8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

JAZYK: Chuda a naha kráčíš, ó češtino…

Věta v titulku zdobila drobný článek o českém jazyce, který jsem nalezl jako kluk v nějakém časopise z 19. století. Autor článku pranýřoval jazykové poklesky jiného autora a použil ke svému vyjádření výše uvedený titulek. Je to již dlouho, ale nadpis mi utkvěl natrvalo v paměti. Vynořil se znovu včera.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janovská 12.9.2012 10:05

Vážení přátelé kritici,

musím se ubohých autorů projektu zastat. Psali jste někdy žádost na evropské dotace? Viděli jste ten formulář? Žádosti běžně mívají nakonec ke 100 stránkám. Vedoucí týmu (či šéfka či několik lidí) mají nějakou ideu (v lepším případě - v horším jen ideu, jak vydělat), stručně napíší záměr - obvykle tak 3 strany - a nějaká mladá žena či muž dostanou za úkol to vměsntat do těch předpřipravených kolonek projektové žádosti s vidinou, že když to vyjde, budou mít 2 roky slušně placené zaměstnání i oni. Neustále dokola ty tři stránky přepisují a opisují, obvykle na to je málo času a dopadá to přesně jak napsal Karel Čapek v "Jak se dělá film". Vzhledem k tomu, že značné % projektů je předem prolobovaných, je vcelku jedno, co je tam napsané a nikdo z hlavních autorů to moc nekontroluje - ti se spíš soustřeďují na ten lobbing. Pak jsou výsledky, jaké popisuje autor článku. Můžeme se nad celým tím systémem rozčilovat, ale v podstatě primární chyba není na místě koncových žadatelů o projekt...

Ž. Halabudová 12.9.2012 10:21

Re: Vážení přátelé kritici,

Nééé? A kde prosím?

Ž. Halabudová 12.9.2012 10:24

Re: Vážení přátelé kritici,

Už jenom spojení --ubohých autorů projektu-- ukazuje na tvojí kvalifikaci a nezaujatost.

K. Janovská 12.9.2012 12:10

Paní Halabudobá,

především si netykáme. Dále: chybu vidím v celém systému evropských dotací, ale to nad rámec diskuze k článku. Za třetí: jistěže je můj příspěvek zaujatý, prostě vybízí ke shovívavosti - že je těžké napsat souvislý solidní text, pokud není nosné téma. Za čtvrté: v reakci na článek o češtině byste se mohla vyvarovat gramatických chyb, co říkáte :-).

Ž. Halabudová 12.9.2012 12:32

Re: Paní Halabudobá,

Nevidím jediný důvod ti netykat.To já vidím chybu v dotacích jakýchkoliv.Věřím ti,že je pro tebe těžké napsat souvislý solidní text. A za čtvrté , Tečka označuje ukončení věty jednoduché, složené nebo souvětí, pokud mají funkci oznamovací, někdy také rozkazovací a přací. Tak tady nemachruj s gramatikou .

K. Janovská 12.9.2012 12:42

Re: Paní Halabudobá,

Obvykle je to v mezilidské komunikaci (v Čechách) tak, že když si jeden nepřeje tykání, tak to druhý respektuje.

No, věřím, že jste si aspoň trochu odventilovala stres. Přeji víc štěstí do života, zdá se mi, že ho potřebujete.

V. Kolman 12.9.2012 14:28

Re: Paní Halabudobá,

Milá paní Janovská, jsem potěšen, že se ještě najdou lidé jako vy, kteří na nevycválanost některých diskutérů neodpovídají přechodem na vnucovanou úroveň "soudružského" tykání, ale odpovídají věcně a s noblesou.

     Přeji Vám hezký den :-))

Ž. Halabudová 12.9.2012 15:56

Re: Paní Halabudobá,

Máš to marný, Kolmane.Stejně ti nedá.

J. Jurax 12.9.2012 23:14

Re: Vážení přátelé kritici,

No, jen koukám na diskuzi a kroutím hlavou nad její úrovní ...

P. Andrle 12.9.2012 9:50

Milé kolegyně Halabudová a Kulhánková

Trochu bych si dovolil nesouhlasit. Za komunistů by tento článek i v této formě nemohl vůbec vyjít. Kritika socialistického školství byla naprosto nepřípustná. Ovšem i kritika by měla mít své jakési etické meze. Představitelé oné vysoké školy v Ostravě určitě pochopí, že jde o ně, neboť pedagogických fakult ve městě zase tak moc není. Ale tato škola jistě dělá i dobré věci. A je jich určitě více, než hrubý nekvalifikovaný úlet jedné pracovnice. Takže jmenováním oné školy bychom ji mohli poškodit více, než je nutné. To není alibismus. To je korektní jednání.

