6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

KULTURA: Kacíř John Gray

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MRKEW 5.8.2006 20:40

asi to bude nesmysl

"Jedním z fatálních problému země je přelidnění...." atd... Evidentní nesmysl vzhledem k stagnaci počtu obyvatelstva v řadě zemí a zoufalým pokusům toto řešit dovozem nebezpečných exotů. Stačí si přečíst noviny.

stan 6.8.2006 16:44

Re: asi to bude nesmysl

Souhl. takových kydů už jsem slyšel spousta, většinou pak bývá pravdou opak.

Boleslav Dolejší 5.8.2006 18:38

Pan recenzent zapomněl říci

že značnou část knihy tvoří zdrcující kritika současné americké politiky (a T.Blaira) a jejích "neocon" základů. Skvělá je sarkastická kapitolka o umných snahách amerických právníků legalizovat mučení ve "válce s terorem".

moebius 5.8.2006 11:11

omyly pana Graye

četl jsem tu knihu a fakt se zájmem, ale uvědomival jsem si, jak se pan Gray fatálně mýlí. Pravdu má v tom, že krize současného světa se nedá vyřešit politickými, ekonomickými, technologickými, sociálními nebo vojenskými prostředky. Mýlí se ale v závěru, že pak je krize naprosto neřešitelná. Tahle naše krize je duchovní a musíme jí řešit duchovními prostředky.

Pro pana Graye je člověk pouze tím, co vidíme, chytrým zvířetem, ovládaným svými pudy a s pudy korigovanými jakýmisi omezeními (pravidla, zvyky, zákony). Vidí pouhého jedince bez širších souvislostí. Pokud člověka takto redukujeme, je opravdu těžké předpokládat, že vývoj nebo pokrok je víc než pouhá iluze. Ale člověk je mnohem víc, než co vidíme nebo než co si běžně uvědomujeme. Lidé jsou totiž propojeni mezi sebou a není to jenom nějaká filozofická konstrukce, ale duchovní realita.

Vědci jako pan Gray ještě málo vědí o pravé podstatě světa nebo vesmíru, naprosto ignorují některé aspekty bytí, které dramaticky mění pochopení naší existence. Jejich pohled na svět je omezen na čas, prostor, hmotu a energii, bez hlubokého pochopení PROČ, z jakého důvodu to vše vzniklo. Proto i pro pana Graye je lidský život zcela bezdůvodný a choatický, náhodný. On ve svém pochopení světa ještě nemá místo pro odpovědi na tyhle otázky, dokonce se mu zdají nesmyslné nebo bláznivé. Ale ony jsou naprosto klíčové.

Svět se nebude vyvíjet podle předpovědí pana Graye, spousta lidí už teď pracuje na tom, aby se vyvíjel naprosto odlišně. Je fakt, že jsme si naše propojení dlouhá tisíciletí neuvědomovali a jednali jako naprosto sobečtí individualisté, ale od chvíle objevu tohoto spojení si uvědomujeme, že máme volbu. Že si můžeme zvolit jinou cestu a taky si tuto cestu volíme a naše propojení prožíváme každou vteřinu našich životů.

Stačí si sednou s přáteli do kruhu a povídat si, máme kamínek, který si předáváme a mluví jen ten, kdo má kamínek, ostatní mu naslouchají. Zkuste to, funguje to, vzniká něco naprosto úžasného, co změní svět.

zcr 5.8.2006 15:30

Glasperlenspiel? ;o)

plesaTEC 6.8.2006 20:23

Re: omyly pana Graye

Dokud pouzitio kaminku nekdo nezpoplatni

B.R. 23.9.2008 20:04

Re: omyly pana Graye

omyl je bohužel na Vaší straně. Člověk není tak komplikovaný jak si vlastně myslíte, ve své podstatě je každý člověk svým způsobem sobecký . Ať kohokoli definujeme jakkoli dobrým člověkem, vždy je třeba vidět i skutečné samotné jádro lidí, jako tvora na této planetce a nezabývat se jen tím jak se projevujeme a jak chceme sami vypadat, to je obal zvenčí. Skuste jít více do hloubky věci a problému. Mnoho nevíme tudiž ani VY o podstatě vesmíru nebo našeho světa . Zvolit si cestu můžeme , ale nadále žijeme všichni ve sladké nevědomosti našeho bytí ať jsme jakkoli vzdělaní či osvíceni. Skusme v rámci našich možností více přemýšlet , nebýt jen vězni vlastní víry... možná se pak pan Gray bude opravdu jednou mýlit..