27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav 16.12.2006 22:02

alternativni historie

Pro to co autor oznacuje jako "virtualni dejiny" existuje bezne pouzivany termin "alternativni hostorie". Ze Fergusson pouziva marketingove triky neznamena ze se zazita terminologie musi honem honem predelavat.

Vsejasny(olbrajt) 17.12.2006 4:05

Re: alternativni historie

"I stand to be corrected" kdyz si dovolim zde tvrdit, ze "alternative history" pojednava o tech samych dejinnych udalostech, jez se beze sporu udaly, jako je udava ta "official history", jenom z jineho hlediska. Jiz si sice nepamatuji kdy kdo rekl: "Dejiny jsou psany vitezi". Ale v tom pripade by pak "vitezi" psali "official history", kdezto "alternative history" by byla psana "porazenyma". 

Ze se takove pojmy mohou casem navzajem zamenit lze jasne ukazat napriklad na tom, jak se "Vitezny unor" zmenil (promenou "vitezu") v "komunisticky puc". Proste "alternativa" je "zamena" ci "stridani" (osobne ale doufam, ze "Vitezny unor"se jiz nevrati).

Na rozdil od techto dvou, "virtual history" se zabyva tim "co by bylo, kdyby bylo" cili necim, co se nikdy nestalo, ale bylo by "mozne", kdyby se veci vyvijely jinym smerem. Takze, na rozdil od .

Vsejasny(olbrajt) 17.12.2006 4:39

Re: alternativni historie

pokracovani

horejsich dvou prikladu,  "virtualni" dejiny nejsou prakticky mozne, bez ohledu na politicke zmeny te ktere spolecnosti. Alespon ne bez nejake te "time machine".

StandaT 16.12.2006 13:50

Levné knihy

jsou letos docela slabí v nabídce - hodně plev, zrna málo.

Vloni tam měli krásné obrazové publikace o staré Číně, Egyptu, pouště...i po roce se k nim rádi se ženou vracíme. A rok před tím tam byli nádherní Bubáčci od Lili Hodačové, která chvilku po vydání zemřela (za komunistů nesměla být vydávána), takže nakladatel Brzický ji stihnul udělat radost a satisfakci. Bohužel nezvládk distribuci - je orientován na odbornou literaturu a tento úkrok bokem mu nevyšel, takže polovina nákladu skončila v LK. Ale tím spíše díky.

Jinak varuji před hudebníma videokazetama - koupil jsem si Sabaty a Rush v Riu a několik dalších - a vypadávají barvy nebo dokonce úplně obraz. V tomto se nejedná o jinde neprodejné zboží, ale zmetky.;-€

Milan 18.12.2006 15:43

Re: Levné knihy

Tak nelenit, nerozcilovat se  honem reklamovat. Pokud jste nebyl pri prodeji seznamen s vadou (nejlepe pisemne na fakture), tak se jedna o zbozi bez vady (je uplne fuk, ze je se slevou z vyprodeje ) a plati na nej zaruka.

Sensei 16.12.2006 13:07

a skoro kompletni Kurosawa

nekupte DVD original Kurosawu, jako 7 samuraju, Yojimbo, Rudovous, .... :) nebo Felini, M. Mastrojany ....

cipísek 16.12.2006 16:14

Re: a skoro kompletni Kurosawa

Jo,kupovat DVD se tam opravdu vyplatí.Potvrzuji.

Elton 16.12.2006 11:34

Nejen "naučné, i beletrie

Když mi vyjde čas, projdu Levné knihy, protože tam každou chvíli objevím něco zajímavého. A nejde jen o "naučné" knihy, o kterých člověk si člověk představu dokáže udělat (např. knihy Paula Johnsona apod.), ale i o beletrii. Vřele doporučuji knihy od autorů Ben Elton (Lepší společnost, Totální kolaps), Davida Langdorf (Děravý úřad), Donald E. Westlake,  Dave Berry atd. Určitě se pobavíte. Také mě velmi potěšilo vydání knihy Johna Fishera Proč můj pes...?, což je nenápadně vypadající kniha, která však obsahuje celou řadu rad a zajímavých pohledů na psí chování. A fajnšmekrům můžu doporučit kuchařku Rum v kuchyni;-)

herdekbabka 16.12.2006 10:52

Ale je mi záhadou - odkud tyhlety knihy pocházejí - "levné"- vypadá to jakoby vůbec v v jiných prodejnách nebyly - a byly tištěny zvlášť pro tuhletu akci

nebo jestli nejsou jen pod značkou LEVNÉ - ale zcela normálně vyrobeny - protože co je levné po tom lidi jdou. Kdo ví... jak to funguje...

