2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pája 30.9.2008 9:03

mě ho četla teta když jsem ještě neuměl číst a pak uměl jen trochu

A tehdy se mi to moc líbilo, připadalo mi že je to o mě. Nemůžu do toho dnes kouknout znova, to by na stopro bylo zklamání které si , myslím, nezasloužím :-)

Ovi Ivoda 30.9.2008 8:56

Re: Fencl, jakžtakž, ale ten slovník:

Bobíku, neznám pana Fencla a ani nevím, jakého je světonázoru apod., ale žádnou nenávist jsem v jeho článku nenašel. Naopak se mi jako maříkologovi (pěstuji tuto zálibu již snad 35 let) a zároveň věřícímu (a katolíkovi) velmi líbí.

Bobík 30.9.2008 8:33

Fencl, jakžtakž, ale ten slovník:

bigotní, klerikální. Trochu víc úcty a méně nenávisti.

MB. 30.9.2008 8:21

Re: Re: Skalka

Je to videt i zvenku, na okne je zlom v rimse, najednou je o 10cm nekde jinde.

IF 30.9.2008 8:17

Re: Mařík

Šlo by sestavit i celý slovník Kájových komolení, případně jejich rejstřík. Další skupinou by byl prostě slovník-rejstřík tamního vyjadřování (snad nejčastěji se opakuje "vezmem to trapem", i když nevím, zda je to vyloženě tamní). Pokud ale skutečně zodpovědně přečtete první čtyři díly, zjistíte, že to jde brát jako recesi opravdu jen místy a dost těžko. Jistě se to ovšem dá parodovat a zajímavá by taky byla úvaha na téma Kájovi (ne)snesitelnosti.

Plus úvaha, kdy vlastně jedná účelově a vychytrale, ne dětsky přirozeně, ale už vypočítavě roztomile až vlezle. Osobně bych řekl, že většinou ne, ale na některých místech to tak lze interpretovat. Respektive: autorka do určité míry líčila reálního Káju, ale idealizovala nejen jeho chování, ale jak stárll tak možná i jeho spontánnost a různé motivace. Právě i z tohoto důvodu se mi nezdá napsání televizního scénáře tak lehké a především představa dětského herce, který by to utáhl (navíc by měl hrát dítě zvolna stárnoucí), je skoro nemožná. Asi nejlepší by proto byl filmový Kája kreslený nebo jednou digitální. A co, nej je stejně čtený, jak se toho zhostila herečka... Hm, teď mi to vypadlo! I. 

   

IF 30.9.2008 8:07

Re: Skalka

Já vím, já tam byl, blbě jsem se zřejmě vyjádřil. Roztrhl se a pozoruhodně to dostavěli, jak je zevnitř patrno (zvenku, tuším, ne). I.

MB. 30.9.2008 7:52

Skalka

Kostelik je opraveny.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Skalka-mnisek.jpg

R 30.9.2008 5:39

Mařík

Káju Maříka  přinesl jeden z mých spolubydlících vysokoškoláků na koleji v Pardubicích. Četli jsme si li nahlas, obvykle po návštěvách v pivně restauračních zařízeních a nezřízeně se při tom chechtali slovním obratům v knížce obsaženým.