26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KNIHA: Jantarové oči

Rozpustí se jednou Čechy (ať už zvolna nebo rychleji) v Evropské unii? A rozpustí-li se jako v čaji, bude to znamenat podobně nenápadný průnik institucí, jako když prošpikovala vesmíry budoucna svou mocí a slávou civilizace Össy? A co víc: Staneme se taky my jen těmi červy, co se přidržují příslovečné máminy sukně?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kulhánková 7.9.2013 20:23

Scifi knihy nemám ráda

Všechno už se dávno stalo a lidské osudy se neustále opakují. Veškeré děje a vztahy mezi lidmi lze umístit do současnosti nebo různě vzdálené historie. Nic není podivuhodnější než skutečnost. Skutečné příběhy jsou tak fantastické a neuvěřitelné, že žádný scifi autor nemá tolik fantazie, aby je vymyslel.

Připadá mi, že autoři scifi jsou jenom líní vyhledat si fakta o skutečných dějích.

J. Jurax 8.9.2013 0:52

Re: Scifi knihy nemám ráda

Mýlíte se prakticky ve všem. A možná směšujete scifi a fantasy.

A co říkáte na Čapka - Válku s mloky, Věc Makropulos nebo Továrnu na Absolutno? To jsou taky scifi - ono díl toho sci bývá ve fikcích - jimiž je ostatně každá beletrie - proměnný.  Nebo třeba Weissův dům Dům o tisíci patrech? Na Piknik u cesty, Les, Je těžké být bohem etc. bratří Strugackých? Na Lema a jeho Solaris a jiné?

Četla jste verneovky? Mnohé obsahují sci prvek ... já vím, holky je obvykle nečtou :-)

Z. Kulhánková 8.9.2013 1:40

Re: Scifi knihy nemám ráda

Věc Makropulos není scifi. Válka s mloky a Továrna na absolutno, ba ani RUR mě nikdy moc nebraly. Ten zbytek jsem nečetla.

Verneovky jsem četla a ponejvíce mě náramně bavily, ale z těch fantastických se mi líbilo pouze 2000 mil pod mořem. Proč je třeba si vymýšlet let do vesmíru, když se podobné a mnohem fantastičtější věci děly a dodnes dějí na lodích objevitelů? Podívejte se třeba na první plavbu kolem světa, to by ani Verne nevymyslel

http://www.stream.cz/slavnedny/833727-6-zari-den-kdy-byla-dokoncena-prvni-plavba-kolem-sveta

Ćím víc toho čtu o věcech, které se skutečně staly, tím víc jsem přesvědčená, že není třeba si nic vymýšlet, ať tomu říkáte scifi nebo fantasy. I třeba takové události, na kterých je založena Válka s mloky, lze v historii najít. Jen člověk nesmí být líný.

J. Jurax 9.9.2013 2:04

Re: Scifi knihy nemám ráda

Nechci zabředat do diskuzí co je a není scifi (ta se dál dělí na hard či technologickou, steampunk, kyberpunk, new wave, space opery, postakastrofickou a jinak všelijak různě podle různých kritérií ...) , co je political fiction, fantasy etc. - ono se to rozličnš prolíná.

Nicméně Věc Makropulos je scifi, neboť základní situace je navozena a gradováná scifi prvkem. RUR dtto. Válka s mloky a Továrna na absolutno jsou tedy spíš political fiction, ovšem scifi prvek tam je - chytří mloci a to absolutno.

Nic ve zlém - že jste nečetla to ostatní - Strugacké, Lema, zapomněl jsem mimo mnohých jiných na Neffa, ač jsme na Psu, a na Františka Mrože Novotného, co sem psával - je signifikantní. Není to patrně Váš šálek čaje - každý máme něco, já zas nečtu poezii a nerozumím jí, resp. nechápu ji a nemám ji rád - důsledek střední školy vyžadující znalost kdejakého veršotepce a procítěnou recitaci jeho děl. Četla jste vůbec nějaká scifi - klasiku nebo moderní? Scifi je třeba taky Růže pro Algernon ... scifi zdaleka není jenom letěli raketou do vesmíru a když to přežili, vrátili se :-)

A první plavba kolem světa - jako kluk a mladík jsem o námořních objevech dost načetl. Přesto jsem si rád přečetl i vymyšlený Ostrov pokladů nebo Příběhy Arthura Gordona Pyma. K Vernovi - ten vymyslel zas jiné věci a leccos předjímal - přece by nevýmýšlel to již v historických knihách popsané :-)

Váš poslední odstavec vlastně popírá nutnost psaní beletrie vůbec. Neboť ta je taky vymýšlená - ať se již odívá do hávu detektivky, psychologického románu, westernu, čtení pro paní a dívky, dobrodružného příběhu, thrilleru, hororu, humoristického či lyrického příběhu a jak se to ještě člení či členit dá. A jeden z hávů je též scifi a fantasy. Nebyla-li by vymýšlená, šlo by o literaturu faktu a nebyla by to beletrie. Čtete beletrii?

