8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mard 31.5.2008 22:39

Re: Bohužel významná část národa je ohledně kulturnosti v podstatě plébsem

Mě uráží že v Praze se rodí i osoby jako vy :-(

ubu 30.5.2008 21:21

Re: Hervci to samé jak nepříspusobiví?

a taky neplatit daně, ať se stát stará jak umí

brána 30.5.2008 20:22

Materielní bída je matkou umění

Jakákoliv kultura je okrajovým projevem s druhotou společenskou prioritou. Pouze totalitně řízeně společnosti používající kulturu k indoktrinaci občana provoz kultury alimentují - korumpují . Co se umění dotejčí je všeobecně doloženo, že pravé umění vzniká z antagonismů a umělec není ničí zaměstnanec.

vita 30.5.2008 18:10

Ceterum autem censeo, pane umělče,

že už jenom za to sprosté podcenění černého divadla, které právě Češi proslavili (a které některé Čechy proslavilo) byste zasloužil pár uměleckých přes čuňu...

Když vy hrajete Charleyovu tetu - tak je to Umění a když někdo udělá poetické černé divadlo - tak je to šunt?

Kajda 30.5.2008 17:36

Re: Re: Jde jim o prachy a tvrdí že bez nich budeme nekulturní!

R^:-)R^

Kajda 30.5.2008 17:32

Re: Před lety jsem byl v Národním divadle. Balet "Carmen". Avantgardní německý režisér.

A to jste ještě neviděl operu Sloní muž ve Státní opeře v Praze, kde vrcholem scénografie byla záchodová mísa urostřed jeviště a muzika tak nádherná, že i pěvci z ní byli na prášky. Pro velký úspěch ji raději stáhli.

Kajda 30.5.2008 17:16

Kdepak, ten socialismus v nás bude zakořeněn ještě minimálně 20 let!

Pokud mám grant, dělám veřejnou službu, pokud ho nemám – dělám černé divadlo, muzikál nebo „zájezdovky“ – tak to prostě je, protože u jiných formátů není šance generovat zisk.

Takže podle této teorie, když budu vlastnit divadlo, seženu si vlastní sponzory a budu realizovat hru Bratři Karamazovi, tak budu dělat pouhé černé divadlo, protože přece chci generovat zisk. Když však tuto samou hru bude realizovat např MDP s pomocí grantu, potom se jedná o divadlo veřejné služby. No to je vážně skvělá teorie!!;-D

pp 30.5.2008 16:53

Re: Před lety jsem byl v Národním divadle. Balet "Carmen". Avantgardní německý režisér.

A na to právě jsou potřeba granty. Bez nich by totiž něco takového nikdo nepředváděl a chyběly by odstrašující příklady, jak si snob představuje kuturu.

Kolumbo 30.5.2008 16:37

Re: Re: Občané si v organizacích našeho typu prostřednictvím magistrátu objednávají veřejnou službu.

Což takhle aby se odhlásili všichni, hellmanové a jim podobné existence si mohou slepit novou virtuální realitu / nejspíš hell / plnou dotací a sociálních jistot - už bez těch jedinců, co jim na to kašloua jen jim kazí radost z dotovaného žití.

Ttt 30.5.2008 15:26

To je maaaaagoooooooor

Mozna je to dobry reditel divadla, mozna je to vyborny umelec. Ale v ekonomice a normalnim selskem rozumu je maaaagoooooor.

"Pokud mám grant, dělám veřejnou službu, pokud ho nemám – dělám černé

divadlo, muzikál nebo „zájezdovky“ – tak to prostě je, protože u jiných

formátů není šance generovat zisk." Tak takhle velkou cipovinu bych necekal ani v hospode po 10 pivech.

