8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

KNIHA: Tma

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lububo 9.8.2008 14:32

šišaté dítě

Ze tří verzí Tmy se mi nejlépe líbilo to "šišaté dítě" z  Klonu 96.

Jan23 5.8.2008 21:26

Z nadhledu

Zajímavé téma, ale zároveń uvažujme,  že výhody vyplývající z využívání elektřiny  má pouze  jen část lidstva.  Odhadem asi 1,6 mld obyvatel planety nemá k elektřině přístup.

NoName 5.8.2008 20:26

No hlavně ta kniha není nová,

je z roku 2003 ...

dj.giovanni 5.8.2008 14:29

16 tisic nových knih ročně

a veřejnoprávní televize bude dělat zdarma reklamu právě této, to mě tedy zaujalo. JInak štěstí, že elektřina přestala fungovat zrovna v noci, pokud by se tak stalo ve dne tak by to jistě tak dramatické nebylo. MMch jak funguje elektřina?

nobody 5.8.2008 17:13

Re: 16 tisic nových knih ročně

Normálně, než dojdou elektrony .. ;-)

Kolombo 5.8.2008 13:30

Podobné romány

ukazují, že civilizace je křehká konstrukce podobná pyramidě z dominových kostek. Největším nepřítelem člověka nejsou bakterie, tornáda a klimatické změny ale jeho soused. při rozpadu civilizace je nejobtížnější ubránit se před druhými lidmi, ne před hladem, zimou a nemocemi. Kolektivismus je nesmysl tisíciletí.

Johann 5.8.2008 12:56

Smrt travy

Zapominate panove na smrt travy. to je taky povedena knizka.

milan dřevo 5.8.2008 12:14

dobrá kniha

děkuji za její připomenutí - dodnes mi z ní běhá mráz po zádech....

Jura Jurax 5.8.2008 10:51

No, on autor prostě potřeboval velký průser,

který by rozkotal stávající civilizaci, aby mohl zpracovat její rozklad. Dalo by se říct otřelá a mockrát zpracovaná jsou témata jaderné války nebo epidemie vhodné choroby; John Wyndham vymyslel oslepnutí lidstva kombinované útočnými smrtícími kytkami.

Isaac Asimov s Robertem Silverbergem v románu Příchod noci studovali něco podobného, ovšem na jiné planetě s poněkud za vlasy přitaženou základní myšlenkou - lidská civilizace prakticky stejná jako naše nezná noc, neboť planeta je v soustavě šesti hvězd - noc příchází jednou za cca dvě tisíciletí a je provázena zhroucením civilizace, anžto lidi to psychicky neunesou.

Vladimír Šlechta vymyslel válčení o energetické a surovinové zdroje spojené s jejich totálním vyčerpáním - ten ovšem popisuje stav čtvrttisíciletí po. Vůbec obvyklejší je popisovat nikoliv vlastní hroucení civilizace, ale až stav nějakou dobu po jejím zhroucení, zpravidla spíš delší; neboť do barbarských časů se lépe situuje příběh dobrodružný, případně fantasy (ostatně i Sapkowski tohoto motivu využil v sáze o Geraltovi, ale ve velmi decentních náznacích), a z mixu více či méně barbarského středověku a zbytků pokročilých technologií se dobře těží - vzpomeňme třeba slavného Chvalozpěvu na Leibowitze Waltera Millera,

Neff přišel s průserem vskutku originelním - byť fyzikálně nesmyslným. O to ani nešlo, nepsal science fiction, nýbrž politic fiction, a velmi zdařilou. Osobně se mi víc líbíla Tma 2.0, protože mi, díky svému temnějšímu vyznění, přišla jaksi pravděpodobnější; a taky motiv vesmírné kladky a mimozemšťanů v první verzi mi přišel nějak násilně naroubovaný - jakoby autora nic lepšího nenapadlo, tak to vyřešil pomocí standardního boha ze stroje (deus ex machina) naší doby, tedy mimozemského zásahu.

Ono Tmu napsal taky Jan Kovanic - Šaman, použiv téže výchozí teze; ale zde nelze než konstatovat, že když dva dělají totéž, není to totéž. Neff je lepší rozdílem několika tříd.

Mechis 5.8.2008 11:46

Re: No, on autor prostě potřeboval velký průser,

Kovanic není špatnej, je sice kapku suchej, ovšem Ondřej Neff je extratřída. Kovanic má fajn vyvrcholení, to s tím vysíláním umřelého otce se mi moc líbilo.

