27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

LITERATURA: Prázdninové počtení

Uznejte - bez detektivky by prázdninové lenošení nebylo úplné. Bohužel, kdo je zvyklý sám psát, vidí nejen všechny tiskové chyby (ty mě doslova bací do očí, zatímco v mých vlastních článcích...škoda slov), ale zamýšlí se i nad stavbou děje. Zejména u těch detektivek horších nebo okoukanějších.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 18.8.2021 23:08

K Agátě jste asi moc přísný, s dvěma miliardami prodaných výtisků už ji nikdo nedožene. 10 malých černoušků mohla napsat jen žena zcela geniální. - Nezmiňujete Chandlera, ten, mimochodem, taky prý někdy začínal, aniž znal vraha... Lidi už možná nečtou Leblanca, ale to byl také mistr. Vl. Neff francouzsky nečetl skoro nic jiného. Výborně píše i pan Sýkora z Olomouce! A pak je tu jeden "Mistr nad Mistry", který psal šarády jako pak už nikdo. Carter Dickson alias J. D. Carr. Do češtiny je bohužel překládán málo.

I. Hermanek 18.8.2021 16:10

Zábrana dorothy sayers ...

J. Jurax 18.8.2021 13:17

"Václav Erben? Taky brát, díky hlavním postavám nezestárlo - viz televizní adaptace."

Nesouhlas. Ta televizní adaptace byla děs a hrůza, co z Erbena ponechala jen jména postav a zápletky semtam hrubě až k nepoznání deformované.

Ono Erben psal Exnerovky (vyjma Vraždy ve společnosti Consus) v šedesátých a sedmdesátých letech. A ač samotný kapitán Exner je v oné době zcela nereálná postava, jsou ty knihy, jež se odehrávají v jakémsi socialistickém bezčasí (autor se vyhýbá přesným datům i popisům, podle nichž by se dalo určit vročení), s dobou svého vzniku a tehdejší realitou neoddělitelně spjaty. natolik, že je z ní nelze bez podstané ztráty kytičky vypreparovat. Což ta televizní adaptace beze zbytku potvrdila. No a taky páně Erbenův styl psaní se na obrazovku přenést nepodařilo.

Jinak ano, Erbena brát všemi deseti, příběhy jsou to čtivé a krásně napsané, ač mám dojem, že ti, jimž je dnes pod pětatřicet, nebudou už plně chápat reálie doby; budou to brát jako my příběhy rady Vacátka v době kdy měly premiéru - ty zobrazovaly dobu tehdy cca čtyřicet let starou. No a Exnerovky až na svrchuzmíněnou výjimku zobrazují doby vzdálené dnes již cca půlstoletí.

Pokud jde o filmový přepis Exnerovek, mám za nejlepší a duchu předlohy nejvíc odpovídající Smrt talentovaného ševce s Jiřím Kodetem co Exnerem z roku 1982. Bláznova smrt s Jiřím Valou z roku 1966 po mém soudu trpěla násilnou implementací rádobykomična, které v knižní předloze není.

J. Jurax 18.8.2021 12:44

Jak tak koukám, diskuze se tu zobrazuje nějak divně - nejspíš někdo na Lidovkách nemytou rukou hrábl do softu ... ;-€

J. Jurax 18.8.2021 13:20

Nejak tu blbne zobrazování.

Tenhle příspěvek - J. Jurax 18.8.2021 12:28 - je reakce na E. Korbelová 18.8.2021 10:10

J. Jurax 18.8.2021 13:20

A blbne to i tady ... ;-€

R. Dubravský 18.8.2021 12:27

Viz deset hříchů pátera Knoxe.

J. Jurax 18.8.2021 12:28

No, detektivkáři začasté nectí či neznají realitu.

Detektivka je ovšem svým způsobem pohádka pro dospělé a autoři si tu a tam realitu prostě přiohnou, aby jim příběh odsejpal. Pokud to dělají s citem, tak, aby to běžný čtenář nepoznal, a hlavně když umí psát, tak to nevadí. Koneckonců jsou i nějaká pravidla žánru, jež je dobré ctít. Třeba příběhy Stanislava Češky o brněnské mordpartě jsou nejspíš hodně realistické, ale řekl bych už na hraně žánru; spíš je to zbeletrizovaná literatura faktu. Na druhé straně Phil Marlowe, občas předělaný módně na ženu a přesazený do tuzemské reality nefunguje, a to tak, že vůbec. I když autor či autora umí psát, což není vždy pravidlem.

On koneckonců i mistr Škvorecký Ve vraždě v zastoupení nechal letět Westland Lysander z Británie až do Kubelic pro vynálezce Holouska, což je vzhled k parametrům zmíněného stroje naprosto absurdní, jak ví každý kluk, co lepí modýlky. A i v ostatních knihách této série si dost nehorázně vymýšlel.

E. Korbelová 18.8.2021 10:10

V detektivkách nejvíc nesnáším scifisty, tedy ty autory, kteří do detektivek s přesahem do minulosti vnášejí věci, které v té době nemohly existovat. Otřesným případem je Milan Růžička, jehož postavy věděly už v roce 1968 všechno o DNA, a na tom postavil celou zápletku. Rozesmála mě jedna z četných českých detektivních autorek, které si jedna její postava asi tak dvacet let po válce pomyslela, co na danou věc říkají ekologové. A to jsou jen ty nejkřiklavější případy.

L. Písařík 18.8.2021 8:13

Všechna televizní vysílání jsou doslova zahlcena detektivkami, doknce i špatnými. To nejpříjemnější na nich je, že když je nechcete, zmáčknete knoflík a detektivka není a můžete si vybrat nějaký krvák, kde se střílí jak na lesích a na špici XX případů majora Zemana.;-D To kniha je mnohem intimnější, když vás nudí, upadnou vám brýle, hlava a nakonec i samotná kniha. Detektivka nastává při pátrání po místu, které si ještě pamatuji.:-P