27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

KULTURA: Elegie za zpustošenou zemi

Je pátek, sv. Jeronýma, pozvánka na zádušní mši za překladatele, v Praze v kostele sv. Petra. Ano, ano, když nouze nejvyšší… Sv. Jeronýme, překladateli bible, oroduj za nás, živoříme a hyneme! Tebe, světče, financoval mecenáš, v našem slzavém oudolí macecha financministr už od LP 2008 knihy soustavně vydaňuje, z trhu vytěsňuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 13.10.2011 21:02

Pregnantně shrnuto!

Nemá cenu si něco malovat.

A. Hrbek 13.10.2011 15:22

Vážený pane Tomský

Máte co jste chtěl. Tak proč neustále brečíte?

Doby, kdy se knihy vydávaly a prodávaly ve statisícových nákladech jsou pryč.

Omezte jídlo, pití, psaní!

J. Šimek 13.10.2011 13:59

Re: zkušenost redaktora

A přesto, není cena Vaší práce v ceně knihy pakatel v porovnání s papírem, DTP a tiskem ? Šetří se na Vás, jako na správném místě ?

J. Šimek 13.10.2011 13:58

Re: Autorův hodnotící problém.

Knihi - není to něco čínsky ?

E. Heusinger 13.10.2011 12:22

A proč by měli lidé číst?

Pologramotný národ se lépe ovládá, že pane ministře? Nepotřebujeme vzdělané, potřebujeme "lidské zdroje" (po použití zahodit).

R. Langer 13.10.2011 10:51

Re: Jednou co začalo tak

Jo - a začít by se mělo už na základních školách - místo knih čtečky, a učebnice zadarmo ke stažení na webu ministerstva školství. Alespoň by k něčemu bylo.

R. Langer 13.10.2011 10:47

Re: Jednou co začalo tak

Srovnávat to skutečně nejde, v moderní společnosti má elektronická kniha pouze samá pozitiva.

Co si myslíte, že lidé říkali, když přecházeli z hliněných destiček na papyrus, o vynálezu knihtisku nemluvě. V e-knihách je budoucnost, papírová kniha bude v budoucnu pouze raritou pro sběratele, a bude to tak dobře, jak z ekologického, tak z ekonomického hlediska.

J. Vaníček 13.10.2011 10:46

zkušenost redaktora

Živím se jako externí redaktor, zaměřuji se pouze na tituly, o nichž soudím, že přinášejí určitou kulturní hodnotu - brak odmítám redigovat. Vzhledem k tomu, že ceny knih rostou a počet zájemců o jejich koupi se snižuje, dochází už dnes k situaci, o níž píše p. Tomský. Nejen překladatelům, ale i redaktorům a korektorům nezbývá téměř na nic, já sám si knihu nekoupím, protože s výdělkem kolem 11 tisíc měsíčně (někdy je to o polovinu míň, někdy o polovinu víc, záleží nejspíš na rozmarech počasí) na to prostě nemám. Tak se k nim dostávám jako literární recenzent...

Jestli se situace ještě zhorší, pak netuším, co nastane. Dokáže si někdo představit, že korektor pracuje někdy i za sedm korun na normostranu, tudíž, přečte-li sto normostran denně, vydělá 700 hrubého a po týdnu už neví, jak se mu hlava točí na krku? Dostane za svou práci ještě méně?

Soudím, že to vyústí do tohoto scénáře: spousta redaktorů (včetně mě) si bude muset najít jiné povolání, aby se uživili. Redigování jim zůstane jen jako práce na víkend - to se projeví ve způsobu, jakým budou práci odvádět; jiná věc je se po víkendech bavit prací a jiná věc je na něčem soustavně pracovat a vědět, že z toho je člověk živ. Luxus korektorů si možná budou moci dovolit jen někteří nakladatelé - už dnes se na korektorech šetří; důsledky jsou zřejmé každému, kdo přečte dvě knihy týdně a zvládá gramatiku češtiny.

Komerčně nezajímavých textů, což je dnes většina kvalitní produkce, bude vycházet čím dál méně, takže i ten, kdo spoléhá na knihovny, příp. na čtečky elektr. knih, si nepolepší.

Jak v jiném článku dnešního vydání Neviditelného psa píše senátor Jirsa, dobře už bylo. To sedí, jen mi přijde hloupé, když to tvrdí někdo, kdo nejspíš nouzí netrpí.

S. Ševeček 13.10.2011 10:31

Pane Tomský, jak hluboko jste klesl ...

Jsem pro to, aby sníženou daň z PH měl jenom ten, kdo se pravidelně podrobí státnímu auditu a omezení výdajů na věci nezbytné - o limitovaném zisku a jeho rozdělení nemluvě.

F. Eliáš 13.10.2011 10:21

Re: Jestli ono to nebude v něčem jiném.

Asi jsem srovnatgelný čtenář jako vy, ale mám možnost sledovat, jak čtou mladí lidé. Nedělejte si iluze. Nečtou knihy papírové a nikdy nebudou číst knihy z internetu. Díky tomu mají problém s chápáním textu. Musí se nutit násilím číst. Jinak z nich zůstanou hlupáčci.

