26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

KULTURA: O tvůrčí svobodě

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Čumil 20.4.2006 13:12

Re: Čumile,

Pochyba se zamítá!  Dobčinskij a Bobčinskij jsou - jak maturantům z časů totality, jakož i návštěvníkům divadel, případně divákům televizních záznamů dodnes známo - autorem předepsáni. :-) Paulčinskij je figura (?) - premiéra ještě nenastala, a jest doufati že se pan autor nepokusí postarat se v duchu obnovených tradic, aby také vůbec nenastala), kterou (možná ?) dotvořil režisér. V postmoderních časech je to jeho nesporné právo, neboť je to on, kdo tvoří inscenaci. Připadá mi, že autor článku je poněkud domýšlivý, ale pokud opravdu trvá na tom, že on a jakási divadelní figura Paulčinskij jedno a totéž jsou, nehodlám mu to vyvracet... Gogol by jistě byl potěšen! :-)

PS Pane Nový - že vy jste nikdy neviděl Revizora? Začínám vás pomalu chápat!;-D

Ivan Nový 20.4.2006 13:42

Čumile,

víte, že ani nevím, když ano, tak to bylo dost dávno a asi v normalizační TV. Stejně jsem to ale trefil, že alespoň jedna postava není originální :-))) A Čumile, nenapadlo vás, že v postmoderních časech není naruby jen umění a že umění může podléhat stejným nešvarům moci? Tedy, neptá se, ale poučuje? Dříve, když v tom samém divadle udělali nějaký vtip, nějakou narážku, byl to vlastně dotaz a teprve publikum na tu otázku odpovědělo tím, že se zasmálo. A vidíte, dnes stačí napsat na plakát, jméno, už není ani třeba psát obrat  něco jako- supi pentagonu - jak s oblibou psávalo pokleslé Rudé Právo a stejného účelu je dosaženo :-)))) Dnes je Divadlo na druhém břehu v těch postmoderních časech :-)))

Čumil 20.4.2006 14:00

Re: Čumile,

Velice se lišíme v názorech, pane Nový. Autor komentovaného článku jen tupě opakuje mechanismy totalitního bolševického myšlení. No, ještěže se ozval, vlastně jsem mu vděčen - nebýt jeho, ani bych netušil, proč je ten Paulčinskij takový fór... ;-D;-D;-D

jonáš 20.4.2006 14:25

Re: Re: Čumile,

Teď ještě, jak toho panáka zahrajou, když už víme kdo se v něm poznal ;-D

Čumil 20.4.2006 15:16

Re: Re: Re: Čumile,

Dám vědět, Jonáši. Bude-li Provázek ještě příští středu existovat....;-D

jonáš 20.4.2006 15:30

Re: Re: Re: Re: Čumile,

Dejte bacha, prej chodí ozbrojenej: http://www.informacezbrna.cz/clanek.php?id=953

a vůbec je tam u vás zřejmě všeobecně populární, asi jako tady na obvodě bejval Hovorka Brumlovka. http://zpravodajstvi.ecn.cz/index.stm?apc=zzvx1-174076&x=172177&s=t

Čumil 20.4.2006 15:41

Re: Re: Re: Re: Re: Čumile,

No, to snad abych cinknul Vyorálkovi, ten je nejvíc ohrožený - takhle by se do té Prahy nemusel už jednou dostat... Byla by ho vážně škoda - ten kluk je totiž velice, ale opravdu velice dobrej. Ale třeba by pan radní mohl postřelit mladýho Steigerwalda. Ten je taky dobrý, ale ta představa, jak by asi řádil tatík...

Jsem hnusný, fuj!

aida 20.4.2006 16:23

My tady máme vůbec fajn radní,

jeden hodně oblíbenej se jmenuje Jonáš. ;-)

Ivan Nový 20.4.2006 16:58

Čumile,

co kdyby podobné fórky dělali moderátoři veřejnoprávní TV nebo rozhlasu? Dnes je divadlo na straně moci, dostávají peníze od státu a mají možnost manipulovat. Nebudou-li diváci souhlasit s jejich interpretací skutečnosti, dostanou méně peněz? Ne, že. Takže je něco shnilého v tom státě divadelním :-))) Všimněte si, že za totality byli vyprodaní na dlouhé měsíce dopředu a tehdejší vstupné by dnes státo 420 Kč, po přepočtu na průměrný plat.

Čumil 20.4.2006 18:12

Hm, pane Nový - kdypak jste byl naposledy v divadle?

