8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

HISTORIE: „Největší Čech“ je možná na Malé Straně

Jistě pamatujete, jak se v oněch nejrůznějších anketách a pseudoanketách stal málem "největším Čechem" Jára Cimrman. Nebyli jsme na takové ankety zvyklí a jejich úroveň odpovídala místy také velice nízkému historickému vědomí účastníků anket. Nakonec to všechno nedopadlo tak nejhůře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vysoký 15.2.2013 18:40

Pražské jezulátko funguje

Pane Andrle, díky za krásný článek, který poněkud odvál odér  příspěvků i diskuse z té žumpy, která se otevřela po volbě prezidenta.  O pražském jezulátku ví nejvíce cizinců, kteří přijdou s naší zemí do stryku zejména ze zemí španělsky mluvících. Před několika lety jsme byli na ostrově Navarino nedaleko od Hoornova mysu. Pro hrozné vpravdě patagonské počasí jsme museli využít ubytování u jednoho místního rybáře. Když se ptal od kud jsme bylo lepší říkat jen z Evropy. (Česko si většinou lidé pletou s Čečenskem). Říkal jsem si , zkusím pražské jezulátko. Po objasnění, že jsme z města "Nino di Praga" mne majitel táhl do pokoje své maminky a ukázal mi velký obraz pražského jezulátka, který měla nad postelí. Najednou jsme byli přijati jak návštěva příbuzných. Pražské jezulátko spolehlivě funguje.

J. Farda 15.2.2013 15:12

Největší Čech ....

Pane Andrle, máte velmi pěkný článek bohatý informacemi i pro fajnšmekry, snad jen pro doplnění, že Jezulátko převlékají, jak psala Jindřiška Smetanová, členky kongregace Anglických panen. A ještě, že Jezulátko možná chránilo paní Polyxenu Lobkovicovou, když poskytla třem defenestrovaným (Bořita, Slavata, Fabricius) asyl v Lobkovickém palaáci, aniž ji za to čeští rebelující stavové proskribovali. Jen to její příbuzenství se Schwarzenberky jste si mohl odpustit, teď starému pánovi přičtou i vinu za třicetiletou válku! No nic, třeba to přejdou. Takže ještě jednou děkuji. Tečka.

V. Ondys 15.2.2013 14:36

:)))))) Příjemné počtení na rozdíl od pekelných příspěvků v méééédiích

jeden se ani nediví, proč si každý "obyčejný čech" připadá jak pod konečníkem mocnějších na velký straně po vyvolávání dokonalého papaláše při našem tak společensky příkladném :))))))))))))))) vyhánění čerta ďáblem.

L. David 15.2.2013 14:33

A potom že modly nemají žádnou moc !

Kterápak to asi je ?

J. Kubička 15.2.2013 14:04

Pražáci

Zajímavé je, že o Pražské Jezulázko se zajímají lidé třeba z Latinské Ameriky, ale Pražáci často ani nevědí, kde je.

R. Langer 15.2.2013 11:59

To je ale docela

pěkná pohádka... :-)

M. Hoblík 15.2.2013 10:42

Největší Čech

je ve velké straně, i kdyby byl na malé straně.

S. Udatný 15.2.2013 9:06

Dobrý den,

Pražskemu Jezulátku se věnoval jednu ze svých knih archivář Antonín Novotný, kde popisuje celou historii Pražského Jezulátka.

O. Mayer 15.2.2013 9:04

bohužel je to také krásný příklad....

.... k jakým pohanským koncům došel katolicismus (zejména ve své exaltované hispánské podobě). Uctíván je ne Ježíš Kristus ( a vůbec ne jeho učení) ale malá vosková šoška. Holt lidi tíhnou spíše k uctívání předmětu (může bejt sebeabsurdnější typu libovolného kusu kosti, mléka Panny Marie či jinde zase kusu meteoritickýho šutru)) než k nějaké abstraktní myšlence.  

R. Langer 15.2.2013 12:06

Re: bohužel je to také krásný příklad....

No, ona hlavně příslušnost k jakékoliv církvi nemá s Bohem ve své podstatě zhola nic společného.

P. Sulc 15.2.2013 4:59

No vida, latze tentokrate v pripade KS bylo

Jezulatko vypnuto. Zcela selhalo. A jestlipak ma take hodne boticek?  Imelda Marcos jich mela 3000 paru a zadne zazraky nedelala. Jezulatko jich jiste bude mit vice. Jen by me zajimalo, kolik saticek a boticek mel skutacny Jezis Kristus, a jestli take nosil korunu, pod kterou by mu hlava div neupadla. Nadhera, bohatstvi, obrovske chramy, roucha cirkevnich hodnostaru, to vse slouzi k oblbovani lidi. Neni divu, ze Islam ma tolik privrzencu, vsak take nema "trojjedineho " boha, ktery je sam sobe otcem i synem a jeste nejakym duchem a to vse najednou. Vsak take katoliku zcela pochopitelne ubyva, jako snehu na jare.

J. Štrobl 15.2.2013 7:25

Re: No vida, latze tentokrate v pripade KS bylo

Je mi to líto, že něco takového musím říci, ale jste hlupák, pane.

J. Hejna 15.2.2013 8:00

Re: No vida, latze tentokrate v pripade KS bylo

Hm, to jste mu to dal.

Holt každý podle svých možností.

J. Štrobl 15.2.2013 8:13

Re: No vida, latze tentokrate v pripade KS bylo

Inu to víte. Chytrému napověz a blbého kopni. Co naděláte proti moudrosti předků.

R. Langer 15.2.2013 12:05

Re: No vida, latze tentokrate v pripade KS bylo

No, na každém šprochu... ;-)

P. Sulc 15.2.2013 20:37

Re: No vida, latze tentokrate v pripade KS bylo

Mozna jsem, za genia, obzvlaste za genia vaseho kalibru se nepokladam.Nicmene, muzete mi to nejak zduvodnit, rici proc a jakou chybu jsem ve svych uvahach udelal ?  Alespon bych se mohl polepsit a nejak se k vam, moudremu cloveku priblizit. A jiste si uvedomujete, ze jen naprosy idiot by nechal tuto skromnou zadost bez odpovedi a to vy jiste nejste.

V. Bok 15.2.2013 1:04

Pěkné

Kupodivu málokdo ví přesně co to Jezulátko vlastně je. Díky, autore.

O. Roldán 15.2.2013 0:50

pražské jezulátko má kopie

i v zahraničí. Jedna je v Seville ve Španělsku a těší se tam velké vážnosti.