Z. Kulhánková 9.9.2013 5:06

Re: Scifi knihy nemám ráda

Beletrii čtu. A sci-fi jsem přečetla docela dost, například Gulliverovy cesty.

Samozřejm že má cenu psát příběhy zcela nebo zčásti vymyšlené, jenom si nemyslím, že je třeba vymýšlet si i to prostředí, v kterém se odehrávají.

J. Jurax 9.9.2013 18:16

Re: Scifi knihy nemám ráda

Hm ... Gulliverovy cesty jsou ovšem vcelku archaický zástupce scifi :-)

A prostředí se samozřejmě v beletrii více či méně vymýšlí - třeba fiktivní Isola v McBainových detektivkách :-) nebo historická beletrie obecně zvlášť z historie dávnější  ... celkem jde jenom o to, jak moc se prostředí liší od reálného ...

Mimochodem scifi se nezřídka odehrává v víceméně v přítomnosti nebo blízké minulosti v kulisách povýtce reálných nebo za reálné většinově považovaných, do nichž je vložena nějaká scifi rekvizita - namátkou třeba ta vzpomenutá Věc Makropulos, Neffova Tma a Tušení podrazu či Bočkův Případ doktora Karpety, abychom zůstali doma, Crichtonův Člověk na konci, Kmen Andromeda, Proud času a nepřeberně dalších tu i cizozemských, a samozřejmě velmi často příběhy o cestách časem.

I. Fencl 10.9.2013 11:14

Re: Scifi knihy nemám ráda

Stephen King v DALLASU zajímavě kombinuje sci-fi o putování (opakovaném) do minulosti s velmi realistickým románem ze školního prostředí šedesátých let, skoro v duchu Johna Irvinga. Ale já si myslím, a viz můj článek o té knize tady, nebo na Sardenu, že to bohužel bylo ke škodě obou "žánrů". I tak je to ale fascinující kniha.  

I. Fencl 8.9.2013 7:48

Re: Scifi knihy nemám ráda

Ženy myslí ne hůře, ale trochu jinak než muži. I pragmatičtěji, ale možná s menší schopností abstrakce. Typický autor, kterého nelze nahradit (přebít) literaturou "středního proudu" (včetně historické) je Philip Dick. Nebudu se radši pokoušet tu vysvětlit proč, ale je to zřejmé každému, kdo od něj něco četl. Zrovna tak Heinlein: ve velké části díla. Atd. Především by ale paní Kulhánková nenašla argumentů protio esu typu A. C. Clarka. Kdyby si přečetla třeba Setkání s Rámou nebo i jen pár jeho povídek, musela by uznat, že to nelze "nahradit". Literatura není jen o vztazích, o tom, kdo je gay a kdo latentní pedofil (dejme tomu), není jen o lidském zlu, je to i intelktuální záležitost, je to i domýšlení. Nicméně i právě ve sci-fi (viz Heinlein) lze najít překvapivé vize o podobách lásky atp. Do fantastiky zrovna tak náleží i část hororového žánru a pochybuji, že by paní ZK nezaujal třeba Bradbury.  

Z. Kulhánková 8.9.2013 19:51

Re: Scifi knihy nemám ráda

Máte pravdu, že Bradbury je snad jediný z toho žánru, který tu fantazii použil smysluplně.

J. Jurax 9.9.2013 2:10

Re: Scifi knihy nemám ráda

Není zdaleka jediný :-) ... přečtěte si od Neffa Něco je jinak a Všechno je jinak ...

V. Bok 7.9.2013 15:56

No, kouká na mě

koupena za nemalý peníz, docela tahle brožura převýšila známý scifi vzorec ... jedna stránka za korunu, těším se na ní. Snad se nesklamu.

Ale Vilma už dlouho nic nevydala. Tu pozici první dámy, kterou kdysi nesporně byla,  si bude muset ještě vybojovat. Mezitím vyrostla celá řada opravdu dobrých holek, že.

I. Fencl 7.9.2013 17:33

Re: No, kouká na mě

Možná by se to nemělo vnímat jako boj. Může vyjít X dobrých knih najednou, sníží to snad kvalitu té i té i té? Ne. A koneckonců by se asi taky divili v roce 1913, kdyby tenkrát věděli, u kterých knihy z toho roku bude i dnes docházet k reedicím...