23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

GLOSA: Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá...

"To nám rozhodně stačit nebude." "Demonstrace určitě bude, je to žalostně málo, ani to nedostačuje úrovni minulého roku." "Neprotestujeme jenom proti aktuálnímu stavu, který považujeme za nehorázný a za výsměch celé kulturní obci, ale proti celé tendenci. Ministerstvo kultury neustále testuje práh trpělivosti kulturní obce."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Netopil 23.2.2013 14:58

Vážený pane Bílý

Slova původního příspěvku "Do kamene tesat"  byla míněna obrazně, stejně jako moje reakce na ně. Pokud jste to nepochopil, jsou Vám návštěvy kulturních zařízení, byť by vydaly na dlouhý, předlouhý seznam zřejmě k ničemu.  

L. David 23.2.2013 14:17

Doufám, že do kulturní fronty přibrali také kolotočáře !

Kdyby ne, pan Kočka by se mohl zlobit !

J. Vlk 23.2.2013 13:57

Re: Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

Stát by neměl šetřit na kultuře, zvláště na té současné  "nejživější" z "živé". Je ostuda že "umělci" musí v tak nuzných podmínkách pracovat a z existenčních důvodů jsou nuceni přivydělávat si reklamami, pózováním a exhebicionismem pro bolvár a politiky. Potom i jejich prospěšná agitační práce se míjí účinku ! !   :-)  :-)  :-)  :-)

J. Brunner 23.2.2013 13:35

Re: jo jo,

Jo, jo. Nejvíce se rozčilují kvůli penězům ti, kteří nenávidí spotřební společnost, to jsou paradoxy.

V. Bok 23.2.2013 13:24

Re: Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá

No, nejlepší ze všeho je nasadit na post ministra zubaře nebo družinářku. Můžu si myslet o socanech kdeco, ale jejich ministři kultuře rozuměli.

V. Bok 23.2.2013 13:22

No, naše kulturní fronta

bojovala statešně za pana KS, takže jim za odměnu kníže poněkud pokrátí prebendy. No, svůj názor ovšem nezmění, ani když jim socani v budoucnu přidají, což je víc jak jisté. Tak tomu se těžko rozumí.

V. Plocek 23.2.2013 13:19

Re: Proč to má dotovat stát?

Film jsem neviděl. Ale podle počtu diváků v prvním  promítání očekávám, že p. Troška opět vytvořil paskvil, který by se do kin neměl dostat a ............    A tak jsem trochu zklamán, že naše slavná kritika se dosud pořádně neozvala.  Doufám, že to v nejbližších dnech napraví. A navíc, kde p. Troška sebral finance na výrobu takové hlíny.....

A nyní vážně. Film hodnotit nemám právo, ale odpověď pro nedostatek financí v kultuře tu je. P. Trošká ho zná. Vy co nevíte, račte se ho optat.  Určitě nebřečí ve sdělovacích prostředcích, ale,  přátelé,  koná!

V. Plocek 23.2.2013 13:13

Re: Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

Pane Chaloupka, vy jste ve starých dobách.  Kdy si umělci museli svoje vydřít a často i prohladovět. A některým se to dokonce za života ani nepodařilo. Dnešní kulturní synci a dcerky si toto ani neumí představit. A až na vyjímky ani prožít.  Objektivně se musí říci, že jsou synci, kteří se umí postarat. Ale to jsou více manažeři než vlastní umělci. A proč ne. Doba si to žádá.

V. Plocek 23.2.2013 13:10

Kulturní fronta je u nás zatraceně dlouhá

To je trvalé dilema.  Co je hodnotná a potřebná kultura, kterou je nutné podporovat a co pseudo, čili tvářící se důležitě jako potřebná. Kolikrát o tom člověk přemýšlel po shlédnutí (divadlo, malby, výstavy a další).  Je vůbec možné kvalifikovaně a hlavně spravedlivě hodnotit? Zvláště, když úhel pohledu je u každého hodnotitele jiný. A tak se často stává, že se rozděluje méně více objektům, ke škodě těch skutečně dobrých, jen aby se "někde neulétlo". Návod k řešení? Neznám.

E. Heusinger 23.2.2013 12:41

Re: Proč to má dotovat stát?

No, když Vám ladí NOVA a Babovřesky, tak je to v naprostém pořádku. Proti gustu žádný dišputát.

M. Bílý 23.2.2013 12:38

To rozhodně ne, pane Netopile, kulturu je třeba podporovat, ale hierachicky odshora dolů a s přihlédnutím k možnostem státní kasy. Kromě toho by se ke kultuře (která má povznášet) neměli vyjadřovat lidé doporučující házet někomu kameny na hlavu.

A kdybych měl vypsat kuturní zařízení která jsem kdy navštívil, byl by to velmi dlouhý, předlouhý seznam.

Š. Hašek 23.2.2013 11:55

Re: Proč to má dotovat stát?

Na NOVU nemusím dáti ani korunu, na "veřejnoprávní SRO zaměstnanců a přátel TV" musím dáti 100 Kč.

Babovřesky jsou též spolufinancovány vynuceným příspěvkem "přes kamarády v komisi".

Je to třeba důsledně rozlišovat.

Š. Hašek 23.2.2013 11:51

Re: Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

O "konci všeho" a "rozvratu" vždy byli první na řadě v proslovech bolševici. Dnes to tak není zřejmé, protože "chtít, aby všichni se měli dobře, abychom kulturně žili" je již absolutně nenapadnutelné. Kdokoliv by poukázal na peníze a i jen šetření, je ihned označen za "ovara" a primitiva.