Nicmenere rad prijmu logiku reditele MDP, podle jeho logiky, kdyz ted ty komercni divadla dostala grant, tak delaji verejnou sluzbu, a tudiz si ergo zpetne ten grant zaslouzi.

jakovy 30.5.2008 14:50

Re: Jak to dělají jinde......např. v nekulturní buranské Americe, zejména v NY Metropolitan a na Broadway....:

Jó Dostavník, to byly časy. Taky jsem tam chodil. Kamarád tam hrál, tak jsem obvykle dostal koupit lístek. Když jsem mu zavčasu zavolal, že přijedu v úterý do Prahy. Jednou mě pašovali po žebříku zadem skrz zákulisí, protože lístek už nebyl. A několikrát jsme tam, v Malostranské Besedě, po představení i přespali.

Mamut 30.5.2008 14:30

Re: Re: Re: Bohužel významná část národa je ohledně kulturnosti v podstatě plébsem

Ale, ale Hrozde, to vypadá spíš na to, že v té Paříži jste nebyl vy. Čadskej prodavač pod Eiffilovkou je naprosto běžná vec a před Louvrem jak bysmet

dvd 30.5.2008 14:21

Doporučuji 14. minutu

http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player.html?id=00717374&br=48&s

D.M. praví jasně: dejte nám prachy a nese*te se nám do toho.

PetrM 30.5.2008 13:51

Re: Re: Jde jim o prachy a tvrdí že bez nich budeme nekulturní!

S prvnim odstavcem NAPROSTO souhlasim!!!!!!!!!!!R^R^

ok 30.5.2008 13:33

Re: Hervci to samé jak nepříspusobiví?

chudáku nevědomý...

Marat 30.5.2008 12:30

Hervci to samé jak nepříspusobiví?

Takže velice přispůsobiví herci (umělci) a sportovci,jsou na stejné úrovní,jak nepřispusobiví občané.Musí také dostávat finance aby nehladověli.Takže společnost je potřebuje jako ty nepříspusobivé a musí jím zajistit slušné živobytí.Nevím,proč by svými daněmi měli na zajištěný a lehký život  hercu a sportovcu platit všichni občané ač se o jejích výkony vůbec nezajímají.Proč by zrovna herci,jiní "umělci" a sportovci (a soudci) by měli mět na rozdíl od všech jiných lidí zajištěnou bezpečnou a velice slušnou existenci.Nechť si herci i ti sportovci vydělávají na své živobytí poctivě a žijí jen ze vstupného,které jím budou rádí platit ti,kdo se o jejích "umění" zajímá a je těší.Světští,lidé od cirkusu a lunaparku,také nechtějí od státu granty,dotace a živí se rovněž uměním jako herci divadel.Je to totíž jen zábavní průmysl a né umění.Herec je herec a né umělec.

Pete Brich 30.5.2008 12:24

Tak nevím, jste Hrozd, Drozd, Kos nebo nějaký jiný nebeský pták 83.208.98.xxx ?

PB

RomanL 30.5.2008 12:16

Re: Tak jsem si odvodil,

... no šak taky ten šejkspír normálně kýčař byl, protože psal pro vobyčejnej chudej plebs, che, kdepak ňáký umění...

Pete Brich 30.5.2008 12:14

Před lety jsem byl v Národním divadle. Balet "Carmen". Avantgardní německý režisér.

Říkal jsem si při nákupu lístků: Carmen a balet - to bude pěkná ptákovina, ale alespoň ty hezké melodie ... Chtěl jsem uvést dospívající dívku do kultury jiné, než je dýza, apod.

No byla to pecka - mezi oči. Odehrávalo se to v koncentráku, baleťáci oblečeni v pruhovaných mundůrech, bubny a píšťaly, sem tam z povzdálí jako ozvěna: Toreadore smělý ... Vydrželi jsme to do přestávky.

