3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ondras 28.8.2008 15:02

Doplnění

Boříkovy lapálie a Žlutý Robert - netřeba komentáře.

Detektiv Bondybej 001 vyšel také někdy v roce 1973(?) s Bornovými ilustracemi  v časopisu Kolotoč (netuším jak často a zda pak vycházel, měl jsem jsem toto jedno číslo). Byl to časopis spíše rodinného" typu. Dvě stránky také byly mj. věnovány "detektivnímu kvízu" ve stylu detektiva Štiky z Ohníčku, zde ovšem kreslené K. Saudkem, pak taky třeba dost dlouhý rozhovor s Janem Kačerem, který tehdy rozhodně nebyl ve fóru... Jméno Bondybej pak Steklač recykloval v seriálu Sekta hadích mužů (už si nevzpomínám, jestli v Ohníčku, nebo Větrníku-Pionýru), zde je to ovšem přitroublý člen amatérského Klubu detektivů, jenž je přijat na zkladě doplňující otázky: On rád játra, ty rád játra a kdo ještě rád játra?" -"Já!"  Podle Boříkových lapálií vznikl v 70. letech TV seriál (snad měl nahradit trezorové Rychlé šípy), Čendu např. hrál dodnes hrající Gustav Bubník, ovšem Steklačův osobitý humor to jaksi postrádalo...

Fencl 28.8.2008 17:45

Re: Doplnění

Sekta hadích mužů = Záhada Tiwi-Wapu = jakési pararelní (vedle Návratu Žlutého Roberta), druhé pokračování Žlutého Roberta. V tomto románku se vyskytují dopisy podepsané právě Sektou hadích mužů. Jinak mám vcelku podezření, že to byl právě ten případ, kdy Steklač něco psal do Pionýra, který i vedl, a vůbec nevěděl, jak bude o měsíc později pokračovat. Přesto Záhadu Tiwi-wapu zdárně ukončil a později mohla vyjít i knižně, byť ne samostatně. Ovšem s úpravami...  Jinak si ještě vzpomínám, že jako pachatele nechal Vojta na konci Záhady Tiwi-wapu usvědčit muže, který předtím ve Žlutém Robertovi vystupuje jako jednoznačně kladná postava, což mě jako kluka poněkud zmátlo i zklamalo. Ivo F.   

Ondras 28.8.2008 20:19

Re: Re: Doplnění

On ta jména vůbec různě recykloval. V detektivu Bodybejovi 007 se např. vyskytuje geniální, lehce pothlý vynálezce Šarapatka (obdoba strýce Chrobáka, jen s ničivějšími následky:-)), ve Žlutém Robertu je zas baron Scharapatka (zobrazen na jakési kameji, kterou Robert má uloupit v klenotnictví). Myslím, že toto jméno ještě použil i jinde. No, už je to hodně dávno, přesně si nepamatuji.

Ondras 28.8.2008 20:20

Re: Re: Re: Doplnění

Pardon, pochopitelně Bondybej 001 :-)

Ivo 28.8.2008 22:50

Re: Re: Re: Re: Doplnění

Jo, to je zajímavé, např. s tím Šarapatkou, to mi uniklo.