2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: Křesťané jsou tolerantnější než jejich kritici

Ateista Herman trvá na tom, že „křesťanům prosinec nepatří“. Ve skutečnosti však je prosinec náš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 5.1.2016 17:22

Re: Verici lide

Ono je to mnohem jednodušší. "Miluj bližního svého jako sebe sama!" V tom je řečeno vše nemiluj ostatní víc, ani míň než sebe sama.

I jakkoliv nevěřícímu člověku by mělo být jasné že je třeba žít v souladu s okolím a že dobré je (z mnoha důvodů), když se daří celé civilizaci, ne jen jedinci. Takže ono to křesťanství může být i v souladu i s pragmatismem. Jen si člověk musí uvědomit, že jsme jako lidé a příroda na sobě závislí.

Sobectví je když si to neuvědujeme a myslíme si že je štěstí i život na úkor druhých - není.

R. Morava 5.1.2016 17:13

Re: Stačí se podívat na diskusní fóra

Takové pochybné Pew Research Centre výzkumy si strčte do zadku. Mne zajímá co vidím. Pokud jsou odkazy v článku na CNN pravdivé, tak neodpovídají tomu, co píšete. CNN je snad nejsledovanější americký zpravodajský kanál a těmi citacemi, které článek zmiňuje se nezavděčí křesťanům, ale neomarxistům. Zapněte mozek a podívejte se na realitu, ne na výzkumy. Prezident USA je Obama. Toho někteří považují za skrytého muslima, ale málokdo za skutečného křesťana. Takže ať si zkoumáte jak chcete, prezidenta ateistu, či muslima tam už mají. Takové ty kecy o dnešních ortodoxních křesťanských Američanech si nechte do marxistického kroužku! V Evropě ani Americe dnes není vážný problém puritánství většinou umírněných 10% křesťanů, ale neomarxismus, multikulti 50% neomarxistů, kteří bez jakýchkoliv výčitek svědomí vedou svět do záhuby (to co nám ukázal Stalin, je zlomek toho co dovedou).

V. Vaclavik 5.1.2016 17:04

Re: Verici lide

Alternativa k vire, at uz krestanske, nebo jakekoli jine, spociva v priklonu k sobectvi, presneji receno, k racionalnimu sobectvi, egoismu. Tan privlastek racionalni meni celou vec - je prece racionalni, sobecke, egoisticke, sdilet s blizkymi lidmi a do jiste miry i s lidmi neblizkymi. Do jiste miry jsou vsichni lide na zemi svym zpusobem blizci proste tim, ze jsou to lide. Ovsem rozdil mezi iracionalnim altruistou a racionalnim egoistou je v pristupu ke sdileni. Iracionalni altruista krestanskeho typu lidi nehodnoti, nakolik, anebo zdali vubec, jsou hodni jeho nezistne pomoci. Krestanska moralka mu veli rozdavat se az do uplneho rozdani, bez jakehokoli ohledu na prijemce (ovsem krestanstvi jde jeste dal - cim mene si prijemce pomoc zasluhuje, tim vetsi krestanskou ctnost pomocnik ziskava, protoze jde o tim vetsi obet...).

Racionalni clovek prijemce sve pomoci hodnoti, coz vubec neznamena, ze nepomaha, ze nema dobrou vuli. Ale prijemci jeho pomoci musi splnovat nejaka racionalne stanovena kvalifikacni kriteria, tedy prijemce pomoci si musi tuto v ocich pomahajiciho nejak zaslouzit, aby ta pomoc nebyla, z jeho pohledu, vyhozena pomoc, anebo jeste hure, pomoc ktera prijemci umozni, aby nadale setrval ve svem iracionalnim chovani, ktere ho do pozice potencialniho prijemce pomoci znovu drive, ci pozdeji, znovu dostane. Zaslouzeni zpravidla znamena, ze potencialni prijemce pomoci se do pozice, ktera vola po pomoci, nedostal vlastnim pricinenim. Takoveto hodnoceni je vericimi krestany nahlizeno jako sobecke a ono vskutku sobecke je, ovsem racionalne sobecke.

