23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

GLOSA: Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá...

"To nám rozhodně stačit nebude." "Demonstrace určitě bude, je to žalostně málo, ani to nedostačuje úrovni minulého roku." "Neprotestujeme jenom proti aktuálnímu stavu, který považujeme za nehorázný a za výsměch celé kulturní obci, ale proti celé tendenci. Ministerstvo kultury neustále testuje práh trpělivosti kulturní obce."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Seidl 27.2.2013 15:53

Žádné dotace

Umělci, kteří pro druhé hlásají tvrdý kapitalismus / a vždy podporují politiky tohoto vyznání / by chtěli pro sebe socialistické "výdobytky"

P. Vaňura 24.2.2013 22:28

Mimochodem, když si vezmete celou známou historii,

najdete jen málo příkladů, kdy stát dotoval nějakého "živého umělce." jehož jméno dnes vůbec někdo zná. Stačí se podívat třicet let dozadu, ale také 80 let dozadu.

 

M. Bílý 24.2.2013 22:25

Skutečné kulturní dědictví začíná u každého z nás doma při výchově našich dětí a přenášíme ho z generace na generaci. A na to žádných dotací netřeba. Praví autor článku.

Bylo mi 11 let, chodil jsem s rodiči na koncerty České filharmonie, takže pamatuji ještě mladého, štíhlého, černovlasého Rafaela Kubelíka. Na Nový rok se tenkrát vždy hrála Patetická a 1812.

P. Vaňura 24.2.2013 22:24

Kulturní fronta nezaslouží až na vyjímky ani korunu

Např. proto, že podporovala v minulosti zelené s jejich fotovoltaickým megatunelem. Ať teď nesou následky svého přezírání zdravého rozumu přinejmenším tak, jako ostatní!

J. Novak 24.2.2013 20:11

Kultura včera a dnes

Více odstavců, proto odkaz. :-)

http://modra.seniorcomputer.cz/

M. Kodeš 24.2.2013 21:02

Re: Kultura včera a dnes

Dobrý jsou, v tom textu, ty rudý oči

t. peterka 24.2.2013 19:02

bravo, bravo....

je sice smutné a velmi nepravděpodobé, že by fronta tlačící tu kočovnou káru jako spolek  J.K. Tyla - ano tito umělci příliš dotací c.k. mocnářství asi nedostali - ale snad by si mohli uvědomit, že když ten zlomek společnosti tvořící HDP (tím nemyslím nikoho z rozpočtové sféry) nevydělá, pak ani ostatní nemohou dostat více (a tím myslím všechny z rozpočtové sféry)

E. Pavel 24.2.2013 13:36

Článek JXD v Reflexu

Občas mu to i myslí ;-) http://goo.gl/7fAvD

B. Rybák 24.2.2013 14:37

Re: Článek JXD v Reflexu

Díky za výborný odkaz.

V. Plocek 23.2.2013 22:37

Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá...

Ano, to byla zlatá doba p. Dostála, kdy i lidovci měli solidního p. Luxe a další. Tato doba minula, kdy se k moci dostávali odborníci. Dnes jako za bolševika je prvotní kvalifikace příslušnost k vedoucí straně.

J. Schwarz 23.2.2013 20:19

Teď jsou v módě referenda

a "vůle lidu" - zeptejmě se tedy "Lidu" zda chce víc platit "tvůrcům". A když už by měla být kultura dotovaná, měly by být i honoráře a platy "tvůrců" věcí veřejnou stejně jako u jiných zaměstnanců placených ze státního rozpočtu. Pokud tvůrcové tak "žijí tvorbou", mohli by ji dělat levněji.

M. Bílý 23.2.2013 16:49

S podporováním kultury to není jednoduché

Porovnám-li (dodnes uznávané) prvorepublikové, nedotované, silně levicové umělce, pány Voskovce a Wericha, uznávající ovšem kvality T. G. Masaryka a první republiky, ve které se museli sakra ohánět aby měli hercům na výplaty, s dotovaným panem Jiřím Suchým, který si troufne zpívat   "Je zapotřebí vždycky / Jednat pragmaticky / V tom je celej vtip /

Vyhodit z okna dolů / Pár nebezpečných volů / A hned nám bude líp! ", pak, podle mne, si tento neostalinistický revolucionář nezaslouží na dotacích ani korunu. Entropii inteligentní lidé brzdí, hlupáci jí pomáhají v ničivém díle.

J. Kanioková 23.2.2013 22:21

Perfiš :)))

H. Grúbr 23.2.2013 16:15

Kultura vždy, koukneme - li se do minulosti

se buď dělala doma - lidová kultura, nebo si na sebe vydělávala. Kvalita kultury se snadno dala poměřit jejím ekonomickým prospěchem, kdo kulturu neuměl, šel malovat pokoje a pak do politiky, aby neumřel hlady. V současnosti se kultura dotuje, čímž vzniká spousta nekvalitního škváru, který zapleveluje skutečnou kulturu. Proto by ministr kultury měl při přerozdělování veřejných financí dbát na udržení stavu historické kultury a současnou nechat vyvíjet zcela bez povšimnutí, aby se komerčně osvědčila a vešla do dějin. Jinak se dočkáme všelijakých dotovaných neumětelů, kteří nás budou sosat a svoje neumětelství budou vydávat za vysoce uměleckou produkci, jejíž dosah pochopí až budoucí generace.

M. Kodeš 24.2.2013 20:38

Re: Kultura vždy, koukneme - li se do minulosti

A potřetí, argumentace potvrzuje, že dotace je ekonomický zločin.

L. David 23.2.2013 14:17

Doufám, že do kulturní fronty přibrali také kolotočáře !