R 16.12.2006 11:56

Re: Ale je mi záhadou - odkud tyhlety knihy pocházejí - "levné"- vypadá to jakoby vůbec v v jiných prodejnách nebyly - a byly tištěny zvlášť pro tuhletu akci

No asi tam budou různé knihy z různých příčin. Třeba zbytek, z těch, co už vydělaly a musí uvolnit ve skladu jiným, co budou vydělávat teď . Nebo ty, co se vytiskly a pak se přišlo na to, že za normální cenu v normálních knihkupectvích absolutně nemohou vydělat, tak se prodávají půl roku v levných knihách, než půjdou znova do stoupy do papíren na výrobu třeba obalové lepenky.  Nebo zkrachoval knihkupec a  přebrané knihy z jeho skladu  jdou tam. Nebo tiskárna "levně" nakoupila někde papír, ale ukázalo se, že ten papír se třeba za 5 let rozpadne, tak nabídla poloviční cenu za vytištění a to se vyplatí tisknout i knihy, které by se za normální cenu  neprodaly.

R 16.12.2006 11:58

Re: Re: Ale je mi záhadou - odkud tyhlety knihy pocházejí - "levné"- vypadá to jakoby vůbec v v jiných prodejnách nebyly - a byly tištěny zvlášť pro tuhletu akci

Nebo třeba asi před rokem jsem v levných knihách koupil CD se sovětskými melodiemi, budovatelskými i ostatními. To CD je z čelní strany červené se žlutým nápisem CCCP , z druhé strany do seznamu zde uvedených písní natahují  na obrázku ruce Lenin společně se Stalinem ( obraz Stalina je upraven, v době, kdy Lenin žil, vypadal Stalin mladě a  velice nedůvěryhodně). Ale vedle budovatelských písní jako je Kaťuša nebo  Pusť vsegda budět solnce ( pro mladší pokus o fonetický přešpis azbuky)  jsou tam třeba i ruské lidové nebo zlidovělé písně jako třeba Kalinka nebo Suliko nebo Ej Uchněm  nebo třeba Svjaščennaja vojna v podání více než stohlavého souboru Alexandrovců, což bez ohledu na to, co v komunistické propagandě představovali je zážitek. No nekupte to za 50 korun.

Jiří S. 16.12.2006 14:28

Re: Ale je mi záhadou - odkud tyhlety knihy pocházejí - "levné"- vypadá to jakoby vůbec v v jiných prodejnách nebyly - a byly tištěny zvlášť pro tuhletu akci

část knih přímo vydávají - jsou to ty malé paperbacky (myslím že za 59 Kč), s černou obálkou vycházejí opravdu známé tituly. Také vydávají ta DVD s klasickými filmy (Fellini, Kurosawa atd.) za málo peněz. Ostatní knihy jsou byly původně prodávány za vyšší cenu normálními knihkupectvími, nebo pro ně byly alespoň určeny (a do výprodeje se dostaly rovnou od distributora nebo vydavatele v potížích). Občas riskuji a na některou drahou knihu si počkám.

R 16.12.2006 14:36

Re: Re: Ale je mi záhadou - odkud tyhlety knihy pocházejí - "levné"- vypadá to jakoby vůbec v v jiných prodejnách nebyly - a byly tištěny zvlášť pro tuhletu akci

"jsou to ty malé paperbacky (myslím že za 59 Kč), s černou obálkou "

Ty se daly koupit před nějakou dobou, ještě před necelým rokem v Kauflandu, nebyly ale v regále jako normální knihy, ale na stojanech uprostřed uličky, kde se dává obvykle doprodávané  a zlevněné zboží nebo zboží z nabídek.

R 16.12.2006 9:24

Taky tak kupuji v levných knihách.

Já se ale taky zaměřuji na knihy, co jsou jednou dobou  strašně módní a za pár let už o nich ani pes něštěkne. Kopil jsem třeba takhle jednoho Harryhi Pottera. Z současných hitů nevím, jestli takhle koupím třeba Šifru mistra Leonarda, jestli si ten název pamatuji dobře. Totiž když jsem měl hodinku čas, tak jsem siji v supermarketu víceméně přečetl a soudím, že kdyby tam nebyla ta církevní "veteš", která způsobila takový rozruch, tak by to byla dobrá kniha na jedno přečtení na ukrácení času třeba ve vlaku.

cipísek 16.12.2006 16:17

Re: Taky tak kupuji v levných knihách.

On ani ten film není zrovna trhák,který by člověk musel vidět dvakrát !

I-Worm 16.12.2006 21:00

Re: Taky tak kupuji v levných knihách.

na té Šifře je přece kouzelné to, že všechna ta utajení, všechny komplikace - a nakonec se vlastně najde napudrovaný houno!

R 17.12.2006 8:42

Re: Re: Taky tak kupuji v levných knihách.

No ono existují í jiné stejně dobře řemeslně udělané knihy, film jsem neviděl, kde to vyjde nakonec stejně. Jenom na ně nebylo vyplýtváno tolik peněz na reklamu a jiný rozruch kolem toho. 

68 16.12.2006 0:27

Čekal jsem,

že článek bude o potravinách, oblečení, obuvi a podobném zboží s prošlým datem, poškozeným, nahnilým... a levným. Tohle je ale taky hezké, i zde se dá před svátky ušetřit.