3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

GLOSA: Stavovské divadlo, nebo Matějská pouť?

Stavovské divadlo, symbol kulturní důstojnosti, chytil na boku vřed, zdá se. Pouťovou atrakcí s názvem Kupte si kostým se šklebí na turisty i domácí, důstojnost úpí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Malovec 19.4.2013 8:34

Stavovské divadlo

bych pronajal pro účely vietnamské tržnice.

P. Pavlovský 19.4.2013 1:31

Do převratu v říjnu 1918 Stavovské divadlo

do svazku ND nepatřilo, patřilo, spolu s Neues Deutsches Theater do svazku pražského německého divadla.

Od podzimu 1948 se to všechno rozhodnutím Zd. Nejedlého spojilo v jediný divadelní moloch a dnes, rozhodnutím ministrů Bessera a Hanákové se v tom pokračuje.

Nově jmenovaný ředitel ND Jan Burian to nevyřeší, protože řešení de facto přesahuje jeho kompetence. Vyřešit to může pouze stát, protože, na rozdíl od všech ostatních divadel v ČR, divadla ND - budovy i soubory - patří státu.

Od Besserova rozhodnutí připojit opět - po nejedlovsku - Státní operu k molochu ND, potácí se toto v stagnaci až agonii. Přitom pro řešení netřeba chodit daleko, stačí se podívat do německojazyčných států, s jejichž divadelním systémem má ten náš geneticky tolik společného.

Divadla je třeba oddělit, osamostatnit a odstátnit. ND by mělo mít veřejnoprávní charakter na způsob České filharmonie, Národní galerie či Národního muzea. Zbytek by měl připadnout městu Praze. Je naprosto skandální, že téměř všechna krajská města ČR si drží své opery, pouze Praha nemá žádnou. Financování veškeré opery v Praze státem jde výraz naprostého sobetví a nekompetence pražských magistrátů už 23 let! Turistický "vývar" z těch oper jde přece především do kapsy Praze.