2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

JAZYK: Copak boeing...

V Malajsii jsem byl. Není to tak dávno, ani ne dva roky. Civilizovaná, bohatá a velmi umírněně muslimská země. Půlka je jí na pevnině, půlka na severní části ostrova Borneo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vlach 20.3.2014 18:47

Malajsko bylo ustanoveno jako svat nezávislých sultanátů,

a když se k těmto přidružila i část Bornea, teda Sabah a Sarawak, byla z toho Malajsie. Malaya a potom Malaysia.

S. Donát 20.3.2014 16:20

Pane Jakle,

často mě Vaše články donutí zamyslet se nad něčím, často s Vámi také souhlasím. Tady se ale obávám, že jste šlápl do něčeho nepěkného, nevoňavého. Navíc to celé skutečně vypadá, že to vzniklo jen kvůli té poslední větě. Tohle se nepovedlo.

O. Mayer 20.3.2014 16:28

poslední věta, ...

... je jenom takový zahajlování. Asi jako když Cato končil svoje projevy větou "Ostatně soudím že Kartágo musí být zničeno". Velikáni ducha holt mají svoje libůstky a my sprostný lid jim to musíme tolerovat.

P. Han 20.3.2014 16:08

Ono to tak úplně není...

Prožil jsem v Malajsii pár krásných let a získal si tam celkem dost výborných přátel. Někteří byli Malajci, jiní Číňani, další Indové a jedna holka Japonka. V samotném hlavním městě Kuala Lumpuru tenkrát žilo cca 50 % Číňanů, 30 % Malajců, 10 % Indů, zbytek Evropani, Japonci, Asiati někde odjinud a všemožní míšenci, z nichž obzvláště děvčata byla velmi zajímavá. Ale Malajsijci to občanstvím (až snad na ty Evropany) byli všichni. Včetně Číňanů, z nichž velká část neuměla malajsky ani kváknout. Proto se tam všichni obvykle baví anglicky, byť se zajímavým přízvukem a lokálními citoslovci. Okay, lah?

Takže obyvatel Malajsie je Malajsijec, i když to je fousatej Sikh v turbanu. Malajec je jedna z národností. Stejně jako v Československu žili Češi, Slováci, Poláci, Maďaři, Němci atd., ale dohromady to byli Čechoslováci. Stejně jako Belgičané jsou vlastně Vlámové a Valoni. Letadlo bylo malajsijské, neb patřilo malajsijské letecké společnosti, která zaměstnává kdekoho a na etnický klíč kašle. A pasažéři byli většinou Malajsijci bez rozlišení, kdo z nich byl Malajec a kdo Číňan.

Tož tak.

V. Vlach 20.3.2014 18:53

Re: Ono to tak úplně není...

Originál malajci žijí asi už jen v Pahangu. Je to centrální část, Cameron Highlands. V Saraaku jsou originál Dákové a hluboko ve vnitrozemí další tribal.....

P. Han 20.3.2014 21:59

Re: Ono to tak úplně není...

Originál Malajci žijí ve všech státech. Pokud tedy nemyslíte Saki... vlastně správně Senoi. A s těmi sultanáty, jak píšete jinde, to taky není doslovné. Bývalé portugalské a holandské kolonie (např. Malacca) jsou republiky, řízené guvernéry. A celé dohromady je to konstituční monarchie v čele s voleným králem. A je to snad jediný stát na světě, který je skutečně multietnický a multikulturní. Včetně x různých náboženství, a všichni spolu žijí bez předsudků a v klidu a míru. Tam se Evropa nedohrabe ještě pár set let.

V. Vlach 20.3.2014 22:57

Re: Ono to tak úplně není...

Ba ba, jest to tak, děkuji. Také se mě tam líbilo...

M. Mýval 20.3.2014 23:47

takže

Když žijí v Malajsiji Malajsijci, Češi žijí jen v Čechách, jinak to jsou Českovci a z Itálie nám sem létají Italijská letadla.

Bože, čeho jsem se to dožil?!

