29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Johny 25.8.2008 14:33

Charakter Ludvíka Součka

nemůžu hodnotit, jednoduše nemám dost informací. Jeho znalosti tajných služeb mohly být stejně tak dobře vyčtené jako zažité - kdo ví. Každopádně jeho knihy jsou to nejlepší co Československá literatura může nabídnout. Jistě, nemám rád komunisty, můži součka kritizovat, možná měl opravdu špatný charakter ale zatím se nenašel nikdo komu by nějak ublížil. Navíc po něm zůstane veledílo. Z tohoto mi vychází Souček stále pořád lépe než většina Čechoslováků, kteří sice do strany nevstoupili a nikdy nic "nepodepsali" nicméně jich prázdné, zbabělé a nudné životy právě komunismus umožnili a navíc po nich nezůstane naprosto vůbec nic.

J. G. Pašek 25.8.2008 14:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Souček

Dílo a osobní život jde ruku v ruce . . . . zamést pod koberec osobní život spisovatele je pokrytectví . . . ať si čtenář rozhodne!

jk 25.8.2008 14:15

Re: Souček

  Zmizel vám z očí v roce 1948, ale vy víte, že se pohyboval v nějakých kolaborantských kruzích.... Vaše vzpomínky jsou nepřesné, ale  pamatujete si velice jasně (co vlastně kromě toho, že jste měl mínění?).... Nemáte žádné věrohodné údaje, ale můžete stoprocentně prohlásit... Vy musíte být, pane Antoníne I., velice zvláštní člověk. No ale když byl váš bratr se Součkem ve třídě a on měl navíc ten košíček, tak nepochybně musíte mít pravdu.

Hubert Mašín 25.8.2008 13:33

Re: Re: Re: Re: Re: Souček

Po Čertovi a po Součkovi nám aspoň něco zbyde, zrovna jako po Nezvalovi a Vančurovi anebo Sabinovi či Vaculíkovi, já nemám žádný důvod mít rád komunisty anebo fízly, ale každý soudný člověk by snad měl umělce posuzovat podle díla a ne podle osobního života. To je rychlá cesta rovnou do bulváru. Speciálně pan Fencl, soudě podle jeho slohových cvičení zde, by asi měl veškeré hodnocení literatury nechat někomu jinému, možná rád čte, ale to opravdu nestačí a je trapné, když si práce autora, kterému táhne na padesátku, lze snadno splést s těmi internetovými "referáty z povinné četby". Na rozdíl od hudby a výtvarného umění by snad literární kritik (i amatérský) minimálně řemeslo zvládat měl, jinak ten kontrast  mezi hodnoceným a hodnotícím příliš bije do očí.

richard 25.8.2008 12:56

Re: Souček

Jeho knihy nicméně byly skvělé a ta jeho "tušení" komunisty očividně vytáčela (rád psal o věcech mezi "nebem a zemí"...a na rozdíl od Daenikena např. se neupínal ke své pravdě, jen kladl svědecky doložené otázky, které v učebnicích nesmějí být dodnes:)))),  i když se o něm nedá říci, že by byl "zakázaný spisovatel". Co se týče Severní Koreje, inu možná...nevím, nechci soudit.  Třeba se jen shodou okolností dostal ve špatnou dobu na špatné místo a měl (v případě takovýchto utajených pokusů zcela jistě) na výběr smrt nebo kolaboraci, nesuď, pokud si nejsi jist, že v podobném případě bys volil raději smrt i třeba coby pokusný objekt....

Olin 25.8.2008 11:34

Re: Re: Re: Re: Souček

No vidiš Nemo! A na takový lidi já mám krásný vzpomínky. Ani se na něj a jemu podobný - včetně jiného muzikanta, který zas vypovídal o mně - nezlobím.  Jestli to nebude tím, že mám odolnější morál, než lidi mívaj.

Nemo 25.8.2008 11:18

Re: Re: Ludvík Souiček byl jen blbý komunista ! Dzp.

Jeho knihy o fotografování a fotografii jsou skvělé.

Nemo 25.8.2008 11:06

Re: Re: Re: Re: Re: Souček

Jim Čert se nakonec omluvil, ale trvalo mu to. Nejdřív raději emigroval. Tu legendu o přeplavání Vltavy rozšiřovala StB, aby kryla svého agenta.