Kdyby ne, pan Kočka by se mohl zlobit !

V. Bok 23.2.2013 13:22

No, naše kulturní fronta

bojovala statešně za pana KS, takže jim za odměnu kníže poněkud pokrátí prebendy. No, svůj názor ovšem nezmění, ani když jim socani v budoucnu přidají, což je víc jak jisté. Tak tomu se těžko rozumí.

J. Kanioková 23.2.2013 22:23

Ha ha ha ha ha,

z čeho tak bude moct někdo někam přidat? Ekonomika jde do kopru, krize zdaleka nekončí - naopak...

V. Plocek 23.2.2013 13:10

Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá

To je trvalé dilema.  Co je hodnotná a potřebná kultura, kterou je nutné podporovat a co pseudo, čili tvářící se důležitě jako potřebná. Kolikrát o tom člověk přemýšlel po shlédnutí (divadlo, malby, výstavy a další).  Je vůbec možné kvalifikovaně a hlavně spravedlivě hodnotit? Zvláště, když úhel pohledu je u každého hodnotitele jiný. A tak se často stává, že se rozděluje méně více objektům, ke škodě těch skutečně dobrých, jen aby se "někde neulétlo". Návod k řešení? Neznám.

V. Bok 23.2.2013 13:24

Re: Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá

No, nejlepší ze všeho je nasadit na post ministra zubaře nebo družinářku. Můžu si myslet o socanech kdeco, ale jejich ministři kultuře rozuměli.

J. Schwarz 23.2.2013 20:12

Re: Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá

Mně by víc konvenoval ministr, který by rozuměl mým penězům a nelezl mi do peněženky. Pokud je pro vás "kultura " důležitá, zacálujte 2000 za nedotované představení - stejně jako fanda fotbalu za zajímavý zápas. Pokud  milovník kultury nehodlá dát za svou zábavu ani to, co "nekulturní buran"  za fotbal a hospodu, ať sedí doma u bedny.

J. Chaloupka 23.2.2013 11:29

Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

To si srovnám počty galerií, divadel, výstav, festivalů atd. v r. 1990 a dnes. Ten nárůst se musí někde zastavit a je jen otázka, jestli to pochopí ti, co tak tvrdě vyžadují, abychom je všechny slušně živili ze svých daní, protože prohlásí svoji činnost za kulturní. Zejména je moc pěkné žádat o peníze na tzv. živou kulturu. Jestli je živá, tak přežije, jestli nepřežije, tak za moc nestála. Jestlipak Mánes nebo Tyl měli nějakou státní dotaci?

Š. Hašek 23.2.2013 11:51

Re: Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

O "konci všeho" a "rozvratu" vždy byli první na řadě v proslovech bolševici. Dnes to tak není zřejmé, protože "chtít, aby všichni se měli dobře, abychom kulturně žili" je již absolutně nenapadnutelné. Kdokoliv by poukázal na peníze a i jen šetření, je ihned označen za "ovara" a primitiva.

Nechat polovinu rozpočtu ministerstva kultury občanům, to by byl cvrkot! Ihned by se vědělo kdo je kdo. Z úpadku republiky strach nemám.

V. Plocek 23.2.2013 13:13

Re: Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

Pane Chaloupka, vy jste ve starých dobách.  Kdy si umělci museli svoje vydřít a často i prohladovět. A některým se to dokonce za života ani nepodařilo. Dnešní kulturní synci a dcerky si toto ani neumí představit. A až na vyjímky ani prožít.  Objektivně se musí říci, že jsou synci, kteří se umí postarat. Ale to jsou více manažeři než vlastní umělci. A proč ne. Doba si to žádá.

J. Vlk 23.2.2013 13:57

Re: Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

Stát by neměl šetřit na kultuře, zvláště na té současné  "nejživější" z "živé". Je ostuda že "umělci" musí v tak nuzných podmínkách pracovat a z existenčních důvodů jsou nuceni přivydělávat si reklamami, pózováním a exhebicionismem pro bolvár a politiky. Potom i jejich prospěšná agitační práce se míjí účinku ! !   :-)  :-)  :-)  :-)

V. Hájek 23.2.2013 21:27

Re: Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

Vašemu příspěvku do diskuze moc nerozumím. Matou mi tam úvozovky u umělců. Je to snad ironie? Zkuste se na to ale podívat jinak. Právě díky reklamám a bulváru se jejich tvorba dostává mezi nejširší vrstvy. Podobným žánrem se zabývali třeba Hašek, Lada, Aleš, Mucha  a mnoho jiných a právě tím se dostali do širokého podvědomí. Myslíte že by se jim to povedlo kdyby dělali jen státem placené zakázky vydávané po vyhodnocení nějakou komisí ve speciálních almanaších?

Š. Hašek 23.2.2013 11:10

Z rozpočtu ČR na rok 2013.

Ministerstvo kultury 8 889694 000 Kč.

Ministerstvo zemědělství 44 844 967 000 Kč.

Zajímalo by mě od kulturtrégrů a státních velebovských výrobců potravin vyjádření, v čem jest problém. Tyto prachy jim snad nestačí?

Pouhý výňatek z dlouhé řady zajímavých čísel hospodaření našeho státního již socialistického molocha. Některým voličům jest to ale zřejmě stále málo. Bude asi hůř.

M. Kodeš 24.2.2013 20:22

Re: Z rozpočtu ČR na rok 2013.

Opakuji se, dotace je ekonomický zločin

J. Fleiszner 23.2.2013 10:29

Proč to má dotovat stát?

Máš divadlo a neuživí tě - zkrachuj! Chceš točit film - tak si najdi někoho, kdo je ochotný ti půjčit peníze. Nevím proč by to měl dotovat stát!