7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

JAZYK: Název a vlastenectví

Je několik témat, které vzbudí živou až hodně živou, ne-li rovnou zuřivou debatu. Například, zdali jsou lidoví myslivci vrazi zvířat. Nebo jestli je moravské víno vhodné k pití. Anebo jestli má naše země důstojný název. Kolik hlav, tolik variant odpovědí (já bych na tu trojici odpověděl: ano, ne, ne). Miloš Zeman při své návštěvě Izraele zašťoural do třetího z věčných diskusních témat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Roldán 12.10.2013 5:39

A co třeba

Království české - Czech Kingdom - El Reino Boemo

P. Čech 11.10.2013 17:05

S vlastenectvím souvisí také něco jiného.

Něco zásadnějšího, než je jedno či dvouslovný název státu.Hrdost na představitele státu, hrdost na systém řízení státu atd. To vše v České republice chybí. Navíc, narodil-li se někdo v nějakém státě a cítil se být jeho  občanem nejen tím že vlastnil příslušný občanský průkaz obvykle cítí vlastenectví k tomuto státu, považuje jej za svou vlast. Já jsem se narodil v Československé republice a tu jsem považoval za svou vlast.  Tato moje vlast mi však byla několika mocichtivými jedinci ukradena, společný stát Čechů a Slováků, založený T.G.Masarykem byl uměle rozbit. Nikdo se mne, jako občana ČSFR neptal zda s tím souhlasím a zda chci být občanem pouze České republiky. Arogantní politici v čele s Mečiarem, Čarnogurským, Slotou, Klausem, Stráským a některými dalšími si uzurpovalo právo rozhodovat v této věci za zády občanů. Tito lidé se evidentně dopustili vlastizrady a v každém civilizovaném státě by dávno byli odsouzeni na doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Ne tak v České, ani ve Slovenské republice. Zde zůstali vrcholnými politiky, dokonce jeden z nich byl poslanci a senátory zvolen prezidentem. Občané by jej totiž nikdy nezvolili.A o tom to je. O aroganci mocných, kdy politici si dělají co chtějí a občané mají pouze jediné právo. Volit je.

Š. Šafránek 11.10.2013 14:44

Republika

Vidím v tom ještě jeden aspekt: všimli jste si, jak spousta lidí používá spojení "jsem mimo republiku" nebo "v republice", myšleno v Česku (dříve Československu)? To se přeciv jiných zemích naprosto nevyskytuje. Soudím, že česká láska ke slovu republika je historicky daná vymezením se vůči rozpadlému mocnářství a nadšením našich pradědů z nového zřízení, kdy slovo republika doslova laskali.

M. Urban 11.10.2013 13:40

Česko ne!

Možná si Zeman vzpomněl na hospodu Čechii kde komouši v roce 1968 řešili jak přivítat armádu jejich spojenců. Nebo chtěl upozornit na sportovní klub Čechie Karlín, který byl založen už před vznikem Československa a to v roce 1898. Já nevím.

K. Oldřich 11.10.2013 14:10

Re: Česko ne!

Motocykly zn. Čechie, to znělo. Jenže hnidopichové by na tom možná našli tu vadu, že to byla konstukce po autorovi pravděpodobně německá, notabene sudeťácká a možná dokonce ani ne tak docela árijská. Tomu navzdory jejich sláva do světa se roznesla. To by se ovšem dneska stát nemehlo, protože jsme pokrokově rozděleni do kmenů a klanů, takže Franta od vedle už není soused, ale zahraniční cizák, bacha na něho.

J. Skála 11.10.2013 13:11

Název Czechia je správně

a mělo by se to v cizině propagovat bez ohledu na pana ehm.. Žantovského.  A vnitřní název Čechie by mně také vůbec nevadil, i když to někomu připomíná sportovní klub.