Tak teda oprava - komedie v Divadle komedie. Práskání dveřmi, hulákání prošpikované světlými okamžiky - sprostými výrazy. To jsme nevydrželi ani do přestávky (autora i název jsem zaplaťbůh zapomněl). Pak se divme, že děti raději marjánku. Kdyby v tu dobu byla po ruce, dal jsem si jointa také. Dost bylo kultůry - ještě dnes mi při vzpomínce hučí v uších;-O

PB

vita 30.5.2008 11:57

Re: Re: Re: Bohužel významná část národa je ohledně kulturnosti v podstatě plébsem

No prč ne - rozdělme.

A tu neziskovou - tedy na kterou chodí jen minimum lidí - budeme dotovat a tu, která dokáže přitáhnout, potrestáme, jo?

Takhle je to správně?

vita 30.5.2008 11:54

Tak jsem si odvodil,

že kultura je to, co si na sebe nemůže vydělat... Vše ostatní je černé divadlo (a já tupec byl přesvědčen, že černé divadlo je taky umění - díky za vysvětlení!) a podobné škváry a kýče. Ergo se vlastně prezentujeme před světem škváry a kýčem, Velké Umění si schováváme pro vlastní lidi v MDP...

Shakespeare, který musel vydělávat, neb nedostával granty a nikdo si u něj "veřejnou službu" neobjednával (tedy, občas si někdo objednal "soukromou službu", ale tím se nemohl uživit, natož zbohatnout) byl kýčař a skladatel škvárů...

V MDP, kde ve třech divadlech hrají - považte! - dokonce až 60x do měsíce, to vědí.

Pete Brich 30.5.2008 11:48

Re: Nějak nechápu proč dotace?

Hlavně budete dělat veřejnou službu až se poděláte!!;-D;-D;-DPB

Sherry 30.5.2008 11:48

Re: Jde jim o prachy a tvrdí že bez nich budeme nekulturní!

Fakt nevím, proč by skvělá Anna Karenina měla stát zrovna 165 Kč. Když se kvůli ní vypravím do Prahy, pouze za cestu dám 800 Kč (kvůli parádnímu obleku se přece nebudu muchlat v autobuse a pojedu samozřejmě obě cesty Pendolinem), kulturní zážitek budu chtít podtrhnout nějakým kulinářským, tj. dalších bratru minimálně 500 Kč, takže určitě nebudu proti, když místo současných 1465 Kč zaplatím třeba 1800 Kč, protože vstupné bude 500 Kč a tudíž výdělečné.

Ale jestli chce MDP dávat kusy, na které neseženou diváky ochotné dát víc než 165 Kč, natožpak se kvůli tomu nastřelit do fešáckého obleku a harcovat se v něm do Práglu, co je to pak za veřejnou službu?

Tisíce nekulturních pivařů taky svými daněmi nefinancují pár "kulturních pijáků", aby si tito mohli dávat skleničku portského za pět korun a padesát halířů. Proč by taková zvrácenost měla platit u diváků?!?!

MGM 30.5.2008 11:47

Re: Nějak nechápu proč dotace?

Taky nechápu, proč  mám celý život někoho dotovat a proč nikdo nedotuje mne. Nemám nic proti divadlu, ale čas mi na něj opravdu nezbývá. Raději bych si koupil knížky, ovšem na ně mi zase nezbývá moc peněz. Asi proto, že jsem přispěl na dotace divadlům a tím jsem poškodil autory a vydavatele knížek. Nebo je snad čtenářství projev nekultůrnosti? Byl bych rád, kdyby se vůbec radnice a stát nemontovaly do toho, co je a co není kultůrní a žádnou kultůru nedotovaly. Podporu si zaslouží jenom spoluobčané nezaviněně sociálně slabí a třeba i na to, aby si mohli koupit lístek do divadla. Ale za plnou cenu bez jakékoliv dotace.

Pete Brich 30.5.2008 11:46

"Pokud chtějí nabízet veřejnou službu, potřebují na to příspěvek, grant. Tím by se ovšem zpronevěřili tomu základnímu, pro co se svobodně rozhodli, tedy podnikání. Pokud mám grant, dělám veřejnou službu, ..."

Citát do učebnic!!