Ale pane Nový! Račte laskavě rozeznávat inscenaci jakožto umělecký celek, totiž dílo, od  řemeslného moderátorského výkonu. - Propána, kde jste vzal tu tezi o divadle na straně moci? To vám utkvělo v hlavě z časů soudruha Ždanova? Divadlo, pane Nový, má-li být hodným toho jména, je pouze na své straně. Říká se tomu tvůrčí svoboda, to jste ještě neslyšel? A má jedinou odpovědnost: být dobrým divadlem. Obyčejně se to pozná podle toho, že za ním přijdou diváci. Je to sice složitější, ale nebudu vám to komplikovat, protože podle toho, co píšete, byl jste naposledy v divadle někdy v mateřské školce na nějaké pěkné loutkové pohádce. Ale abychom to uzavřeli, pane Nový: Víte, sehnat lístky na Provázek není jednoduché ani dnes a nejsou nijak oslnivě levné.  Z čehož plyne, že tahle scéna své divadelní zadání plní víc než dobře. Dokonce tak dobře, že sem kvůli ní zajíždějí diváci z širokého okolí, včetně Prahy a dalších lokalit od Prahy na západ na sever i na jih. Kvůli panu radnímu by to, obávám se, nedělali. Zkuste si někdy zajít do slušného divadla, jistě tam u vás nějaké slušné taky máte. Možná vás to zaujme, kdo ví...:-)

No věnoval jsem se vám víc, než jsem chtěl. Tak hezký večer, dveře se zavírají...

Ivan Nový 20.4.2006 19:13

Čumile,

z uvedeného srovnání je vidět, že vstupné levné je. Je levnější než kniha. Ale, nešť. Tak ještě nakonec, to gesto se mi jeví jako populistické a spíše zatím budou dotace, než cokoliv jiného. Mě osobně by takové zesměšnění nevadilo, protože být zesměšněn panem Rychlíkem je doporučení, alespoň pro mne :-)))

getaway 20.4.2006 10:42

pravopis

bryskne? ze by nejaky novy pravidlo?....

Čumil 20.4.2006 9:47

Aha! Tak jsem pořád přemýšlel, kdo je ten třetí za Dobčinským a Bobčinským-

a vida, on se sám přihlásil! ;-D

Bobinski 20.4.2006 9:32

Ještě žaluj Gogola

Ještě žalujte Gogola, podobá se Vám  tam moc jedna figura. Ale která ? Co ?

PPP 20.4.2006 9:18

mám se stydět?

Dodnes jsem netušil, že nějaký Pauczyňski existuje.

Ivan Nový 20.4.2006 9:07

Proč je tam jméno radního?

Protože to divadlo žije z minulosti, nemá co nabídnout, jediná záchrana je tedy bulvár. To není o tvůrčí svobodě, ale o šmíře. Kdyby to bylo o Divadle, tak by diváci toho radního v tom kusu poznali sami a nebo poznali někoho jiného. Ale jinak je ten plakát je velmi poučný, je to zrcadlo Pravdy a Lásky, nebo spíše Neschopnosti a Zloby  :-)))

Lexa 26.4.2006 1:33

Re: Proč je tam jméno radního?

Pane Nový ,byl jste tam někdy,když se ovážíte tohle tvrdit,pokud ne,přijdte a pak hodnoťte

Pumpescu 20.4.2006 8:25

Tohle dílo můžou

do revizora rovnou strčit taky. šel bych se kouknout. Pan radní je talent. Minule když psal o tom jak ho "ostouzeli" v TV (jestli si dobře vzpomínám) tak to bylo taky vydatný. "Ředitelskej ,máš tam bordel", to zní jak z Muže na radnici.

franta 20.4.2006 8:09

Jinak ovšem výborná reklama pro divadlo

Ještě to nech otisknout v regionálním tisku !

franta 20.4.2006 8:07

No jo, Paulczyňski

pokud jseš tak háklivej, nelez do politiky, troubo !

Honza 20.4.2006 7:58

Potrefená husa reaguje na jinou Husu

tečka

doxa 20.4.2006 1:22

Avantgardní umělci bývají levičáci

horac 20.4.2006 0:27

dotaz

Vy jste jediný nositel tohoto příjmení v Brně nebo jeho okolí ?

Jenda 20.4.2006 0:39

Re: dotaz

No moc jich nebude. Kdyby se ozyval nejaky Novak tak je to samozrejme hloupost. Ovsem Paulczyňskich (xakru jak se to s tim mekym I sklonuje?) fakt moc nebude. Takze kdyz divadlo v Brne pouzije takhle neobvykle jmeno a zrovna v Brne se vyskytuje radni toho jmena je tu jista sance, ze to souvisi. Tuplem kdyz jde o inscenaci Revizora.

Paul Čínský 20.4.2006 8:25

Re: Re: dotaz

Beztrestné používání přijmení v uměleckých dílech je dovoleno pouze tehdy, když se úředně prokáže, že existuje větší než nepatrné množství nositelů tohoto jména a není proto zjevné o urážku které 'důležité výsosti' se jedná ...