V. Vaclavik 5.1.2016 17:03

Verici lide

cim hloubeji verici krestane, tim zpravidla vetsi balicky nestesti.

Krestanstvi je spolecenstvi 'uplakanych', je domenou tech primitivnejsich mentalit mezi nami. Ti z 'krestanu', kteri takovi nejsou, nejsou doopravdy krestane (proto ty uvozovky). Lide totiz dovedou mistrne zit jako chameleoni - zijou v prakticke rovinne jako neverici, ale praktikuji nabozenskou viru. Da se rici, ze jsou nabozensky pomyleni, ze 'veri' aby zapadali, nevycnivali, nejsou to proste rebelove.

Verici chteji nevericim, tedy tem, kteri ziji dle sveho (vidouciho) rozumu (nikoli slepe viry), usurpovat dobrou vuli, stesti plynouci ze sdileni. Proto je maluji jako nestastniky bez dobre vule, zijici jen pro sebe. Takovi lide ovsem taky existuji, jsou to ale produkty krestanstvi - jsou to lide, kteri rebeluji proti sebeobetni krestanske mentalite a stali se z nich 'obetni' lide, tedy lide, kteri berou ostatni jen jako zdroj koristeni pro sebe. Ale ta jejich cesta je falesna strana teze krestanske mince, ktera je spatna z obou stran. Je to mince, jejiz jedna tvar je iracionalni altruismus a druha iracionalni egoismus.

S. Landa 5.1.2016 16:54

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Ano a Islám zde povětšinou kritizují lidé, kteří v životě nedrželi v rukou Korán...

M. Pernický 5.1.2016 16:52

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Pane Kavalír,jste borec,vždyt elektřina je ten jejich Bůh.Splnuje všechný parametry Boha ,dokonce i v Australii ,když se sportovci křižují a hledí do nebe ,tak tam elektřina(Bůh)je tak ja k na na naší severní polokoulí,elektřina je všude kde je člověk.

R. Morava 5.1.2016 16:49

Re: To jim nevysvětlíte...

Pozor, přečtěte si článek. Já souhlasím, že prostě někdo nevěří v Boha (resp. nevěří v nic jak píšete). Jenomže tady se píše o lidech, kteří vědomně a aktivisticky proti křesťanství vystupují a píšou. A takový zanícený fanatický komunista, či aktivista, sice nevěří v Boha ale ve své silné přesvědčení o své pravdě. A o tuto "víru" nevěřící fanatici mají. Pokud někdo silně a vědomně brojí proti křesťanství, (ne ten co prostě křesťanství prostě nenechá plavat), je to divné a nedovedu to vysvětlit jinak než vědomou či nevědomou službou Satanovi.

K. Janyška 5.1.2016 16:33

Re: Militantní ateista

Kýč a dětinskost jsou hlavními charakteristikami Vánoc. Čím více kýče a dětinskosti, tím se nám všem více Vánoce líbí. A malé děti na tu vzpomínkovou krásu na dětství připravujeme už teď, když jim kýčovité a dětinské Vánoce připravujeme. A tak to má být, je to tak správné a velmi osvobozující... Dzp.

P. Lucký 5.1.2016 16:25

jak dále?

Moje babička říkávala ,do kostela s křížkem a z kostela s čertem.

R. Morava 5.1.2016 16:25

Re: Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Bohužel. Nejhorší že křesťanství kritizují ti co v životě neviděli Nový Zákon. Jinak by o křesťanství nemohli psát jako o islámu. Osobně bych měl problem psát o něčem o čem nevím nic.

