2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MÉDIA: Hezky, česky a od srdíčka

Nepochybně to zažilo mnoho z vás. Míříte za svými prarodiči či staršími příbuznými, přivítají vás, pohostí a poté přijde náraz. Po krátké aklimatizaci upoutá vaši pozornost televizní obrazovka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Aspirin 26.12.2013 23:51

Dobrá....

ale řekněte mi, jaký je rozdíl mezi "uměleckou" úrovní posluchačů TV Šlágr, TV Nova, Zlatých slavíků, Vyvolených atd. Mě osobně život naučil respektovat "umělecké" choutky ostatních (jsou to nakonec jejich peníze) pokud mě nenutí to poslouchat... Cca v srpnu vysílala Vltava Wagnerovský den - od 10:00 do 22:00 celý cyklus Prsten Nibelungů i s průvodním slovem. Pokud by někdo sepsal co jsem si vyslechl od kamarádů, že s nimi nejedu na výlet a 12 hod sedím u rádia... sepsal by určitě podobný článek.

J. Kostelanský 26.12.2013 17:51

Nikdy som dychovku nemal rád, ale...

... čím som starší, tým viac ju oceňujem a dokonca počúvam. Som totiž presýtený a čiastočne aj zhnusený modernou, resp. postpomernou hudbou a jej videoklipmi.

Keď naši za komunistov pozerali Sejdeme se na Vlachovce a podobné programy, bolo mi to na smiech. Teraz si Šláger veľmi rád pustím. Na Slovensku existuje aj rozhlasová stanica Šláger - tá tiež vysiela podobný program - ale nielen dychovky, ale aj pop hity spred 20-30 rokov. Keď už si pustím v aute muziku, tak práve túto stanicu.

Ekonomické pozadie a peniaze točiace okolo toho mi môžu byť "ukradnuté". Každý predsa robí biznis kvôli peniazom, a nie kvôli charite.

A čo sa týka umeleckej stránky - sú klipy a pesničky strašidla Lady Gaga či raperské pesničky plné nadávok hodnotnejšie diela ako sú ľudovky a dychovky? Ani náhodou. Navyše chápem ľudovky ako súčasť kultúrneho dedičstva. Ľudia by mali poznať nielen to, kedy a kde si ktorý zahraničný spevák s prepáčením grgol a prdol, ale aj klasické ľudovky. Aspoň taký je môj osobný názor.

To, že Šláger je taký populárny, chápem ako symbol toho, že ľudia sa spamätali z ošiaľu západnej kultúry a čoraz viac si začínajú vážiť tú vlastnú.

J. Mannheim 27.12.2013 9:25

Re: Nikdy som dychovku nemal rád, ale...

prosím, neplést si kvalitní dechové soubory, ať již vojenské, kvasifolklorní nebo civilní, a to už vůbec nemluvím o lidové hudbě, kterou dělají folklorní soubory, se samohrajkovou hrůzou, kterou můžete slyšet na TV Šlágr

V. Mlich 26.12.2013 11:55

Aby i jim ta koza chcípla, když naše CD nikdo nekupuje

Šlágr je jediný kanál, kde nejsou ani vraždy, ani politika, ani záběry nehod, požárů, nemocí, ani napětí, ale jen lidi, kterých baví písničky. I když to není zrovna dokonalé, sálá z toho kanálu klid a pohoda. Takový kanál potřebuje na provoz nějaké peníze, ale když v Česku někdo začne vydělávat peníze, hned slintá spousta závistlivců, zvlášť těch méně úspěšných. Na rozdíl od autora článku si přeju, aby takových kanálů bylo co nejvíc, kolik se jich jen dokáže uživit. Klidně i namísto naší-vaší, která si zajistila příjmy zákonem místo obsahem.

J. Forman 26.12.2013 14:54

Re: Aby i jim ta koza chcípla, když naše CD nikdo nekupuje

Šlágr TV mažu i ze seznamu stanic na ovladači, aby si náhodou nějaký kámoš při přepínání nepomyslel, ža se snad na to dívám.

P. Lenc 26.12.2013 9:25

A tak nějak nevím.

Ač "konzument" daleko po pětačtyřicítce v článku uváděné kapely opravdu nemusím.Ale pokud tento žánr má své příznivce a úspěšně vydělává, tak proč ne.Pokud někdo miluje sádrové trpaslíky a je ochoten za ně utrácet, je to pouze jenom jeho věc a žádný profesionální "estét" by neměl mít právo mu do toho kecat.A pokud autorovi vadí, že na tom účastníci vydělávají, tak je to zřejmně pouhá závist.Nakonec, stačí se podívat na některou rakouskou nebo německou televizní stanici a prozpěvujících a jódlujících v krojích tam v reklamně uvidí dost a dost.Holt tam asi nejsou dost "kulturní".

