17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

JAZYK: Česko – Czechia

Všeobecné pobouření nad tím, že se naši vládní představitelé konečně rozhodli oficiálně zaregistrovat anglické zkrácené pojmenování České republiky u OSN, již jak se zdá pominulo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Goeg 18.5.2016 11:08

Re: V Praze se hrával fotbal na Čechii tak nějak odjakživa...

Rikat to muze, ale to neznamena, ze to je spravne. The Czechs zcela jiste neni anglicky preklad ceskeho Cechy, jak tvrdite. Tim je Bohemia. A spravne to anglicky neni rikat, ze byla v Cesich ci Ceskach. To je stejne, jako by rikala, ze byla in the Germans nebo in the Canadians namisto Germany a Canada. Vysvletlete ji, ze anglicky Cesko je Czechia a zacne to pouzivat zcela normalne.

O. Kojak 18.5.2016 11:06

Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

Moc hezky napsáno, díky.

Já osobně jsem z Jizerek a stále ještě jsem nestrávil označení Česko. Nejvíc asi proto, že nám toto označení "kdosi odkudsi zhůry dal" = vnutil. Ano vím, že to má nějaké historické důvody, ale hlasem lidu se toto označení do sdělovacích prostředků samo od sebe nedostalo. No a teď se situace opakuje s angl. označením Czechia: pár "moudrých/pomazaných" hlav se u nás sešlo, poradilo a rozhodlo. Následně hned zatepla i nechalo zapsat u OSN. Ministr zahraničí, nejvyšší z našich zemanů ... Cituji: "Uvědomují si tito lidé ovšem tu skutečnost, že se jedná o anglický název, který neurčujeme my a nerozhodujeme o něm?"

Ale "je to marný, je to marný, je to marný" - za nějaký ten čas (třeba u příležitosti planetární návštěvy nejvyšších orgánů utopistů z Marsu) zase vytáhnou jinou myšlenku, která by jim měla zajistit nesmrtelnost. Třeba kanál Labe-Volha-Žlutá řeka nebo něco jiného. Hlavně že se o nich bude (před volbami) mluvit, ne?

J. Hejna 18.5.2016 11:06

Re: Srozumitelné

Hlavně, pane Kmoníčku, že jste věc pochopil vy.

Nebo se také pokládáte za čeledína?

V. Vaclavik 18.5.2016 10:38

Az na ten konec, tu narazku na EU

do kterehoz spolku fungujiciho na bazi kolektivisticke ideologie si autor zrejme preje prinalezet, bych souhlasil.

Mam jeste jednu vytku a to ohledne toho, ze nemame zadne pravo jinym narodum rikat, ci predepisovat, jak nas maji nazyvat. Nejde prece o zadne pravo, ale jen a pouze o navrh, o prani, o pokus to ovlivnit. A na to snad mame pravo, ci nikoli? Co je protipravni je stihatelne, mame tedy byt svetem nejak postizeni, ci vystavujeme se nejakemu trestnimu postizeni za tu nasi drzost navrhnout a zaregistrovat nazev Czechia?

My tak proste ucinime a jini nas budou nazyvat, jak oni chteji, a tim to konci. Nazev Czechia ovsem v oblibe nemam a rovnez neuznavam zadnou legitimitu toho mezinarodniho spolku, ve kterem se spolcujeme se zlocinnymi staty, a ktery nasi registraci toho nazvu dale napomahame legitimizovat, coz jsme ostatne jiz davno ucinili nasim vstupem do toho hanebneho spolku narodu.

Jinak jako diskuteri nize, s tim rozborem souhlasim a vubec nejvic bych souhlasil s tim, ze zalezi jen na nas, jestli si nas svet bude s nekym plest... my ovsem hledame dustojnost a uznani u ostatnich nikoli nasimi ciny, ale obrazne receno, nasim oblekem, nalicenim, jmenem.

H. Balzám 18.5.2016 10:24

Re: Já su pro Bohémii.

Zrovna v této písni jsou pod Bohemians myšleni cikáni.

A. Bocek 18.5.2016 8:44

Já su pro Bohémii.

No a za hymnu by jsme převzali "Bohemian rapsody " od Qeenů

P. Kmoníček 18.5.2016 7:59

Srozumitelné

a "po lopatě" podané vysvětlení,pane Jemelko,stejně čeledínům nepomůže k pochopení věci.

J. Brunner 18.5.2016 2:53

Váš rozbor

se mi líbí.

B. Volarik 18.5.2016 1:47

V Praze se hrával fotbal na Čechii tak nějak odjakživa...

Moje v Americe narozená dcerka lidem říká, že byla vloni v září in the Czechs...tedy v Čechách. Čechy krásné, Čechy mé....prostě Čechy. A to jsem z jižní Moravy, leč v Praze vyrostlý. A ještě umím i "můvit", jak se v Moravské Nové Vsi říká. Umím to i s tím obouretným L jako mají také Poláci. Ale jsem Čech. Jsem americký občan českého původu. Takže Czechia...Čechie není nic zase tak nového pod sluncem...

Wikipedie: TJ Čechie Karlín je jeden z nejstarších sportovních klubů v Praze, pokračovatel slavných tradic SK Čechie Karlín. Historie tohoto klubu je spjata s městskou čtvrtí Karlín.

P. Sulc 18.5.2016 0:26

Re: Radši Czechland než Czechia

Rozhodne Czechland ! Ale Czechostan je vystiznejsi.

P. Kolar 18.5.2016 0:20

Radši Czechland než Czechia

A to v angličtině. Tam mi zní Czechia německy.