F. Eliáš 13.10.2011 10:17

Re: Jednou co začalo tak

To nemyslíte vážně. Čtu knihu denně. Mám i elektronickou knihu. Nelze to srovnávat. Ta elektronická vůbec nevoní. A co staré knihy. To ta elektronická nesvede. Vy jíte umělá jídla pro kosmonauty?

F. Eliáš 13.10.2011 10:15

Re: Autorův hodnotící problém.

Nemusíte se durdit, knihi si zkuste půjčit v knihovně. Jenom ten, kdo skutečně rychle čte nemá problém s přijímáním informací. Rozumí textu, jde mu matematika, mívá i dobrou paměť

F. Eliáš 13.10.2011 10:12

Máte svatou pravdu

Z těch lidí nahoře umí číst jenom Klaus. Číst umí ten, komu netrvá dobrá kniha více, než týden. Vládní skupinka je parta lidí pologramotných, kteří si literatury neváží, protože nechápou, jak je pro všechny lidi důležitá.

K. Janyška 13.10.2011 8:54

Tzv. společnost nemůže prodělat, neboť není jednotně myslící a jednající osobou. Není subjektem, ale hloupým názvem hloupých lidí pro spontánní řád lidské interakce... Dzp.

J. Šimek 13.10.2011 8:32

Autorův hodnotící problém.

Klidně se můžete ohánět obecnou potřebností čtení, ale problém ceny není v DPH na "obsah", ale na DPT, papír a tisk. Zvláště při směšných počtech kusů v nákladu knihy je to brutální. Tak vlastně nakladatelé tvoří podstatnou část šílené ceny za knihy a ukazovat přitom na Kalouska a tvrdit cosi o barbarech je do nebe volající nehoráznost.

V. Vérosta 13.10.2011 7:34

Jednou co začalo tak

taky skončí. Děkujeme pane Gutenbergu, že jste zprůmyslnil tisk knihy, pár set let nám to opravdu bylo k dobru, teď jsou ovšem knihkupectví zaplněna hlavně příšerným škvárem a vůbec nebude vadit, když budeme šetřit naše lesy a tohle papírové šílenství skončí a nahradí je jiný průmyslový vynález, kniha elektronická! Tak jako se k nepoznání změnil svět telefonů, tak se změní i svět knihy a budeme a jsme už teď rádi.

E. Vašátko 13.10.2011 7:16

Jestli ono to nebude v něčem jiném.

Knihy kupuji pravidelně a měsíčně mě to přijde tak kolem 1500 Kč. Ovšem knihy se zdražují průběžně, takže si myslím, že ty 4 nebo 7 % daně se ani moc nepozná. Za poslední dva roky průměrná cena beletrie stoupla nejméně o 50 Kč/knihu, tam kde se cena knihy pohybovala kolem 200 - 250 Kč jsou nové knihy dnes někdy i dost přes 300 Kč a to ještě k žádnému zdražení nedošlo.

Možná by bylo dobré, zamyslet se na tím, zda by se nemělo ve větší míře rozšiřovat vydáváním elektronických knih v nějakém rozumném formátu a bez DRM. Já sám mám čtečku Kindle DX a s kupováním e-knih jsem přestal v okamžiku, kdy jsem zjistil, že si ani koupenou knihu s DRM nepřečtu. A těch čteček Kindle jsou u nás desítky tisíc a jejich prodej pokračuje, protože formát DX umožní knihy číst obdobně, jako tištěnou knihu. Ty menší displaye jsou sice hezké, ale špatně se z nich čte.

Ale to není o čtečkách, jde o to, najít nějaké řešení, které by vyřešilo jednoduché a levnější legální stahování E-knih, které by pak mohly být vydávány souběžně s knihami tištěnými. Mám vlastní knihovnu s asi 2.500 tištěnými svazky, ale poslední dobou bych raději kupoval E-knihy, protože ty tištěné už nemám kam dávat. No a co myslíte, kam se obrátí ti, kteří si knihu nemohou z výšeuvedených důvodů koupit ? Pochopitelně na internet, kde jich je k disposici na nejrůznějších serverech minimálně tak 5.000 titulů, od nejstarších až po ty nejnovější. Takže místo pláče na rozlitým mlékem bych se snažil urychleně řešit tuhle problematiku, protože to je jediná cesta, jak dostat pro část čtenářů cenu knih do rozumných relací.

T. Pansky 13.10.2011 6:05

Pane Tomsky, velmi si vas vazim a pravidelne ctu. Dnes v vami nesouhlasim. Proc?

Vase argumentace se necha vztahnout v podstate na cokoliv, ne pouze na knihy. Pravdou je, ze cesky danovy system byl naprosta dzungle. Tisice vyjimek a vyjimek z vyjimek. Zmeny se nam nemusi libit. Pravdou zustava, ze ministr Kalousek je prvnim ministrem financi cistici a zjednodusujici danovy system. O to se pred nim nesnazila ani ODS, ani CSSD. Faktem zustava, ze dnes sklizime to, co jsme seli poslednich dvacet let. top0625top@live.com

Z. Rychlý 13.10.2011 5:24

Trh

s moudrem, laskavostí, pravdou a láskou všechno napraví ! Nevíte někdo, kde bych koupil deset deka tolerance ?