Ž. Halabudová 12.9.2012 10:16

Re: Milé kolegyně Halabudová a Kulhánková

Nepsala jsem,jestli by mohl či nemohl vyjít.Použila jsem obrat " za komunistů " co by časový údaj.---hrubý nekvalifikovaný úlet jedné pracovnice.---Nejsem vůbec přesvědčená, o jedné pracovnici a už vůbec né, o jednom hrubém nekvalifikovaném úletu.Nejsem ale vůbec přesvědčená o tom, že by oprávněná a podložená kritika, takovou skvělou školu mohla poškodit.Opak je pravdou.Mohou se poučit a vyvarovat se chyb. Podle mně, to je alibismus a ne korektní jednání. Myslím si, že plácání se po rameni, jak jsem korektní, není na místě.

Ž. Halabudová 12.9.2012 10:40

Re: Milé kolegyně Halabudová a Kulhánková

--- jmenováním oné školy bychom ji mohli poškodit více, než je nutné.-- Jinými slovy, trošičku je poškodit můžeme,ale né moc.To mi připomíná formulaci-- množství větší,než malé. Také genialní.Prostě, není nad korektnost.

J. Mrázek 12.9.2012 7:57

Univerzita třetího věku=U3V

Dost děsivě vypadající zkratka, něco jako blok 3V Osvětim....

Z. Kulhánková 12.9.2012 8:57

Re: Univerzita třetího věku=U3V

Nebo jako chozrazčot.

J. Jurax 12.9.2012 23:15

Re: Univerzita třetího věku=U3V

Nebo G4M :-)

K. Kužel 12.9.2012 7:11

Spojení "senioři v důchodovém věku"

bych snad ani nekritizoval. Dnes je, pravda, trochu podivné, ale až se bude chodit do důchodu v osmdesáti, tak se nikdo nad takovou formulací nepozastaví.

Ž. Halabudová 12.9.2012 7:09

Maličko si popíchnu.

Protože jsem seniorka důchodového věku, podle jiných jedubaba, tak se rovnou zeptám. Proč napíšeš,:- inzerát jisté pedagogické fakulty nejmenované vysoké školy v Ostravě. ? To opravdu, už nelze napsat a říci nic naplno? To už zase, jako za komunistů, se budeme vyjadřovat v jinotajích a náznacích? Jo ,jinak pro tu (kteroukoliv) školu, je to velice výhodný kšeft  Rozjede program vzdělávání třetího věku, dostane dotace, páni profesoři mají vejvar a výsledek je nezkontrolovatelný a nulový.Že to není pravda? Jen se na to informujte.

Z. Jaromír 12.9.2012 4:57

Než jsem

se od jedné členky našeho klubu důchodců dověděl, jak jí prospívá styk se zvídavými vrstevníky a  jakého sebevědomí nabývá na přednáškách ve škamnách U3V, měl jsem za to, že instituce s tím názvem se věnuje futurologii, případně se zabývá tím, jak by svět v tom třetím věku měl vypadat, jestli by to šlo třeba podle Jáchyma z Fiore, nebo podle Tolkiena, či dle Hitlera, anebo ještě nějak jinak. 

Jen ještě na okraj :  naše členka použila výrazu z verbovacího inzerátu : Užívám si to tam!

Ž. Halabudová 12.9.2012 8:33

Re: Než jsem

Hele, a nemělo to být správně - Užívám si ho tam! ?

Z. Kulhánková 12.9.2012 8:59

Re: Než jsem

To záleží na tom, zda jde o Robertka nebo o robertka.

Z. Jaromír 13.9.2012 4:16

Re: Než jsem

Vy dvě jste se tedy hledaly...

P. Pavlovský 12.9.2012 2:08

Můj, tvůj, svůj, to západní jazyky nemají, ale čeština ano!

Senioři v důchodovém věku, setkávejte se u nás na akademické půdě s vašimi vrstevníky

Špatně, má být "se svými vrstevníky"!

P. Kersch 12.9.2012 0:29

návrh

Co kdybychom na tu jejich adresu hromadně napsali, že je nám, seniorům důchodového i nedůchodového věku, jejich náborový text k smíchu a odrazuje nás i naše početné přátele (kterým jsme náborový text ukázali, poslali nebo okopírovali) od toho, abychom se na takový kurs přihlásili. Takových 1000 mejlů za týden už by tam někoho mohlo trknout.

Ž. Halabudová 12.9.2012 8:49

Re: návrh

Na jakou adresu? -----jisté pedagogické fakulty nejmenované vysoké školy----- Vžyť je jistá a nejmenovaná. Hoši, hoši! Vy jste ,ale konspirativní konspirativci. Já nejsem Fučík, ale profesor Horák, herr Bretschneider.

Z. Kulhánková 12.9.2012 9:00

Re: návrh

Autor má zřejmě povolení naznačovat.