3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

HISTORIE: Excelentní malíři a falešné dějiny

Svět kolem nás je plný různých matoucích tvrzení a mýtů, zejména pak česká historie je jimi zcela přeplněna. Nejhorší je, když někdo zveřejní snůšku nepravd v nějaké knize. Úcta k textu tištěnému, v níž jsme byli vychováni, se vzpouzí myšlence, že knihu může napsat a vydat také nevzdělanec či agitátor za nejrůznější většinou světová vítězství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 3.12.2012 12:17

Dějiny se vždy píšou až pak

a tak, jak to vyhovuje době, kdy se píši. A do dějin se vždy promítají i nějaká ta zbožná přání, tak jako do cen nemovitostí v ČR. 

Koneckonců pravdu nechceme znát ani nedávno minulou. Jak se mnozí buší do prsou, že restituovaná nemovistodt jim právem patří, že jejich rodiče si ji vlastní prací vybudovali, a hle je po židech, co skončili svoji životní pouť v koncentráku. A ještě se dotyční hrají na pravičáky.    

 

V. Novák 3.12.2012 9:47

Když opravujete, nevypouštějte další omyly.

Tatar je endoetnonymum, tedy vlastní označení části turkických kmenů, které se připojily k mongolskému vojsku. Žádný rusismus. Rusismus je jedině to, že Rusové mezi nimi moc nrozlišovali a označili veškerá vojska Čingischánova a Bátúova za Tataromongoly.

O účasti Jana Žižky v bitvě u Tannenbergu/Grünwaldu/Žalgirisu se neví vůbec nic - zejména se neví, jesti tam vůbec byl, nato na které straně. Jeho účast (a ztrátu oka) tam vyfabulovali čeští mýtotvorci na základě tak směšných indicií, že je radši nebudu vypisovat.

Možná máte knihu, kde se psalo o "polsko-sovětském" vojsku, já se s ní nesetkal a v ruských jsem vždy četl, "polsko-ruské". Ale blbosti se meze nekladou a vámi zmíněný zpotvořený výraz mohl někam proniknout. I když i v tak oslavných knihách, jako byla ta slavná "Vynalezeno v Rusku" se píše o Rusku.

A že malíři malovali události, k nimž nikdy nedošlo? No a co je většina obrazů svatých? Resp. obrazy většiny svatých? Malíři běžně malovali události k nimž nedošlo nebo malovali historické události, ovšem tak, jak k nim nedošlo a dojít ani nemohlo.

V. Němec 3.12.2012 6:51

Dnes již jsme dál

Dnes již lze ukázat obrazem současnost jinou než je jak nám denně předvádí ČT

J. Sinnreich 3.12.2012 4:12

Jaroslav ze Stemberka

Podobneho omylu se zrejme dopustil i Svejk, ktery tatarskym zajatcum vysvetloval...znas Jaroslava ze Stemberka? To jmeno neznas ty kluku tatarska? Ten vam natrel prdel pod Hostynem. Patrne vas to ve vasich citankach neucej, jako nas ucivali....

P. Sulc 3.12.2012 2:24

Opet diky, pane Andrle.

Ale ta oprava ceskych dejin by potrebovala setsakramentsky tlustou knihu. Zacal to uz pan Tomas Krystlik, jeho kniha "Zamlcene dejiny" je vyborna, ale zbyva toho jeste hodne dodat. Ony  "narodni dejiny", postavene na lzi, zboznych pranich a vymyslech "pravych vlastencu" rozhodne neslouzi ku cti naroda, stejne jako neslouzily Rukopisy. A dnes, stejne jako v dobe Rukopisu, jsou ti "pravi vlastenci" nepricetne poboureni, snazi-li se nekdo neco opravit..Staci nekdy jen zminit stovky Husity vypalenych klasteru, i s mnichy ale i se stovkamy manuskriptu, takze dnes nemame nic, a "pravi vlastenci" se mohou upistet.