29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

KULTURA: Časy častušek

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P.I.Tomec 26.7.2008 16:41

Re: NA ROHU ULICE

Včera v noci při poluci

vymyslel jsem revoluci.

Naďa Krupská nelenilaLeninovi poradila :

" Nejdřív si dej do roury

a pak vystřel z Aurory,,,"

Jura Jurax tvrdoMoravan 26.7.2008 16:38

Re: Re: Re: Nechte častušky...

Jojo - podobné zážitky mám z let 1972 - 1973 ... mstící pluky, podaj mílá růčku ... když se šlo do jídelny, vojska musela dupat a zpívat ... a když dělal dévéťáka furťák, pochodovalo se i čtyřikrát kolem buzerplacu, dokud se neukojil ... a my absíci, anžto jsme četám veleli, museli jsme v předu s nimi ... a jednou ti mí dobráci do pochodu v lukách místo schválené úderné lyriky zpívali masaryk nás svolává a nějaký zemědělec to na nás bomznul ... a vznikl obrovský průser a málem mně zavřeli, ale všichni zatloukalim že prý zpívali komandír geroj geroj Čapájev a zdálky to může znít podobně ...

Kobylka Lajda 26.7.2008 16:06

Re: NA ROHU ULICE

;-D;-D;-D;-D;-D

Kobylka Lajda 26.7.2008 16:05

Re: Re: Re: Pražská kavárna Obratník Opoždění hrdinové ?

Pardon, blbne mi PC, dokončím: Bolševici v různých podobách zůstali u moci  více než 70 let, po nich zůstalo 100 milionů mrtvých. Padlí občané SSSR nebyli všichni válečnými obětmi, ale i součástí masakrů, kterých se na svých lidech dopouštěli právě bolševici, také smutným dokladem, jak se zacházelo v SSSR s "lidským materiálem" - nás mnógo, lidmi se nešetřilo a dnes už víme, že mnohé válečné operace a s nimi spojené ztráty byly chybné a zbytečné. Probuď se, rudá hlávko!;-O;-O;-O

Kobylka Lajda 26.7.2008 16:01

Re: Re: Pražská kavárna Obratník Opoždění hrdinové ?

V r. 1917 došlo k největšímu zločinu v dějinách lidstva, k bolševické revoluci

Kobylka Lajda 26.7.2008 15:54

Re: Copak častušky,

Jé, to je perfektní, kam na to chodíš? Ještě si něco pamatuju, nejhorší býval ten strýček Sam, co tyl z lidské lopoty, potu a krve na tlustém něšci dolárků.Děti plakaly, spínaly ručičky a prosily božského Josifa, Nikitu, Leonida atd. o záchranu!!;-D;-D;-D;-D

válečné dítě 26.7.2008 15:52

Re: Pražská kavárna Obratník Opoždění hrdinové ?

„Hitlera jsme si najali. Za dva měsíce ho zatlačíme do kouta, až bude kvičet,“ prohlásil sebevědomě Franz von Papen. Psal se leden 1933. Fanatik s knírkem a novopečený říšský kancléř byl podle konzervativního intrikána bezpečně „zarámován“ ve vládě plné spolehlivých lidí. U moci měl vydržet pár týdnů. Zůstal 12 let. 50 milionů mrtvých, z toho 27 milonů občanů SSSR.

Kobylka Lajda 26.7.2008 15:51

Re: Ale to je z toho sborníku, co jsme z něho sborově recitovali - řvali na kolejích

Já si pamatuju jen těchto pár "perel" ze sborníku Sovětské častušky, asi MF v r. 1955 nebo 1956. Dodnes mne mrzí, že jsem tu knihu nezcizila. Na obálce byla geometrické výšivky (ruské) na tmavorudém podkladu.