Š. Šafránek 20.3.2014 13:44

Máte recht,

úroveň reportérů je otřesná. Včera jsem se v ČT v pořadu o Litomyšli dozvěděl, že bratrem Václava IV. byl Zikmund Habsburský - nikoli Lucemburský.  Nikomu z těch, kteří pořad připravovali, to nepřišlo podivné - a tito lidé mají dbát na naši kulturnost?

J. Mannheim 20.3.2014 23:00

Re: Máte recht,

chduák Zmikund

O. Mayer 20.3.2014 13:31

ono je to poněkud komplikovanější...

název Malaysia vznikl po té bývalé britské kolonie Malaya a Singapore vytvořili federaci (která zahrnovala také některé sultanáty na Borneu (a poměrně záhy se zase rozpadla). Federace zahrnovala jednak Malajce jednak Čínany ze Singapuru + obyvatele sultánátů Sabah a Sarawak z Bornea, kteří mluví stejnou řečí. Malajsky kromě toho mluví také obyvatelé Indonesie, i když tomu z politických důvodů říkají Bahasa Indonesia. 

Každopádně tvrdit že obyvatelé Malajsie jsou pouze Malajci asi nelze (a ostatně jak jsem možnost sám slyšet, sami sobě říkaje malaysian)

PS: samozřejmě bychom si nikdo netroufnul tvrdit, že zrovna vy pocházíte z nějakého opičího předka- vy jste přece inteligentní design

O. Mayer 20.3.2014 13:40

Re: ono je to poněkud komplikovanější...

... a mimochodem ta společnost se jmenuje Air Malaysia, nikoliv Air Malaya, takže tvrdit o ní že je malajsijká je asi v souladu s přáním jejího majitele (i když uznávám že Institut na opravu všeobecných omylů na to může mít jiný názor)

J. Kuka 20.3.2014 11:34

Me...

Me fascinuje , kolik lidi se vzdycky chytne na tu vetu "clovek nepochazi z opice" . Tady i na idnesu . Pritom vam kazdy biolog potvrdi , ze je to vlastne pravda . Clovek a dnesni opice jen mely kdysi spolecnehoo predka ... :d

R. Gramblička 20.3.2014 12:26

Re: Me...

a ten společný předek nebyla opice? Člověče, já měl za to, že jo :-)

J. Kuka 20.3.2014 17:30

Re: Me...

To je preci jedno , HSS uz relativne prokazatelne pochazi ciste z HS . Cili ne z opice . Ta logika je proste nezvratna :d . Kazdopadne kdyz to vezmete hodne "dozadu" , tak je razeni vsech predku nad celedi hominidi jen dusledek koncenzu prakticky bez realnych dukazu , vcetne fosilii a porovnani struktury DNA . Je az divne , jak malo fosilii predchudcu cloveka se v prubehu let naslo ve srovnani s jinymi tridami . Muzeme byt nejspise radi , ze jsme se dnesni doby vubec "dozili" .

P. Papež 20.3.2014 10:14

Má pravdu, vypadá jak orangutan. Kdyby napsal, "někdo v novinách blbě pojmenoval Malajce", nemusel psát takovou snůšku rádobyvtipností. Je to prostě Jakl.

E. Bechner 20.3.2014 10:02

Hodinky podobně jako holinky

Pane Jakle, též jsem si všimnul posametových absolventů píšících v českém jazyce anebo ho připomínajícího, těch bude více, řekl bych. Asi to chce více a více financí do vzdělávání nejlépe vícezdrojovým způsobem odkudkoliv, kýmkoliv a jakkoliv. Hlavně se na nic neptat a na nikoho nebrat zřetel, řekl bych.

L. David 20.3.2014 9:35

IQ houpacího koně

dosti často přesahuje IQ našich pisálků.

Například nějaký Karel Dolejší (redaktor Britských listů) opakovaně píše "zasvěcené" antiizraelské články. Když jsem se ho ptal, kde bere ta moudra, a kolikrát navštívil Izrael, napsal mi, že tam nikdy nebyl. Ale že má informace z důvěryhodných britských zdrojů.

A tak to v té slovutné novinářské branži chodí. Pisálek opisuje od druhého pisálka a kdejaká novinářská myš je schopna porodit horu.

