7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pašek 10.2.2011 18:50

3. listopadu 1918 . . .

rozvášnění lůza strhla barokní Mariánský sloup na Staroměstském náměstí . . .

Trosky jsou schovány ve skladu patřící Národníímu muzeu, drahně pořízenou repliku ignorantní lůza odmítá vrátit kde stávala . . .

I když ten sloup pořídila katolická církev coby díkuvzdání uchránění Prahy před drancujícími luteránskými Švédy v 30-ti leté válce . . .  Údajně se modlili k Panence Marii aby ochráncům pomohla  . ,. . I když Švédové nevnikly do středu Prahy, ale kam se dostali kradli vzácné národní památky a coby válečnou kořist na vorech v sudech po Labi odvezli do Hamburku a lodí do Švédska a dnes ten lup půjčují Čechům nakrátko nahlédnout a hned si ale odvezou zase domů . . . .

V mnoha městech ČR stojí dodnes překrásné Mariánské sloupy, které se stavěly z různých důvodů, ale hlavně přežívší coby díkuvzdání po morové epidemii  a zdá se že měšťansvo dbá na údržbu a opravy . . . 

P. Andrle 10.2.2011 7:57

Re: Vážený pane Andrle

Vážený pane Vodvářko,

samozřejmě, nejen na Ostravsku jsme mnoho dlužni lidem, kteří z nejrůznějších důvodů zůstali zapomenuti. Mnohým z nich bohužel nemůžeme vrátit to nejcennější, co člověk má. Snad tedy jen ty, kteří mohou být svým životem vzorem, nebo ty jimž bylo neprávem či z nedorozumění ublíženo, bychom si měli připomínat. Myslím si, že se v tomto směru začalo v naší zemi dělat hodně. Vydal jsem o tom nějaké knihy, v současnosti připravujeme poměrně zajímavou knihu o Ostravsku z přelomu dvou století (18-19). Je to na delší diskusi. Napište mi prostřednictvím redakce a já se Vám rád ozvu. Přeji Vám hezký den . Petr Andrle

T. Vodvářka 10.2.2011 6:15

Vážený pane Andrle

už jednou jsem Vám psal svůj dík za to, že píšete o pozapomenutých lidech naší země, bez nichž bychom byli jistě jinde.

Poslední dobou se u nás v Ostravě začíná také něco dít. Někoiik let stojí u Hlavního nádraží pomník židovských spoluobčanům, kteří odjeli z Ostravy transportem do koncentračního tábora. Ten pomník je velice zvláštní, je z několika fragmentů a teprve při jednom z pohledových úhlů ho vidíte celý. Nově se objevily na chodnících v centru města malé čtverce velikosti dlažební kostky, na nichž jsou napsána jména lidí se stejným osudem s nápisem "v tomto domě žila paní XX, zemřela v roce 1943 v Osvětimi" atd.

Jelikož Ostravsko je jedním z míst, kde různé národnosti v různých dobách chvíli dominovaly, aby byly vystřídány jinou, kde je dle mého na jednom místě nejvyšší procento různých kultur, dnes již unikátně propojených, je podobné připomínání velmi záslužné, protože v místech mísení nebývá příliš mnoho prostoru pro vzpomínky. Možná by to chtělo i Váš pohled na věc, moc by mne to zajímalo. Ještě jednou díky za Vaše příspěvky.