3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lída 13.4.2008 20:04

Albergo

Teď jsem právě shodou okolností knihu dočetla. Moc se mně líbila, vtipná, zajímavé postřehy o Evropě po 2.svět. válce. Vzkaz autorcečlánku: italsky hotel=albergo, tedy Waltari se v Benátkách ubytoval v hotelu Victoria nikoliv v hotelu Albergo Victoria.

RAT 11.4.2008 11:56

Ach Mika

Mika Waltari , jeden z mojich milovanych autorov. No knihy o nedavnej minulosti ma nenadchynaju nielen u Waltariho , ale ani u inich autorov. Jeho historicke diela su neprekonatelne a az realne realne , co i napriek tomu umoznuje idealizovat si postavy a dotvarat vlastne vsetko okolo , co u mna osobne hraje velku rolu. No co je to len moj nazor.

Skratka toto dielko ma nenadchlo.

Tokamak 8.4.2008 9:46

Pěkný cestopis

nedávno jsem ho četl a mohu vřele doporučit, obzvláště silně na mě zapůsobily části o Francii a komunistické hrozbě, případně o životě a historii Istanbulu, myslím, že se v nich dá najít i dost poučného pro dnešek. A i celkový popis dobové atmosféry je pro nás, kteří jsme poválečné období nezažili velmi zajímavý, Schengenský prostor bez bariér tu vždy nebyl ...

kulis ellinas 8.4.2008 9:34

Waltari napsal několik skvostných knih, nejradši mám Temného anděla

i Egypťan Sinuhet je skvělý, ale má, bohužel, jednu neodstranitelnou chybu, která dost ruší.  Sinuhet je lékařem a to lékařem vynikajícím a tak by určitě musil poznat, že jeho milovaná Merit rodila v mezidobí, co byl pryč. Jinak ovšem, klobouk dolů.

Tokamak 8.4.2008 9:57

Re: Waltari napsal několik skvostných knih, nejradši mám Temného anděla

Toho jsem si nevšiml, zajímavé, chybička se někdy vloudí :). Zajímavé také je, že si Waltari Sinuheta úplně nevymyslel, vycházel z textů ze Střední říše o úředníku Sinuhetovi (česky např.: Miroslav Bárta, Sinuhetův útěk z Egypta) a posunul je o pár století do Nové říše a trochu jiného prostředí, každopádně si se studiem pramenů dal docela práci, myslím, že mu to zabralo víc než 10 let