Naštěstí pro jejich živnost existuje stále ještě dostatek naivků, kteří jejich bláboly čtou, a dokonce jim věří.

I. Lyčka 20.3.2014 8:15

Jak si tak tady čtu,

tak ta nenávist z nás jen prýští ....

M. Marek 20.3.2014 8:21

Re: Jak si tak tady čtu,

To je síla, co?

R. Houška 20.3.2014 8:30

Re: Jak si tak tady čtu,

Omlouvám se pane Lyčko, ale vůči pánům Jaklovi, Hájkovi či Klausovi, netrpím nenávistí, mohu se pouze pokusit o pochopení jejich myšlenkových pochodů a z toho pramenících počinů, a výsledkem bude trpný úsměv. A nezlobte se, když někdo napíše článek, kterým tepe do jazykové a gramatické prostoty mnoha dnešních "novinářů" s cílem, aby do něho mohl umístit jedno slovo, kterým původní význam zadupe do země, a změní to na agitku ve prospěch svých oblíbenců, a zřejmě sponzorů, tak se projeví jako vůl. Pak se nemůže divit, že jej nazvu, pasoucím se steakem.

I. Lyčka 20.3.2014 11:07

Re: Jak si tak tady čtu,

Mně se neomlouvejte. Jestli jste si všimnul, nenapsal jsem "z vás", ale "z nás". Já měl podobný problém s Paroubkem, taky jsem viděl rudě, kdykoliv jsem ho zahlédl. Problém je asi v této době, že dáváme průchod svému horšímu JÁ, následkem čehož naše společnost hrubne. Asi bychom měli začít u sebe a snažit se být lepšími. Jenže je často velice obtížné.

R. Houška 20.3.2014 12:21

Re: Jak si tak tady čtu,

No, u mně je asi nějaký trvalý problém. Měl jsem problém s komunisty, mám problém s Klausem, Paroubkem, Kalouskem,...Stále patřím, z pohledu vládnoucích "elit", k těm zaprodancům a ztroskotancům...

O. Mayer 20.3.2014 16:21

Re: Jak si tak tady čtu,

článek možná chtěl tepat do jazykové prostoty novinářů, ale problém je v tom že je tentokrát vedle jak ta jedle. Ono je možná vtipné , když je někdo kousavej,ale nesmí při tom tvrdit kraviny (neb se tak snadno stává volem)

R. Houška 20.3.2014 7:34

Článek napsaný jen kvůli poslednímu, jistě štědře

rublohonorovanému, slovu. Pan Jakl už nemá hlavu v Klausově žaludku, jak tvrdil, ale v Putinově zadku. A tomu, že spolu se svým guru a i s kolegou Hájkem nepocházejí z opice, to se jim, po seznámení se s jejich publikační činností, dá s úspěchem věřit. Tyto typy se nerodí, ty se vyskytují.

S. Ševeček 20.3.2014 11:56

Re: Článek napsaný jen kvůli poslednímu, jistě štědře

http://institutvk.cz/ostatni-texty/jiri-weigl-zamysleni-nad-ukrajinskou-krizi

R. Houška 20.3.2014 12:19

Re: Článek napsaný jen kvůli poslednímu, jistě štědře

Koho chleba..., toho píseň... Staré známé přísloví tu sedí, jako prd na hrn!

J. Mannheim 20.3.2014 7:24

kolik rublů se platí za tu poslední větu?

já chci taky rubly - Majdan plný fašistů a Banderovců - za kolik rublíků to bude?

A. Novák 20.3.2014 7:07

a což teprv Kličko...

někteří horliví "proukrajinští" novináři už ho píší zápaďácky Klyčko :o)

J. Krob 20.3.2014 9:09

Re: a což teprv Kličko...

Vzhledem k tomu, že v ukrajinské azbuce je znak «и» užit pro tvrdé "y" (ukrajinské měkké "i" kupodivu vypadá jako to naše), je správný přepis jména «Кличко» jako "Klyčko". Není to nic zápaďáckého. Pokud někdo přepíše toto jméno jako "Kličko", svědčí to hlavně o tom, že se jedná o autora, který se ani neobtěžuje zjistit si běžně dostupné základní informace.