29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

JAZYK: Týčo Bráče

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Machala 26.11.2010 19:01

více jazykových perel

Máme těch perel víc. Co třeba Van Gogh. 99,9 % Čechů včetně profesorů a TV moderátorů přečte FAN GOG. Jenže správně nizozemsky se to čte FAN CHOCH.

I tak jsme lepší než v zahraničí. Třeba ve Velké Británii se to Vaklavy při čtení českých jmen jen hemží.

J. Bakulová 24.11.2010 16:21

jojo,

při jazykových komoleninách si vždycky vzpomenu jistého soudruha ideologického, který hřímal: Lidice se musí stát melemtem morim...

Tenkrát studentka jsem se na té tryzně smála, naštěstí schovaná za spolužákem, kterému se i záda třásla od smíchu

L. Severa 24.11.2010 16:09

Članek mne inspiroval

k tomu, abych si vzpomněl na starý  vtip z doby bolševické, že byl Bilak povýšen do šlechtického stavu - Vasil deBilak.

Z. Švrček 24.11.2010 10:31

Jo,

zasmát se aspoň jednou denně, jako jsem se zasmál nad Vaším příspěvkem, to je to, oč tu běží. Zkrátka se málo smějeme a proto jsou ty diskuse i tady na NP tak drsně pesimistické. 

J. Vozábalová 24.11.2010 10:03

Vážený pane autore, díky!

Článek zabývající se úpadkem češtiny je ojedinělá záležitost, bohužel. Uznávám, že jsem konzervativní a mám nejraději češtinu lehce archaickou, jsem však daleka toho, abych se pohoršovala nad modernějším jazykovým projevem. Ovšem základní neznalosti tvarosloví, které se projevují běžně nejen u "lidu obecného", ale i u většiny veřejně vystupujících, to snad není   možno označit za projev soudobého jazyka.

Vždy znovu mne fascinuje skutečnost, že časování slovesa "býti" je jednou z prvních věcí, kterou se učíme v jakémkoli cizím jazyce (a tak to začasté bývá to jediné, co z příslušného jazyka umíme), ale v češtině? - zažila jsem vášnivý spor o správnost tvaru "my bysme" kontra "my by jsme" - "my bychom" jaksi ani jednoho z aktérů nenapadlo.

Jinak - Týčo Bráče - už dlouho jsem se tak nezasmála.................

J. Ptáček 24.11.2010 7:57

České soudnictví začíná makat

České soudnictví začíná makat. Snaží se rozkrýt pozadí úmrtí Tycho de Brahe a asi padne i rozsudek nad komunistickým bachařem Vondruškou. Pak dojde na ostatní, pěkně po řadě ...

V. Vlk 24.11.2010 0:32

Milý autore

a kde se tedy vzalo to jméno co jsme znali dodnes? Tycho "de" Brahe? Odku se to "de" vzalo a proč najednou zmizelo? ? Není to zase nějakávymyšlenost, jako že se podle  poněkud přiblblého  zákona z první republiky nesmí psát správně Karl von Schwarzenerg a musí se to "von" vynechávat? Může to někdo vysvětlit?

Není to jako to Novotného "zemedělství" a nebo nedávno moderní "pateř" místo "páteř"?

Š. Šafránek 24.11.2010 17:54

Re: Milý autore

K té pateři - je to obráceně. Pateř je archaický výraz, kdežto páteř novodobý. Zda stařičkou pateř někdo v poslední době rehabilitoval a tváří se do moderně, nevím. Moje páteř tak stará není, ale i tak rehabilitaci občas potřebuje.