Nečetl jsem 2.0, zato obě verze Potíží s elektřinou (Dědek Čuchák rulez!), Tmu 1.0 a Balckout mám...

Conseil 5.8.2008 12:41

Re: No, on autor prostě potřeboval velký průser,

Načo v súvislosti s Neffovou Tmou spomínať hneď velikánov SF z anglosaských krajín? Každému, kto má o literatúru záujem odporúčam Továrnu na Absolutno od Karla Čapka. Prieser, ktorý v tomto jeho románe rozloží civilizáciu je rovnako spektakulárny a pravdepodobný, ako totálny kolaps elektriny v románe Tma. Porovnaním oboch kníh však jednoznačne zistíme, kto a prečo je lepší spisovateľ.

A propó: Ukončenie katastrofických románov je vždy problém, vidíme to u Čapka aj u Neffa. Neff má však s ukončovaním svojich románov trvalý problém. Nepamätám sa ani na jeden, ktorý by mal prekvapujúce a nečakané rozuzlenie.

qwert 5.8.2008 15:35

Re: Re: No, on autor prostě potřeboval velký průser,

on tem motor z Továrny na absolutno fakt v něktrých pasážích jako by Temelínu z oka vypadl.....;-D;-D;-D viz neviditelné záření které blbne lidi ;-P

Emil XX 5.8.2008 20:42

Jaké "neviditelné záření, které blbne lidi" ???

Největší průšvih byl z tohoto hlediska počátek výroby jaderných zbraní. V Temelíně nikdo vážně ozářen nebyl. A obyvatelstva se to netýká vůbec.

Spíše bych se zaměřil na neúnavnou snahu části lidí živit se nějakou stupidní spasitelsky se tvářící ideologií.

Lapil 5.8.2008 15:48

Re: Re: No, on autor prostě potřeboval velký průser,

On totiž Ondřej Neff je - tvrdím já - spíš novinář než spisovatel. Takže umí perfektně zacházet s jazykem (nakonec - který autor se může učit od TAKOVÉHO táty), ale potíž je už s charaktery - postavy mi přijdou - bojím se toho slova, ale lepší nemám - ploché, jejich konání často bez vnitřního důvodu, bez vývoje... Což je jakž takž dost do povídek, ale román...

Ale jako správný novinář - jakmile jde o "reportáž" čili krátkou, podrobně popsanou historku, je autorem naprosto luxusním, zvlášť když má k dispozici odporného padoucha, to se pak jeden u toho vysloveně klepe strachy, aby na něj z té knížky nevylezl a nezatáhl ho do děje...

zet 5.8.2008 16:46

Re: Re: Re: No, on autor prostě potřeboval velký průser,

Ak chcete príklad ešte suchšieho klasika, podívajte sa na Lemov Návrat z hviezd alebo Solaris. Tiež to nie je bohviekako presvedčivé v charakterokresbe hlavných postáv, ale pretože nejde o mainstreamovú psychologickú sondáž, dá sa to odpustiť. Aj keď pravda je, že by to bolo v tom prípade absolútne špičkové. Neffova kniha mi pripomína skôr reportáž o udalostiach - ale má to nápad a švih.

Předseda 5.8.2008 13:15

Re: No, on autor prostě potřeboval velký průser,

Nebo Larry Niven - Prstenec (trilogie) - pro mě osobně nejlepší sci-fi, kterou jsem četl. Občas se mi z ní až točila hlava. Tam byl průser ten, že se vlivem zavlečené bakterie rozpadly všechny supravodiče, což rozložilo civilizaci.

woka 5.8.2008 15:18

Re: No, on autor prostě potřeboval velký průser,

No to mi právě připadá divný , že na velký průser všichni autoři už od Dne trifidů přes různé Terminátory apod. reagují velmi podobně - apokalypsa. Mně by zajímalo, jestli by to tak fakt  vypadalo, že by se u většiny lidí náhle vybublaly temné pudy a vraždilo by se na potkání. Vychází z přírodních/sociálních katastrof v Africe a následných genocid a ukrutností? Ale tam ty genocidy někdo záměrně rozdmýchával, vybavený komunikační a vojenskou technologií...a kdyby žádné technologie nezůstaly? A taky nikdo zatím nereflekotval v těch románech praxí prokázaný výsledek náhlých výpadků civilizace (např. eletrického porudu) - zvýšení porodnosti po 9ti měsících. Neměla by se v těch románech objevovat kvanta batolat :-D?        

rozmetal 5.8.2008 21:37

Re: Re: No, on autor prostě potřeboval velký průser,

kvanta batolat asi ne, sice by mozna byla vetsi porodnost ale take vetsi umrtnot pri porodech a naslednych nemocech, plus k tomu pripocti zvyseny ubytek obyvatel vlivem neprizpusobeni se podminkam (nemoci...) a zvysenemu poctu nasilnych umrti

figura 5.8.2008 10:22

Výborná kniha...