P. Lenc 11.10.2013 9:35

Jsem občan

ČESKÉ REPUBLIKY, žiji na Moravě, cítím se MORAVANEM, pokud se někdo cítí být Slezanem, je SLEZAN.Ale stále jsme občané ČESKÉ REPUBLIKY,  nikoliv Česka.Připojuji se k názoru pana Hatláka, že jde o problém naprosto okrajový.

M. Hatlák 11.10.2013 8:02

A co takle, třeba kromě té Bohemie

A co takle, třeba kromě té Bohemie Böhmerland, Böhme (anglicky Boehme), nebo rovnou Böhmen und Mähren (Bohemia and Moravia) a nebo asi nejlépe Kocourkov a do státního znaku třeba žáky Kopyta a Mňouka na krokodýlovi ze Sázavy.

Jen otázka, jste si jistí, že je to tak důležitý problém? Není tak trochu okrajový (marginální)?

E. Sevrát 11.10.2013 8:59

Re: A co takle, třeba kromě té Bohemie

Od roku 2004 kdy jsme vstoupili do EU píšu na pohledy ze zahraníčí Protektorát Čechy a Morava (samozřejmě v německé verzi) a vždy v pohodě došly.

J. Mrázek 11.10.2013 9:36

Předjímáte o několik let.

Snad nejsem nemístný optimista ...

J. Kovaříček 11.10.2013 4:13

Ceskoslezsko?

Ceska republika neni nazev zrovna stastny, Ceskoslovensko melo jiz svou proslulost. Jakeze to bylo Slovensko? Ceske? Za nove situace muzeme pouzit trochu fantasie a ukazat vice ucty k dosud Cechy zanedbavanyn Moravanum.navrhoval jsem proto nazev Cechrava, ba vynahradit Moravanum stare krivdy, tak je uprednostnit nazven Morcesko, v tom je i stin toho Slezska.

Nektere zeme svuj nazev radikalne zmenily a casem se to ujalo, byvaly Ceylon je dnes Sri Lanka, z Burmy se stal Myanmar.

Ja vsude udavam jako zemi sveho narozeni: Bohemia. Jsou lide, kteri nemaji sajnu, kde ten raj to na pohled lezi, ale presto se ku mne hlasi coby krajane a pozvou mne na sklenicku. Jen v Izraeli jsem mel problem s hranicnimi policisty, kteri nenasli Bohemii ve sve chytre prirucce a chteli mne zavrit. Ovsem Izraelci, hlavne ti mladi, jsou lide dosti namysleni a arogantni.

Zdali vite jak se slovo Bohemia transformovalo do podoby bohemsky?

R. Gramblička 11.10.2013 7:22

Re: Ceskoslezsko?

nevíme, povídejte

M. Šejna 11.10.2013 9:06

bohémský

tohle označení mají údajně na svědomí cikáni, když ve středověku migrovali do západní Evropy. Migrovali tam přes Čechy a když se jich ptali, odkud přišli, tak říkali, že z Bohémie. Tak se prý vžil název pro poněkud nestandardní způsob žití.

J. Kovaříček 11.10.2013 13:30

Re: bohémský

Tech vysvetleni je vice. Pravda je, ze ve francouzstine dnes slovo bohemian znamena cikansky, to ale vzniklo pozdeji. Ja se priklanim k vysvetleni, ktere se vztahuje k nasim dejinam. Kdyz po bitve na Bile hore byli mnozi cesti slechtici nuceni opustit svoji rodnou zemi, tak se nekteri z nich odebrali do Francie. Zamky ci hrady si senou vzit nemohli, ale nejake to zlato a sperky ano. S kfejakou profesi se clovek ve svete uchytit muze, ne vsak s slechtictvim, tedy pokud se neptizemi. Takze od budoucnosti moc neocekavali, zato si uzivali kazdeho dne a vesele hyrili. Parizane na ne pohlizeli ponekud zavistive a rikali: Pohledte na ty Bohemiany, pari tu kazdy den a s rozvernymi zenstinami se spousteji. Tak se tedy ujal vyznam toho slova (carpe diem). Pozdeji si takovy zpusob zivota oblibili studenti a jini mladi lide, ovsem ne prilis majetni. Pojem ma cetne reference v literature. Nejznamejsi je as roman, ktery napsal Henry Murger, ten se stal predlohou slavne Pucciniho opery La Boheme.

