19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

HISTORIE: Hukvaldy jsou nejen Leoš Janáček

V roce 1971 vydal Supraphon knihu fotografií světoznámého fotografa Josef Sudka, přítele Leoše Janáčka. Josef Sudek pořídil na Hukvaldech stovky snímků,

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Dubravský 17.8.2022 11:32

Myslím, že ta studánka je v Hukvaldské oboře dodnes.

R. Polášek 17.8.2022 12:14

Dneska už je na internetu všecko. :-) 49.6077994N, 18.2346000E

R. Polášek 17.8.2022 12:26

Jinak masív Kazničova, kde studánka pramení, je vodárenským zdrojem a , částečně asi díky Hukvaldské oboře, je pro běžné lidi uzavřený. jsou tam pro to příhodné geologické podmínky, je tam poměrně propustný pískovec , který je málo mineralizovaný vápencem, takže voda z Kazničova není zas tak moc tvrdá, aby to v rourách dělalo problémy. A chutná, dobrá třeba na ředění pálenky. Kdysi, ještě za První republiky, dokonce na Kazničově byly lomy na ten pískovec a jestli se nepletu, kazničovský pískovec se dá občas najít jako kámen na starých náhrobcích v okolních hřbitovech.

A bude taky ve starých okolních sklepech a dalších kamenických dílech a možná i na hradě na Hukvaldech.

V. Peroutka 17.8.2022 10:42

No nikde jsem neslyšel o nějakých setkáních Janáčka se Sudkem tak nechápu,kde to autor vzal.

R. Polášek 17.8.2022 12:03

Tak záleží jaký měl Sudek tehdy na Hukvaldech status. Čerstvý invalida z První světové a čerstvý fotograf, který všude s sebou vláčel svůj poctivý snad desetikilový fotoaparát se stativem na desky . A který se musel někdy v létě u někoho na Hukvaldech na pár týdnů ubytovat, aby mohl vyrážet na své určitě celodenní tůry po okolí a lovit fotky. Oproti tomu Janáček, v té době už zavedený dirigent, učitel a skladatel, který tehdy po První Světové jezdil na Hukvaldy už spíš odpočívat. Není nemožné, že by se na Hukvaldech potkali a že by Sudek v Janáčkovi vzbudil zájem.

R. Polášek 17.8.2022 8:38

JJ, to ještě byly Hukvaldy romantické zarostlé zříceniny a nic víc. Tu knihu mám doma, a Sudek opravdu uměl tu atmosféru perfektně vystihnout.

Potom na konci 70 let vzniklo mládežnické hnutí Brontosaurus a svazáci na každoročních letních brigádách pod hlavičkou Brontosaura začali na Hukvaldech pracovat. Směrem od země dolů čistit příkopy a sklepy od odpadků a od suti a směrem od země nahoru ty zříceniny dostavovat. Nechali tam i soudobou památku, docela nízko v jednom vysokém štítu v rádoby středověké zdi nad jedním oknem klasický betonový překlad, typický výrobek 20 století. Do Sametu do roku 1989 byly Hukvaldy coby turistická zřícenina připravena přinášet Hukvaldům turistické peníze už v podstatě hotové, co šlo vyčistit, bylo vyčištěno, co šlo dostavět, bylo dostavěno. Byt pro hukvaldského kastelána provozuschopný, stánek pro vybírání vstupného taky.

Po Sametu se už hlavně dodělávalo a zprovozňovalo. Bývalý zbytek centrálního hradu se zastřešil, snad už před Sametem, hradní kaple se osadila inventářem a vysvětila, kulatá hláska u vstupu dostavěla a upravila pro kulturní akce....