...doporučuji. I když opravdu pesimistická.

janic 5.8.2008 9:42

Rozhodne stoji za to

precist si obe knihy - udajne napsal O.N. druhou verzi po zklamani politickym vyvojem u nas.

Zdeněk Leštinský 5.8.2008 10:56

Re: Rozhodne stoji za to precist si obe knihy

a taky nultou verzi

Potíže s elektřinou

http://www.zine.cz/mirror/AZOld/Stories/Story/27.htm

radoslav 5.8.2008 9:29

Kniha americkeho spisovatele Cormaca McCarthyho "Cesta"

na kterou zrejme v clanku narazite, nerika nic o atomove valce. V teto knize se udala jen blize nespecifikovana katastrofa, ktera postihla Zemi. Pokud jste mel na mysli i jine knizky, tak se omlouvam za tuto svou poznamku. Me ctenarske obzory jsou velice omezene...

krab 5.8.2008 8:32

cizinec

mne se v ty knizce hrozne libilo: na kralupskem moste byl velky napis "Cizince tu nechceme". Z mostu visel obesenec a na nem napis : "Czinec" :))))

ulla 5.8.2008 8:26

knížka Tma

Zajímavá diskuse. Tím, že je jen o naprosto vedlejším tématu knížky. Měl jsem i první verzi s optimistickým koncem, tu mi ale někdo z rodiny "zmermomocnil". Já tu knihu spíše vidím jako velmi pravděpodobnou sociologickou studii lidské společnosti u nás v okamžiku, kdy přestane fungovat systém, co za nás rozhoduje a o nás se stará"pro naše dobro".  A o krajních důsledcích toho, co se může stát, když se první o sebe začnou "starat" Ti nejbezohlednější, protože se situaci umějí přizpůsobit nejrychleji. A "běžní" lidé, zvyklí z naší "demokracie" mávnout nad každým excesem našich politiků a tunelářů rukou, jen trpně přijmou stav rozvíjejícího se barbarství. Moc pěkně napsané, a varující.

Lobo 5.8.2008 9:21

Re: knížka Tma

A jak vlastně ta první verze dopadla? Četl jsem jen 2.0

Mechis 5.8.2008 11:41

Re: Re: knížka Tma

Jak na to, abych neudělal  spoiler... Takže:

Kladku postavili, zase elektřinu zapli, Řetězák pomocí deus ex machina udělal z kapitána škvarek, popadl Markétu a jel na kole z Petřína dolů :-)

cb 5.8.2008 7:43

Stropnického

Utopie.

Netřeba 5.8.2008 7:13

Někdo by měl ze světa bez odběru energie jistě radost.

Například by se už nemusel dostavovat Temelín.

Rozhodně by se však pokračovalo ve výstavbě dalších větrníků. Neboť není důležité, zda je potřebujeme nebo ne. Důležité je, že je staví kamarádi. Za světla nebo potmě.

ginANDtonix 5.8.2008 6:31

přepólování magnetických pólů...

Ne, fyzikalne prijatelna vec to neni. Elektrina a magnetismus budou obecne fungovat i v prostredi, kde doslo ke zmene vnejsiho magnetickeho pole (zde mag. pole Zeme). Navic, pokud by elektrina skutecne prestala fungovat, nejspis by take prestal existovat zivot na zemi, protoze elektrochemicke reakce jsou zakladni soucasti zivotne dulezitych procesu.

Ale o to v romanu nejde, takze se netreba tim zabyvat (autor musel pred koncem romanu elektrinu zase zapnout, aby ukazal, ze spolecnost setrvacnosti bude setrvavat "ve tme"). Roman je povedeny, ikdyz trochu pesimistictejsi, nez bych si to predstavoval ja. Muj odhad je, ze pan Neff se nechal inspirovat urovni a stylem nekterych (mnoha) komentaru, ktere jsou k nalezeni na Neviditelnem Psu (nejvice prave pod jeho uvodniky...).