J. Kovaříček 11.10.2013 13:33

Re: bohémský

Omlouvam se za preklepy, pisu z Thajska a je tu vedro, hned to ale bude lepsi. Jdu na pivo.

V. Vaclavik 11.10.2013 15:49

Re: bohémský

"ve francouzstine dnes slovo bohemian znamena cikansky"

Nepouzil ten vyraz pro cikany jiz Viktor Hugo ve svem romanu Hrbac od Matky bozi?

L. Krajicek 11.10.2013 4:10

No Česko by nešlo,

protože před pár lety při vyslovení toho slova po jednom nemocném starci "lezli slimáci". Lidi si na to tehdy už pomalu zvykali, ale po slimácích byl utrum.

V. Vaclavik 11.10.2013 2:41

Czechia

by slo. A cesky bysme meli rikat Cech, Cechy, zadne Cesko. Nechme at Cesko rikaji  ve ctvrte cenove, my rikejme Cechy.

J. Mannheim 11.10.2013 8:44

Re: Czechia

prosím, pokud se budete v té vaší první cenové bavit o Moravě nebo Slezsku, tak jak? je mi jasné, že pro vás je to někde ve Střední Asii

J. Mrázek 11.10.2013 9:40

Připojte se k Maďarsku...

Pomalu , ale jistě,  se díky Vám podobným začíná brát krásná a poetická Morava jako čobolákov č. 2 ....

V. Vaclavik 11.10.2013 16:12

Re: Czechia

Budu uprimny, me opravdu prijde Morava a Slezsko tuplem jen jako region kde maji vyrazne nareci, ale to maji temer vsechny regiony, jen mozna ne tak silne. A drzi si ho pro doma a pro lidove sedanky, ale rozumi tomu, ze spisovna Cestina je ten pravy jazyk, ktery nas vsechny spojuje, ze ta nareci jsou jen jeho krajovym prznenim, tak rikajic. 

Jenze na te Morave a ve Slezsku, ale nikoli uz treba v Jiznich Cechach (a dalsich regionech) jsou samozvani buditele falesneho narodniho uvedomeni, identity, kteri se ovsem zpozdili asi o jedno az dve stoleti.

Slovensko a Morava a Slezsko jsou zaostale regiony mimo hlavni deni, ktere kdyz se postupne reformoval Cesky jazyk, tak to k nim (jako k nejakym ''horalum'') nedolehlo, nebyly povazovane za az tak dulezite (anebo tyto starosvetsky odmitaly vse nove), a tak se stalo, ze se tam dochovalo to jejich nareci. A kde jinde to sve povazuji za lidovou mluvu, tak na Morave a ve Slezsku si to sve spojili se svou identitou, presneji receno jejich buditele narodniho sebeuvedomeni jim to tak namluvili.

U Slovaku se to projevilo zvlast silne a tak se nakonec museli trhnout. A bohda dojde k tomu, ze se trhnou i tyto dva regiony, vyvoj sveta tomu napovida, nesnasenlivost se stava normou, a zbyva jen uz oprasit ty narodni kyje a vytahnout do pole...