J. Aspirin 5.1.2016 15:21

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Faktem je, že ateismus je dost volný a široký pojem. Pokud vezmeme jenom tu wiki tak osobně preferuji definici pod pojmem praktický ateismus, to důležité ale je, že ateistovi je to tak nějak jedno a nemá potřebu jak racionálně tak iracionálně proti víře vystupovat. Pokud tu potřebu má tak je antiteista a tem může proti víře vystupovat iracionálně nebo racionálně (viz. New Atheism) s představitelem R. Dawkinsem a spol. (s jejichž myšlenkami se ztotožňuji já:-))

R. Langer 5.1.2016 15:18

Re: Co tím básník chtěl říci?

Komouši z prvotního křesťanství vytěžili co se dalo. A ne jenom z prvotního. A hlavní rozdíl mezi křesťanstvím a komunismem je ten, že křesťané slibují Království nebeské až po smrti, kdežto komouši už na zemi, to křesťanům dost podlomilo kádry. :-)

R. Langer 5.1.2016 15:14

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

No jo, ale jaký je rozdíl v tom, jestli věřím v existenci Boha, Ježíše Krista, Mohameda, Matičku Gaiu, Věčně živého Lenina, nebo nadřazenosti Árijské rasy? Vždyť je to jenom otázka slovíčkaření, ale v podstatě jde stále o totéž! A teismus se nevztahuje pouze na křesťanského boha, ale na víru v bohy obecně. A upřímně, co si kdo prohlásí za boha a věří tomu, to je každého věc, vy snad jistě víte, že zrovna ten jeho není ten správný (tak třeba křesťan či komouš to pochopitelně "ví", ale to je jiná věc)? Takže ne, ryzí ateismus je, že takovým věcem prostě nevěříte. ;-)

J. Schwarz 5.1.2016 14:52

Re: Co tím básník chtěl říci?

komunisté dokonce věří něčemu velice podobnému jako prvotní křesťané...

M. Hanko 5.1.2016 14:44

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Snad ani ne ;) Agnosticismus je postoj k poznatelnosti (boha): Agnostik má za to, že Bůh je nepoznatelný, a že v otázce Boží existence nikdy nemůžeme VĚDĚT jaká je pravda. Klidně může být ateista-agnostik (vědět nemůžeme, ale věřím, že neexistuje) a může být také teista-agnostik (vědět nemůžeme, ale věřím, že existuje).

Pořád se to všechno ale týká existence Boha, nikoliv obecných věr. Ostatně, víra je ve standardním filozofickém pojetí jakékoliv přesvědčení (věřit tvrzení X = považovat X za pravdivé). Tedy např. věřím, že 1+1=2 (a mám ohledně toho navíc jistotu). Každý máme proto tisíce a desítky tisíc "věr", a člověk který by ničemu nevěřil, je triviálně nonsens.

Ať už si ale ateistu VY definujete jakkoliv, ustálený význam toho pojmu je ten, o kterém mluvím já (viz třeba wiki) a navíc, i když vy si to slovo definujete jinak, zůstane vám kategorie "osoby nevěřící v teistického Boha" nepojmenovaná, a stejně byste si pro ni měl nějaké slovo vymyslet.

J. Schwarz 5.1.2016 13:47

Militantní ateista

útočící na církev a narušující křesťanské svátky je stejný idiot jako kterýkoli jiný fanatik. Náboženství jsou kolektivistická a ráda svoje zásady vnucují jiným, ateisté by měli být spíš individualističtí a mělo by jim být fuk co kdo dělá či slaví, pokud je s tím přímo neotravuje. Pokud se cítí být otrávení tím, že jsou v prosinci Vánoc a Santa Clausů plné obchody, je to podobné jako s kouřením. Ať nechodí v prosinci nakupovat nebo jen k těm obchodníkům, kde s vánoční výzdobou neblbnou. Pokud jich bude dost, určitě se objeví obchody vypadající i v prosinci civilně, stejně jako dost nekuřáckých restaurací bude-li o ně zájem.

S. Landa 5.1.2016 13:25

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

To se Vám hodně nepovedlo, ale snažte se dál. Třeba se jednou objeví čtenář, který se při Vaší argumentaci nebude smíchy popadat za břicho...

