9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

LEGENDA: Antibiggles

Duchovní otec známého pilota Bigglese se jmenoval William Earl Johns, narodil se roku 1893 (letos tomu bylo sto třicet let) a zemřel před pětapadesáti lety, 21. června 1968.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Pujman 7.9.2023 17:49

V roce 1964 UNESCO vyhlásilo literární postavu Bigglese za největšího literárního hrdinu pro děti 20.století. Těch knížek o něm od Johnse vyšlo dokonce 202. A je spousta jiných autorů (nejen Vlado Ríša jemuž aspoň takto děkuji), kteří si tohoto hrdinu vypůjčili pro svá literární dílka, nebo dokonce komiksy, filmy, atd.. Ano, není to žádný Dostojevskij ani Verne, ale je to fenomén, který mezi mládeží své doby skvěle propagoval letectví jako úžasnou dobrodružnou a pro mladé lidi přitažlivou lidskou činnost. Samozřejmě někomu se líbí, někomu ne. Existují ale fanouškovské kluby po celém světě, kde se třeba vedou zuřivé diskuse o tom, jestli Bigglesova domácí v díle XY měla černé, nebo blond vlasy. A na mezinárodním letišti v Dauhá je celá restaurační část - blok letištních prostor určená pro občerstvení cestujících vyveden v podobě válečné klubovny a dobové "osvěžovny" britských leteckých stíhačů z 1.sv.války a pojmenována po Bigglesovi.

Samozřejmě názory na Bigglese a jeho autora se liší, od naprostého nadšení po úplné zatracení. A je příznačné pro naši dobu, že v Anglii ihned po smrti autoa Johnse se objevila organizace, která se pojmenovala něco jako "Pokrokoví učitelé", která začala veřejně brojit proti tomuto literárnímu dílu s argumentací nejen že jde o brak, ale i o rasistickou a mysoginskou literaturu, která kazí mládež a musí být přinejmenším veřejně pálena na hranicích. A podařilo se jim politickým tlakem i zákulisními a osobními ataky dosáhnout toho, že se z anglických školních knihoven knížky o Bigglesovi musely na nařízení ministerstva školství odstranit a dnes tam oficiálně nejsou k nalezení.

Tento článek je mi sympatický tím, že vyjadřuje osobní názor autora, ale nevolá po "odstraňování, zakazování a omezení vycházení" této podřadné literatury. Autor má prostě jen názor, se kterým sice moc nesouhlasím, ale který nikomu nevnucuje. Děkuji mu.

J. Jaroš 5.9.2023 7:35

Je to asi 60 let, co jsem si od spolužàka Kopřivy B,glesky /sešity/půjčoval.Byly pro mne oknem do světa, kouzlem kamarádů.

M. Krejčík 4.9.2023 19:01

Já četl Toho B.od velbloudích stíhaček a líbil se mi moc,asi jsem měl ten správný věk a potom u dědy v knihovně jsem vylovil Biggles na Borneu a to jsem četl asi desetkrát.Asi by to teď už nebylo ono,naivní,ale mám ho v paměti docela důkladně.

R. Toman 4.9.2023 16:11

Biggles od Velbloudích stíhaček vyšel někdy okolo roku 68 v sešitovém vydání, žluté desky se středovou ilustrací Buriana. Vlastním ho. A pak jsem si podobně jako vy nakupoval nové vydání v knihokupectví Toužimský & Moravec ve Vršovicích. Mám je také všechny, četl jsem jich cca padesát. A pak od T&M také vyšly dva vázané komiksy formátu cca A4, ten první mi nějak utekl, ten druhý mám. Biggles a poslední vzducholoď.

I. Fencl 4.9.2023 20:50

Myslim, že mám oba ty kom,iksy. Hezky nakresleno.

J. Pokoutný 4.9.2023 14:35

Biggles jsem četl v tom správném věku a mám ho rád dodnes. Ale Hornblower? Co se týče mariňáckého řemesla Věku plachet, perfektní. Jenže do toho zasazuje člověka, který se s přibývajícími díly chová čím dál víc jako levicový intoš a jeho mozkové pochody zabírají takový prostor, že jsem to přestal číst.

I. Fencl 4.9.2023 20:54

Já viděl ten seriál. To ušlo, ne? Já to, přiznávám, nemám celé přečtené (jako třeba pan František Novotný, ten spisovatel, i na Psa píše), ale přece jen se to děje v jisté době, že jo, a tenkrát to přece ještě nebyla "levice a pravice". No, ale přečtu si a pochopím, jak jste to myslel!!!

J. Jurax 4.9.2023 12:19

Bigglese je třeba číst ve správném věku řekněme desíti až dvanácti let. Já v tom věku na přelomu padesátých a šedesátých četl vzácné prvorepublikové vydání Bigglese od velbloudích stíhaček, co jsme si my hoši co spolu mluvíme půjčovali stejně jako vzácné rodokapsy, které přes dobové bouře uchovali naši tatínkové.

Bylo to příšerně přeložené - utkvěly mi v paměti termíny pilotní budka a špandavské kulomety. Ale líbilo se mi to, bylo to o letadlech.

Biggles od velbloudích stíhaček vyšel kdysi dávno za bolševika tuším v Karavaně. Ještě ho snad někde mám. Akorát ilustrace mistra Buriana byly při vší úctě k němu děsivé - mistr snad neviděl Velblouda ani Fokkera a vůbec prvoválečné letadlo ani na fotce. A Biggles je na obálce zobrazen s padákovým postrojem a padákem, což je naprosto absurdní!

No že je bigglesovek snad stovka - správné bigglesovky byly leda ty z Velké války, ten zbytek, k němuž jsem se dostal až ve zralém věku, byly už jen tuctové naivní dobrodružné knížky.

J. Jurax 4.9.2023 12:34

A tohle je Sopwith Camel

https://conceptbunny.com/sopwith-camel/

https://1url.cz/IuNCu

https://1url.cz/VuNCW

I. Fencl 4.9.2023 20:56

Dik.

P. Vaňura 4.9.2023 11:21

Johns tvrdil, že většina událostí, popsaných v knize Biggles od velbloudích stíhaček se opravdu stala. Prostě sebral zajímavé události ze svého okolí a vymyslel jednoho pilota, kterému je fiktivně připsal.

I. Fencl 4.9.2023 20:57

Věřím tomu. Ty první povídky. Hodně jich Až ty romány musel spíš vymýšlet. Je třeba chválit, co se mu povedlo, a mávnout rukou nad ostatním, co psal i pro peníze.

I. Fencl 4.9.2023 20:58

Nebo už skoro jen pro peníze.

T. Hamet 4.9.2023 2:51

Mám tu bigglesovky asi čtyři, četl jsem je naposledy někdy v pubertě a líbily se mi. Pamatuju si z nich jedinou věc: selhalo magneto. Nevím co to je a ani to vědět nechci, pro mě jsou lítadla zapovězenej terén.

T. Hamet 4.9.2023 2:53

Ale tu Citadelu si přečtěte. Je skvělá, i když dost těžká.

M. Kocián 4.9.2023 11:10

Magneto přece háže jiskru, to ví každý.

P. Vaňura 4.9.2023 11:23

Magneto je generátor elektřiny, který využívá otáčivého pohybu permanentních magnetů k výrobě střídavého proudu. Řadí se mezi alternátory, které však běžněji používají místo permanentních magnetů elektromagnetické cívky.

Magneta upravená pro generování pulsů vysokého napětí jsou používána v některých systémech spalovacích motorů pro poskytování energie zapalovacím svíčkám.

(Wikipedie)