J. Jurax 11.10.2013 1:55

Česko ale vytváří jednu otázku lingvistickou

Je-li něco v Čechách, je to české, na Moravě moravské a ve Slezsku tedy slezské. A když je něco v v Česku, je to tedy jaké? České ne vždy, muže být i moravské či slezské. Zlín je v Česku, leč nikoli v Čechách, ale na Moravě a je tedy městem nikoli českým, nýbrž moravským a zároveň jakým? Češským?  To mi nějak nezní - nejsem ovšem jazykozpytcem, ale nevzpomínám si, že by tohle někdo přes češtinu učený určil nebo aspoň doporučil ...  a taky bychom se museli jmenovat Češská republika ... :-)

Englicky by to snad mohlo být Czechian, pakliže přijmeme ono Zemanovo Czechia, protoýe český je Bohemian nebo Czech, anžto Čechy jsou Bohemia.

A to jsem nevěděl, že český bratr se řekna englicky Moravian, je to ve slovníku :-)

R. Špaček 11.10.2013 2:27

Re: Česko ale vytváří jednu otázku lingvistickou

No to je právě ten problém, který nám zanechali obrozenci, když (nejspíš záměrně) nezavedli v češtině rozlišování mezi böhmisch (tedy český v zemském smyslu) a tschchisch, tedy český ve smyslu jazykovém a etnickém. Zlín je samozřejmě jazykově a etnicky tschechisch, zemsky pak mährisch, jenže to právě čeština rozlišit neumí.

Jinak máte samozřejmě pravdu, že slovotvorná přípona u národů a zemí je -ský (nikoli -ký), takže od slovního základu Čech se přídavné jméno dá správně vytvořit jenom tak, že se k němu přidá přípona -ský, a aby to šlo vyslovit, musí se koncová hláska "ch" změnit v "š" (podobně jako v případě Valach - valašský), takže jediný správný výsledný tvar by měl být češský.

M. Šejna 11.10.2013 9:15

aha, takže

Rusko - russký, Německo - němecský, Amerika - americský, Řecko - řecský ....

R. Szewczyk 11.10.2013 9:16

Re: Česko ale vytváří jednu otázku lingvistickou

češi ze staroslovanského,ciszy,dnes tiší,ve smyslu nehluční,odtud nesprávně holubičí povaha,jako tichý ,zakřiknutý,ovšem původně :tichý ,lstivý,záludný,,,,,nově bych to přepsal na czisza,česky čiša,tedy ticho,no a stát se tedy jmenuje Tichonovo,aby to znělo západněji tak snad od ruhe,Ruhžsko,,,neplést to západní ruhžsko s východním rusko,

J. Jurax 11.10.2013 1:26

Ne, ano, ne

akorát v té poslední se s autorem shodnu :-)

J. Vozábalová 11.10.2013 3:14

Re: Ne, ano, ne

Velký souhlas s Vámi pane Juraxi, v odpovědích na ony tři otázky!!!!! A díky.

R. Szewczyk 11.10.2013 0:42

hm

Ondřeji,země koruny české neobsahují ničeho,páč byly zrušeny reformami Majky Terezky,svého času císařovny,krom toho,nikdy neexistovalo něco ,jako české království,anobrž království české,obdobný je nesmysl zaměnovat republiku za stát,čili Český stát,nikolivěk Česká republika,bo ji bohužel nejní,,,,,kupodivu se nepoužívá Spojené republiky americké,

R. Špaček 11.10.2013 2:20

Re: hm

Země koruny české samozřejmě zrušeny nebyly, jenom byla slozčena česká dvorní kancelář s dvorní kanceláří rakouskou. Marie Terezie byla českou královnou, markrabí moravskou i slezskou vévodkyní. Škoda že o větší část Slezska ji připravili Prusové, bohužel do značné míry i proto, že nárok Marie Terezie na trůn zpochybnili české stavy a pokusily se zvolit na trůn krále bavorského...

R. Szewczyk 11.10.2013 8:51

Re: hm

jak tohle můžete napsat,Valburga Krystýna byla zároven královnou v Čechách tak i v Uhrách,takže byla zároven češkou tak i uherkou,což je nesmysl,,,,,,král je hodnost,s titulem veličenstvo,obdobně:Karel4 byl Lucemburským markrabětem moravským,,,,,