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/jim-cert-omlouvam-se-za-spolupraci-s-stb_4005.html

IF 25.8.2008 10:48

Re: Re: Re: Re: Souček

V této souvislosti připomenu "městskou legendu" asi z roku 1983. Ke mně, tehdy studentovi žijícímu na Strahově, se donesla v této podobě: "Jú, ty neznáš Jima Čerta? To ti je borec. Honili ho esenbáci, klidně skočil do Vltavy a přeplaval na druhou stranu, nedostali ho!" Ví někdo a) zdali je to pravda, b) nakolik byla tatoi honička, došlo-li k ní vůbec, inscenévána právě StB??? Ivo Fencl

IF 25.8.2008 10:44

Re: Ludvík Souiček byl jen blbý komunista ! Dzp.

Byl chytrý komunista, to se jednoduše nedá popřít. Byl obdivuhodně chytrý.

Kajan 25.8.2008 10:06

Ludvík Souiček byl jen blbý komunista ! Dzp.

Nemo 25.8.2008 9:59

Re: Re: Re: Souček

Jim Čert (František Horáček) je opravdu skvělý chlapík. Spolupráci s StB podepsal 21. června 1979 v Hradci Králové pod krycím jménem „Akord“. Od 23. října 1981 byl v Praze jako „Homér“. Známé je také udání Michala Hýbka, který kvůli tomu strávil 18 měsíců ve vězení. Pod záminkou chronického zánětu jater byla spolupráce ukončena 14. března 1989. Za celou dobu mu byla vyplacena z tajných fondů částka přibližně 8 200 korun.

[editovat]

Olin 25.8.2008 2:32

Re: Re: Souček

A propos - já jsem zas chodil do školy s Jimem Čertem, heč! A kromě jistě odsouzeníhodného sklonu k obezitě o něm mohu říci jen dobré, Antoníne!

Olin 25.8.2008 2:30

Re: Souček

Co se divíte, Antonín I. je evidentně senilní a vzpomínky na spolužáky a sousedy jsou už jeho jedinou radostí. Buďme rádi, že nechodil do školy s někým slavnějším nebo vlivnějším.

Hubert Mašín 25.8.2008 2:16

Re: Re: Souček

Asi tak. Je to dost hrozné čtení, na rozdíl od všeho, co napsal "komunista,sadista, blázen a lenoch" Souček. Pánové možná patří k těm, kdo třeba z Haška vidí jenom ožralého bigamistu s homosexuálními sklony, poslaného k nám z Ruska, aby vyvolal komunistickou revoluci. Jo a tlusťoch to byl vlastně taky, hanba mu !

Tyson 25.8.2008 1:31

Re: Souček

Váš příspěvek i samotný článek mě utvrzuje v názoru: "Co Čech, to kádrovák".

Budiž řečeno, že nejste prvními. O. Neff si Součka v Klonu 95 také pěkně podal.

Antonín I. 25.8.2008 1:01

Souček

Pan Souček, vlastně pan Dr. Souček je jistě osoba zajímavá, leč v mých očích naprosto negativní. Vyrostl jsem asi 300m od bydliště jeho rodičů, můj bratr byl s ním v jedné třídě ve škole. Dost dobře si pamatuji jeho matku, která byla osoba patetická, zatím co synek, vždy se sklony k obezitě, si nosil na břiše košíček s pochutinami, asi aby hlady nezhynul. Jejich rodina byla "protihradní ", ačkoli, pokud se nepletu, jeho otec byl legionář. Po únoru 1948 se stal velice pokrokovým a zmizel mi z očí. Asi jsem se pohyboval v jiných, nekolaborantských kruzích. Moje vzpomínky jsou nepřesné, ale jedno si pamatuji velice jasně: Vždycky jsem měl o Součkovi velice negativní mínění, považoval jsem ho (a dodnes považuji) za člověka, který se prodal komunistům. Snad je také dnes všeobecně známo, že jeho jméno je spojeno s pokusy na válečných zajatcích v Korei. Nemám ovšem o tom žádné věrohodné údaje, ale mohu za sebe stoprocentně prohlásit, že podle mých zkušeností z doby před druhou světovou válkou, by mne nepřekvapilo, kdyby pan doktor byl mel sklony k sadismu. A bezcharakternosti.