině), ale nechápu, proč by film pro pobavení dětí nemohl mít také nějakou myšlenku. Z knih tento dojem mám.
Proto asi dětem předkládáme příběhy, aby jejich otevřené mysli vstřebaly něco z hodnot našeho světa. To, že se u toho baví samouzřejmě zvyšuje pravděpodobnost uložení této myšlenky v dětské hlavičce, která je u filmu daleko menší než u knihy.
Takže nevěřím recenzentům, ale stavím se za jejich odhalování smyslu a kladení otázek co autora vedlo k vytvoření čehosi, tedy za jejich pravo na subjektivní hodnocení.
Jan 12.1.2006 10:38

Co jsou a čemu slouží tzv. "česká" masmédia se dozvíme v několika dokumentech: "CENTRALIZOVANÁ NADNÁRODNÍ A NADSTÁTNÍ INFORMAČNÍ A ZÁBAVNÍ MASMÉDIA - TOVÁRNY NA VÝROBU VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ - V RUKOU SVĚTOVÉ FINANČNÍ INTERNACIONÁLY A JEJICH ÚKOLY V OBLAST

Co jsou a čemu slouží tzv. "česká" masmédia se dozvíme v několika dokumentech: "CENTRALIZOVANÁ NADNÁRODNÍ A NADSTÁTNÍ INFORMAČNÍ A ZÁBAVNÍ MASMÉDIA - TOVÁRNY NA VÝROBU VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ - V RUKOU SVĚTOVÉ FINANČNÍ INTERNACIONÁLY A JEJICH ÚKOLY V OBLASTI INFORMAČNÍ A HODNOTOVÉ MANIPULACE, JEJICH PŘEDSTAVITELÉ, SPOLEČNÉ METODY A CÍLE":
Jim 12.1.2006 10:32

překlepy

zkusím předejít výtkám a přiznávám, že v předešlém textu mám překlepy. Správně má být Horní Lhoty, nedělal (nikoliv neděkal) a vím, že správně se píše transcendentální, dokonce tuším, co tím chtěl básník říci. Pokud jde o kritiky, sdílím názor pana Žantovského.
JiM 12.1.2006 9:55

To se dalo čekat,

že všichni "intelektuálové", tenhle článek ztrhají. Ale nechápu, proč by tu nemohl být film, který potěší  ty "opravdu malé děti"? Co je na tom špatného. Ostatně vyšlo obrovské množství zdrcujících kritik na Harryho Pottera i na filmové zpracování Tolkiena. Dětští psychologové mají ovšem poněkud jiný názor. Co s tím? Např. mistr všech kritiků pan Rejžek nesnáší L.Bílou a vynáší Ivu Bitovou.  Iva Bitová je bezesporu skvělá hudebnice a ještě skvělejší člověk. A to kvůli tomu zakážu strejdovi Vařekovi z Horní Lohoty aby poslouchal dechovku? Nebo ho snad nechám utratit, aby neděkal ostudu našemu kulturnímu národu?
Kritici klídek. Určitě spousta těch malých dětí doroste k vyšším kvalitám a bude ofrňovat nad vším, co nebude extrasupertrancententální.
blutt 12.1.2006 13:50

Proč podkládat stůl svazkem bankovek, když stačí papír?

Však jo - synovi (6) se tyto filmy líbí, nakrucuje se i u popíku v rimejku Karlík a t. n. č., ale synovec (12) by chtěl raději Pottera či LOTR... 
Film působí tímto jako drahý špás, je-li určen pro "méně" náročné...
pekař 12.1.2006 9:47

srovnávání nesrovnatelného

když, vážený pane, nevíte, jak se co peče, tak to nepoužívejte jako duchaplný příměr. svědčí to rovněž také něco o vaší nadměrné sebejistotě.
Jania 12.1.2006 9:43

No a a co

Ale Narnia je opravdu prázdná, předvídatelná a rozvleká. Tak co mají psát?
A co vlastně o dětech víte Vy?
i.h. 12.1.2006 8:54

Ja chapu, ze jste Narnii necetl,

ani vam o tech knizkach a jejich obsahu nikdo nevypravel, ale proc tady musite davat svoji nevzdelanost a rekl bych hlupactvi tak demonstrativne najevo, nechapu.
blutt 12.1.2006 8:46

Osobní pocity kritika kritiků

Mám pocit, že většina článku by se dala docela dobře vztáhnout i na autora samotného.
První polovina neslané nemastné ok, dobré pro internet...
A ony kritičky? Mají zkrátka jiný názor, no... to je toho... Hloupější mi připadá situovat to tak, že z toho pro některé vyplývá, že jiný názor zapříčinilo, že jsou ženy. Postrádám bližší rozbor myšlenek plus na jakém základě autor postuluje ty své.
Eva Kačírková 12.1.2006 7:26

kritika je projekce osobních postojů

+Vážený pane Štěpánku,
velmi často s Vámi nesouhlasím, ale tentokrát jste trefil do černého.
"Potíž s našimi kritiky je, že zásadně nepíší o díle, ale o svém postoji k dílu" byste mohl ještě rozšířit o  "nebo k autorovi".
Plující oblaka 12.1.2006 8:28

Re: kritika je projekce osobních postojů

Tak se Štěpán kem nesouhlaste dál, tady je podepsaný Žantovský
Patron Divný 12.1.2006 8:31

Re: kritika je projekce osobních postojů

A jste si jistá, že dotyčný se jmenuje Štěpánek? Ale já vás chápu, to jsou přece všechno ty modré straky, proč se namáhat rozlišovat jednu od druhé...
Ludva 12.1.2006 8:49

Re: kritika je projekce osobních postojů

Buďme rádi, že kritici mají svůj postoj k dílu, horší by bylo, kdyby měli postoj strany a vlády.
zirje 12.1.2006 6:27

Ach jo

A napadlo Vás někdy, Vy duše prostá, že tu může být někdo, pro koho pobavit, pohladit, a natlačit si do hlavy kypící emoce a těstoviny s krevetama, je jaksi poněkud málo? To co jste napsal v druhém odstavci, pro to nemám slov.
Pusťte si ....   .... Marii Poledňákovou a zalezte zpátky do R(Ř)ady 
haui1 12.1.2006 8:18

Re: Ach jo

Tak ať tam ten dotyčný nechodí!
Patron Divný 12.1.2006 8:32

Re: Ach jo

A co s tím mají co dělat těstoviny s krevetami?
zirje 12.1.2006 8:47

Re: Re: Ach jo

Toto:
"A když film skončí – samozřejmě generálním happy-endem – všichni se spokojeně odeberou do pasterie na těstoviny s krevetkou"
Iva 12.1.2006 11:19

Re: Re: Re: Ach jo

Ale on přece tu Narnii nekritizuje. Si to přečtěte znovu.
jakovy 12.1.2006 14:05

Re: Ach jo

Tady si někdo plete Štěpánky. Chudák author to slíz za jmenovce.
Ach jó.
68 12.1.2006 5:18

Co po těch ženách proboha všechno chcete? Já jsem rád, že se věnují kritice filmové.