Nechat polovinu rozpočtu ministerstva kultury občanům, to by byl cvrkot! Ihned by se vědělo kdo je kdo. Z úpadku republiky strach nemám.

J. Chaloupka 23.2.2013 11:29

Vždy mne dojme, když někdo mluví o konci kultury.

To si srovnám počty galerií, divadel, výstav, festivalů atd. v r. 1990 a dnes. Ten nárůst se musí někde zastavit a je jen otázka, jestli to pochopí ti, co tak tvrdě vyžadují, abychom je všechny slušně živili ze svých daní, protože prohlásí svoji činnost za kulturní. Zejména je moc pěkné žádat o peníze na tzv. živou kulturu. Jestli je živá, tak přežije, jestli nepřežije, tak za moc nestála. Jestlipak Mánes nebo Tyl měli nějakou státní dotaci?

Š. Hašek 23.2.2013 11:10

Z rozpočtu ČR na rok 2013.

Ministerstvo kultury 8 889694 000 Kč.

Ministerstvo zemědělství 44 844 967 000 Kč.

Zajímalo by mě od kulturtrégrů a státních velebovských výrobců potravin vyjádření, v čem jest problém. Tyto prachy jim snad nestačí?

Pouhý výňatek z dlouhé řady zajímavých čísel hospodaření našeho státního již socialistického molocha. Některým voličům jest to ale zřejmě stále málo. Bude asi hůř.

F. Netopil 23.2.2013 10:57

Re: Jak často, pane Netopile (09:50) chodíte na symfonické koncerty, do divadel prvotřídní úrovně, do galerií tu- i mimozemských (byl jste někdy na př. v Uffizi)?

Smysl Vaší otázky jsem jaksii nepochopil, kromě toho že jste se nám pochlubil, kde jste už byl.  Mám tomu roumět tak, že stát by měl přestat dotovat všechna kulturní zařízení, která jsem  zrovna JÁ dosud nenavštívil ?

E. Heusinger 23.2.2013 10:57

Re: Proč to má dotovat stát?

Televize NOVA a Babovřesky je také "kultůůra" .

J. Fleiszner 23.2.2013 10:29

Proč to má dotovat stát?

Máš divadlo a neuživí tě - zkrachuj! Chceš točit film - tak si najdi někoho, kdo je ochotný ti půjčit peníze. Nevím proč by to měl dotovat stát!

M. Bílý 23.2.2013 10:20

Jak často, pane Netopile (09:50) chodíte na symfonické koncerty, do divadel prvotřídní úrovně, do galerií tu- i mimozemských (byl jste někdy na př. v Uffizi)?

F. Netopil 23.2.2013 9:50

Re: Skutečné kulturní dědictví začíná u každého z nás doma při výchově našich dětí a přenášíme ho z generace na generaci. A na to žádných dotací netřeba.

A tím kamenem toho autora po hlavě !

F. Netopil 23.2.2013 9:47

To jsou paradoxy, pane Vaněk

Slyším-li slovo kultura, otevírá se mi nůž v kapse ! Kdopak si ještě pamatuje, který nacistický kulturträger to řekl ? Asi nějaký páně Matějkův předek. Doporučuji pronajmout Národní divadlo Vietnamcům, protože teď na ně musí chudáci daňoví matějkové přispívat a většina z nich se do něho nikdy nepodívá.

R. Brzák 23.2.2013 9:41

Skutečné kulturní dědictví začíná u každého z nás doma při výchově našich dětí a přenášíme ho z generace na generaci. A na to žádných dotací netřeba.

Do kamene tesat.

P. Lenc 23.2.2013 9:07

Re: Kultura

Ano a za pravdu bude autor článku po zásluze potrestán.

V. Němec 23.2.2013 7:52

Kultura

Tento pojem je zneužíván k odírání plátců daní lehkoživky kteří samy sebe považují za umělce a o tom co tento pojem vlastně znamená vlastně netuší kultura se totiž nevyrábí ale pěstuje

H. Grúbr 23.2.2013 7:08

Aspoň někdo

má rozum.

Z. Jaromír 23.2.2013 5:22

Ach!

Tajně doufám, že to, co jste napsal, si ve skutečnosti nemyslíte. 

V. Ondys 23.2.2013 4:03

:)))))))))))))) Je to jako se vším v naší tlupě

jde jenom o to, co nejvýhodněji se prodat s plnou hubou svobody. A stát by se z toho měl vynechat, pro umělce k tomu vždy sloužil bohatý mecenáš, kterého naši příkladní levičáci nenávidí, poněvadž se nedá tak snadno okrádat a parazitovat na něm je mnohem těžší.

R. Szewczyk 23.2.2013 1:11

jo jo,

bych chtěl vědět ,co je to ta kultůra,bo asi o pěstování květáku nejde,a už určitě nejde o duševní nadstavbu te materie,bo jaksi jde o peníze,tedy o materii,nikoliv duši,takže jsem na važkách.o to složitější,že cyfrove,bo i ja bych chtěl ten peniz,bo jsem kulturni čovek,bo si pěstuju fusy ,to jest tu materii,ale i čtu teho psa,neviditelneho,čili jako pro tu dušu,tež neviditelnu,no ni?