R. Langer 5.1.2016 13:25

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Jestli si spíš nepletete ateistu a agnostikem. ;-)

R. Langer 5.1.2016 13:24

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Kdepak, ateismus je právě to, že svou víru nevkládáte do ničeho, a řídíte se čirým rozumem. Takových jedinců je ovšem velmi, velmi málo. Jak říkám, prakticky skoro nikdo.

S. Landa 5.1.2016 13:20

Re: Co tím básník chtěl říci?

No a pokud velké množství lidí dá příslušným úředníkům najevo, že si nepřejí být ve veřejném prostoru obtěžováni oslavami svátku nějaké menšiny, úředník by dle toho měl konat. Muslimy bych do toho netahal, těm jsou tyhle věci vesměs ukradené.

M. Hanko 5.1.2016 13:13

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Ateismus přece není absence jakékoliv víry, ale je to absence víry v teistického Boha. Šířeji dejme tomu v jakéhokoliv boha, ale rozhodně to není absence jakékoliv víry. Kdepak jste takovou definici viděl? :) Hádám, že jste na ni přišel sám... ;)

R. Langer 5.1.2016 13:07

Re: Křesťané jsou tolerantní proto, že císař zvítězil nad

Přesně tak, západní civilizace je tady rozhodně není díky křesťanství, ale křesťanství NAVZDORY!

R. Langer 5.1.2016 13:05

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Melete nesmysly.

R. Langer 5.1.2016 13:04

Re: Ateizmus je veľmi depresívna filozofia...

Kdepak, to je omyl, ateistou naopak není skoro nikdo. Jenom se ty víry nezapočítávají a omylem se jim říká "ateismus".

K. Janyška 5.1.2016 13:04

Křesťané jsou civilizování obchodem nejvíce ze všech

náboženských fanatiků a tak už přestali být křesťanisty, kteří víru šířili ohněm a mečem... Dzp.

To je celé... Dzp.

R. Langer 5.1.2016 13:03

Re: Stačí se podívat na diskusní fóra

Tomu bych docela věřil, v některých věcech jsou amíci neskonale bigotní.

J. Fridrich 5.1.2016 13:03

Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají

Na světě i v naší zemičce je mnoho lidí, kteří neznají vývoj světa-historii od cca Sumeru, Egypta do současnosti. Mnoho lidí nezná ani průběh 20tého století, nebo ho mají v hlavách zafixované dle zkresleného výkladu " soužek " učitelek na základkách a nejsou schopni " doučování " z relevantních podkladů. Tedy neznají ani své kořeny v Euro-Atlantické civilizaci - tedy v křest'anství.....Na těchto anonymních internetových diskuzích je to znát - a je to neradostné čtení.

R. Langer 5.1.2016 13:02

Re: Co tím básník chtěl říci?

To je blbost, prostě máte určité morální zásady (říká se tomu, že jste normálně slušný člověk), které s křesťanstvím historicky nemají žádnou souvislost. Ovšem po propagandistické stránce křesťané vedou, to je fakt. Skoro se jim už podařilo prosadit, že západní civilizace je postavena na křesťanských základech... :-D

J. Sova 5.1.2016 13:01

Re: To jim nevysvětlíte...

Chtějí ho srazit na svou úroveň.

R. Langer 5.1.2016 12:57

Re: Co tím básník chtěl říci?

Jo, že jsem blbej ateista jsem sice přímo neslyšel, ale ta "morální převaha" z těch věřících jenom kape. Navíc věřící o ateistech melou takové nesmysly, že ani nemusí mluvit o blbcích, přitom skutečným ateistou není prakticky vůbec nikdo. Věřící si ateisty pletou třeba s komunisty a podobně, přitom je to prostě jenom spolek jedinců věřících v něco jiného, než ti "milí křesťané". Prostě - zmatení pojmů. Tak si to, vážený, přeberte. :-P