Vyšívám teď na hedvábí, vyšívám já nové vzorky, nechci býti bezpartijní, vstoupím mezi komsomolky!!!:-D Jakube dodatečně vše nejlepší k svátku! Já žádného Jakuba v okolí neznám a pořád jsem dumala, komu gratulovat!;-D;-D;-D

Jakub S. 26.7.2008 15:10

Ale to je z toho sborníku, co jsme z něho sborově recitovali - řvali na kolejích

na lenince v Brně v šedesátých! Po nocích při lahvince či čaji. A je to přesné, takže to máš vedle. Tak prosím: jak se jmenuje, kdy a kým vydán? A když pak byl dokonce na fakultě večírek z této pézie (63), zvláště Rudý koutek sklidil šílený ohlas. Recitátoři měli svazácké košile. No tak chápete, že Rusi museli brzo zakročit. Tohle ne!

Široká brána v kolchoze, ale úzká vrátka v nich: aby jimi neprotáhl lítý kulak tlustý břich! Úch - úch uchuchúch -!! (Za to lítý neručím)

krmič 26.7.2008 11:39

Re: sedí Tamáš

Ale to na melodii Čapajeva přece vůbec nepasuje. Nemá to být spíš jako Šedži mucha na ščanie, šedži a špi?  (Poláci prominou, ten pravopis neumím.)

gogo 26.7.2008 11:30

Re: Re: Nechte častušky...

mně to ježí v hlavě naprosto ze stejného důvodu....Nám nakázali, že se po kasínu můžeme pohybovat buď poklusem nebo se zpěvem...Naučil jsem četu zpívat " Dým z továren a houfy dětí nad pískem.... a krákali jsme to kolem dokola.  Za dva dva dny zakázali zpívat...

jirka.s. 26.7.2008 11:09

Copak častušky,

ale sovětská satira, to byly údery!

http://www.davno.ru/soviet-posters/kukryniksy/

R 26.7.2008 9:51

Re: V dobrém

Ringo tomu ovšem říkal "městský folklór" a "prvobytně pospolná poezie".

IF 26.7.2008 9:27

Tedy ne

Tedy ne o častuškách, o říkankovitých písničkách - viz nižší odkaz

František Ringo Čech 26.7.2008 9:26

Více o těchto hitech i na

Více o tomtéž už i na  http://neviditelnypes.lidovky.cz/fejeton-pisnove-texty-podle-frc-dnh-/p_kultura.asp?c=A080212_094528_p_kultura_wag 

Ivo Fencl 26.7.2008 9:23

V dobrém

Taková apolitická varianta častušek právě vyšla na dvojcédéčku Já jsem básník, mistr péra (od F. R. Čecha). Jeho (často říkankovité) texty tam nezpívá jen on sám, ale i Miky Volek, Sodoma, Schelinger, Gott, Kahovec, Drobný, Zelenková, Špinarová, Melen, Imrich, Kalandra, naši fotbalisti... a další.

Zvláště oceňuji Dělám hú! a jako netanečník "Račte, slečno". Ale ani ten "Ježek se má" není zlej a perlou zůstává vypalovačka Viva Tonda Mahavišnu, džezovej král, tu pokládám za naprostý Ringův vrchol... A masochisty jistě uspokojí jeho Blues i bolesti : -)

A idoly žen neurážlivě šťouchají písničky Zdenda bum bum kanón a Švihák lázeňský...

 

Ivo Fencl 26.7.2008 9:05

Re: Nechte častušky...

Tak pod odkaz na vojnovou písničku Směr Praha nelze něco nedodat (v odkazu jsou dokonce dvě varianty textu). Když jsem byl na vojně v Benešově (u Prahy) a povinně pochodoval v jedněch z tamních kasáren (mám dojem, že těch dnes už zrušených) po placu a zpíval, ač moc zpívat neumím, tuto píseň, prostě jsem nemohl uvěřit, že to velící důstojník, poručík Marian Staviarsky zvaný Bodie (Slovák), míní úplně vážně. A když nám přidal svoji oblíbenou Podej milá rúčku, rúčku na rozlúčku... musím si splnit svoj rozkaz, občas jsem potlačoval smích.