Hovňousci, co nemáte grant, co vy na to?;-D;-D;-D

PB

kerob 30.5.2008 11:18

Nějak nechápu proč dotace?

Do divadla moc nechodím a když jdu,tak si to samozřejmě v ceně vstupenky rád zaplatím.Ano ,kultura je důležitá a  jakákoliv debata o tom je blbost.Ale:Copak je herectví něco víc?Trochu mě mrzí že se k tomu propůjčuje i pan Suchý.Copak semafor neprosperuje?Denně čtu o tom jak se budou muset propustit herci.No a co?Ve fabrikách se propouští také a koho to z herců trápí?Neznám moc podrobnosti a ani je nechci znát,ale v článku je napsáno 767 míst a 60 krát hrají za měsíc.Cena vstupenky tak asi 150 Kč to je odhadem asi 7 milionu měsíčně.Já vím že herců je hodně a všichni chtějí být VIP,mít své pořady a já nevím co ještě.Ale to že většina má nějaké slavné předky ještě neznamená že budou doživotně pod rentou,ať už ji bude platit kdokoliv.Jak k tomu přijdou divadla,která si všechno platí a budují ze svého?Jaképak dotace?Napadá mě že si zítra založím komediantský spolek a půjdu na radnici ať mi to zaplatí.Já už něco nastuduju a zahraju.A že na to moc lidí nechodí?Tak ať! .Já budu mít své jisté.

Cricket 30.5.2008 11:13

Re: pořád mě to nedochází,

Touto otázkou je praštěno na hlavičku onoho hřebíčku. Proto umělci řvou - aby mohli tvořit po svém a bez ohledu na úspěšnost nenosit kůži na trh, což vždy bylo doprovodným jevem všech hereckých společností - kočovných i nekočovných. Přitom veřejnost, platící daně,  zde reprezentována magistrátem, nechť se nestará, jak se ty prašulky utratí. Přijde na dívadlo a uvidí, nepříjde a neuvidí. Nezdá se vám zde malá paralelka s tzv. televizní revolucí jaksi na místě?? Koukněte se na ty hochy z české televize, kteří kdys byli v čele revoltujících, jak si dnes dělají své pořady a talkshow, typu Břéti Rychlíka a jeho ombudsmana, které raději vypínám. O to přesně jde i divadelníkům - o tu nesnesitelnou lehkost bytí.  Stačí málo - jen se prohlásit za nositele veřejné služby. V podstatě jde stajně jako třeba u zdravotnictví taky jen o ty prachy...

horalka 30.5.2008 10:59

Re: Jak to dělají jinde......např. v nekulturní buranské Americe, zejména v NY Metropolitan a na Broadway....:

Jéééé, na Dostavník se pamatuju, chodila jsem na vás jako studentka. Zlaté času svobodného ostrůvku kvalitní srandy v tehdější šedivé komunistické Praze. Dostala jsem se na vaše představení pouze ze známosti s paní biletářkou, jinak bylo nemožno...

Takže alespoň takhle zpětně: Díky, díky, díky!!!

Jenda 30.5.2008 10:55

Re: Bohužel významná část národa je ohledně kulturnosti v podstatě plébsem

Kdyby to TURISTI nekupovali tak to tam neni. Nebo si snad myslite, ze si cech koupi, jeste k tomu na kralovske ceste, matrjosku, radoby vojenskou cepici nebo takohy to sileny barevny monstrum co s nim na hlave chodi zahranicni tuuuristi?

A v te vasi uzasne Francii mate nejctenejsi denik uplne stejny jako mistni Blesk.

aljav 30.5.2008 10:52

pořád mě to nedochází,

takže oni tedy dělají "lulturu" a v ansáblu jsou herci na které nikdo nechodí a tak se musí dotovat, ale ti druzí kulturu nedělají a mají herce kteří si na sebe svými výkony vydělají sami ? 8-o

jedni dělají veřejnou službu a druzí "jen" divadlo ? 8-o