J. Lepka 26.12.2013 10:12

Re: A tak nějak nevím.

Jo, jo, " německý trpaslík přežije vše " !

J. Forman 26.12.2013 14:56

Re: A tak nějak nevím.

Zaměňujete kulturu a a šmíru. Klidně snesu lidovou písničku, ale ne v provedení sanatoria pro slabomyslné, případně školy hudebního hluchu.

J. Chaloupka 26.12.2013 9:24

Začátek hledejte v projektu jistého F. Gála a jeho

kamarádů mimochodem také sociologa Alana. Tahle skupina vytvořila lidový styl a ještě za to inkasovala desítky milionů. Zbytek jsme vykoupili my, občané ČR, když jsme platili 10 mld. za novou Novu. Mimochodem Peterka jen uspokojil poptávku a ta, jak vidno není zas tak velká. 120 tis. diváků není moc. A že vydělává? To chcete, aby prodělával a zbankrotoval, nechal za sebou dluhy a skončil na úřadu práce? To je mi podnikavý Peterka mnohem milejší, než parazit Mládek.

P. Jansky 26.12.2013 12:32

Re: Začátek hledejte v projektu jistého F. Gála a jeho

peterka versus mladek

kdyby chaloupka nepouzil u mladka slovo parazit, tak mi muze

byt ukradeny.. takto musim chladkovi prozradit ze mezi peterkou a mladkem je drobny

rozdil.. mladek cely život tvoril kdezto peterka se na tvůrcích lidech prizivuje..

takze ne mladek ale peterka je parazit

R. Tichý 26.12.2013 18:37

Re: Začátek hledejte v projektu jistého F. Gála a jeho

Přísahal bych, že byl myšlen soudruh Mládek od socanů, řečený Honza Kapsa

V. Ondys 26.12.2013 8:46

:)))))))))))) Asi se spousta posluchačů neobejde bez

takových podbízivých sraaaček, ale malér začne až v okamžiku, kdy je začnou považovat za vrchol :)))))))))) umění jako ostatní, co se zase neobejdou bez středního proudu třeba s Kájou Kooootem!

V. Hájek 26.12.2013 7:52

Zdá se mi,

že Karl Peterku nesnášíte, nebo mu závidíte. Objevil mezeru na trhu a zaplnil ji. Má své příznivce, jako je má každý hudební žánr a že je dovede uspokojit bez nákladných scén plných až nepříjemných světelných efektů je jenom důkaz jeho manažerských schopností. A že na tom vydělává? To je přeci účel podnikání. Mnoho jiných, i v hudební branži, vydělává přeci také. Možná i víc. Jeho styl se vám líbit nemusí, na to máte právo, nikdo vám jej ale také nevnucuje

P. Khail 26.12.2013 8:15

Re: Zdá se mi,

Autor to vidí stejně jako vy, jen ten produkt prostě nemusí.

J. Stejskal 26.12.2013 0:16

Eva a Vašek

nebyli samozřejmě Peterkův objev. Fungovali dlouho předtím, než je začal prodávat Peterka. Naopak. V této zasilatelské branži nesmyslů mu konkurovali a v souboji nevyhráli. Tak se s ním dali do holportu. A Duo Jamaha je Duo Yamaha. Podle těch niněroidů, na které na louce hrají. Asi začnu psát do Eura, zřejmě může leckdo.

P. Eugel 26.12.2013 5:07

Re: Eva a Vašek

Duo Yamaha je take Duo Jamaha. http://www.duojamaha.sk/ Zacnete psat treba na stenu obyvaku, to muze taky kdekdo!

J. Stejskal 26.12.2013 9:39

Re: Eva a Vašek

Potrebujete něco v tom obýváku?

J. Mannheim 27.12.2013 9:39

Re: Eva a Vašek

tak jsem vyzkoušel ten link, a to je přesně ten naprosto příšerný styl muziky vyrobený na samohrajkách. Přitom Yamaha DX7 byl kultovní syntezátor, který používaly i světové hvězdy, a já jsem hrál na akustickou kytaru Yamaha FG 430 téměř čtvrt století (ještě ji mám schovanou) a občas ji vytáhnu i dnes.