Jenže to je přes dvacet let. Byl jsem mladý a zpívali jsme to často. Nejsem sám, kdo ten nápěv najednou miluje. Je to dál i parodie, ale lásku to nevylučuje. U mne pak je paradox, že to je následkem všeho pomalu jediná písnička, kterou dnes krásně trefím (I když nevydržím). "přes spáleniště, přes krvavé řeky..." No, není to jak z toho filmu o sopce Když se čas naplnil? 

Ivo Fencl 26.7.2008 8:57

Pražská kavárna Obratník

Jednou jsem všechny tyto častušky recitoval (no, nebo možná spíš odříkával) v pražské literární kavárně OBRATNÍK (na Smíchově), a to díky Zoře Šimůnkové, a podle očekávání se diváci poměrně bavili.

No, ale na druhé straně si jde, i když až s neskutečným úsilím, představit i ty Rusy a Rusky ve dvacátých letech, jak si to pobrukují vcelku vážně.... Sakra, já napsal vcelku? Jde vůbec napsat "jak si to zpívají úplně vážně"? 

Pája 26.7.2008 7:51

NA ROHU ULICE

Na rohu ulice, placatá čepice,rezavá bradka, opřena o zeď,

zvrací.....

To Vladimír Iljič, ze schůze stranické, v večerních hodinách, domů se vrací.

Poblit je chodník, poblita ulice. Poblit je příslušník lidové milice.

Tak vám ho vedeme soudružko Krupská, tady ho máte, oporu Ruska.

gogo 26.7.2008 7:47

Nechte častušky...

zkuste novodobou prózu matky Kuchtový.....a ještě rádi si budete prozpěvovat

třeba tohle  

http://www.budovatel.cz/pisne.phtml/Smer_praha

Kobylka Lajda 26.7.2008 7:10

Re: Expert na častušky je chameleón rudý bezcharaktrní idiot Pavel Kohout . . .

;-D;-DDěkuji za upozornění na zajímavou studnici rudých blbostí, jejichž konsumenty jsme byli i proti své vůli - a nic na tom nemění Vaše nelibost. Je důležité tyto věci zveřejňovat, aby lidé věděli, v jakém systémů tupců a primitivů jsme žili!!! Vy si přece také můžete zaveršovat podle svých schopností a chuti!! V každém případě díky za dobrý link!!!;-D;-D;-D;-D

 

Kobylka Lajda 26.7.2008 7:04

Hihihih....

Vždy jsem myslela, že nejdokonalejším výtvorem častuškové blbosti jsou tyto sloky: Říkají, že nejsem hezká, to mne vůbec  nebolí, nejlepší jsem údernicí v celém našem okolí. Nepůjdu dnes na zábavu, zábava teď pro mne není, já mám ráda komsomolce, půjdu s ním dnes na školení. Dříve jsem byl divoch pravý, kouřil jsem a vodku pil, vstoupil jsem do komsoolu, komsomol mne napravil! Proto já mám Sašu rada, že je hodný, žádný floutek, že čte Leninovy knihy, navštěvuje Rudý koutek. ......Ale dnešní článek mne rozveselil a ukázal, že existují ještě větší hňupoviny!!! Díky.

J.G. Pašek 26.7.2008 1:54

Expert na častušky je chameleón rudý bezcharaktrní idiot Pavel Kohout . . .

http://jurgenz.sblog.cz/lalala/

Čmárá na tabuli rudou křídou ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE . . . . TRAKTORISTA  . . .  příjde změna režimu, vykoupe se, zuby vyřistí, zahodí modrou košili, smaže tabuli, vezme bílou křídu a čmárá jak fouká nový vítr . . . . 

Vaska Trubačov 26.7.2008 1:28

sedí Tamáš

sedí Tamáš na stěně sedí a sní,

sedí a hladový pito-ec takový

sedí a sní..... žere za plentou skopový

od Ahneřáda ..... juchů!

Zpívá se na melodii komandír geroj Čapajev byl vsja vremě v krdeli!

R 26.7.2008 0:14

Perfektní.

 Je to tak blbý, až je to chytrý.