29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pašek 13.5.2011 17:13

Rádoby intelektuální elita, která ohrnuje nad Troškou nos . . .

kecali si rozumy a horlivě podepisovali Antichartu . . . . 

J. Krásenský 13.5.2011 12:43

Souhlasím s autorkou článku

Troška líčí vše co nezná či mu "není" vlastní až xenofobně: "...Přízemní odpornost některých postav navíc protiřečí režisérově představě, že by se v nich diváci měli poznávat..." Jen bych doplnil: některých typů postav, prostředí, vzdělání a zaměstnání. Autorka se mýlí v tom, že se v nich diváci jakkoli poznávají, naopak diváci se ztotožňují s Troškovou představou  "těch jiných lidí", které mohou společně nenávidět. Troška oslovuje stejnou skupinu "vobyčejných lidí", kterou získal Lenin, Stalin, Hitler, Gottwald (pozor bez Hložka) Paroubek nebo Sládek.

M. Bezouška 13.5.2011 9:13

tragédií kritiky, té v podání

paní autorky, a ovšem také jiné,  je, že jí oceňovaná díla mizí zpravidla, během několika dnů, maximálně týdnů, v temnotě naprostého zapomnění. Zatímco mnohé "podřadné" filmy (totéž ovšem platí o literatuře, divadle) žijí svým životem dál, některé publikum doslova miluje. Naskýtá se tedy základní otázka: mají být natáčeny filmy pro pár snobských rádoby fajnšmekrů, nebo filmy pro lidi? Já bych řekl, že obojí, ale autoři by si pro ně měli shánět producenty a hlavně peníze sami, se všemi riziky. Z čistě osobního hlediska - pozoruji se značnou nevolí, jak ze mne kdosi, třeba ČT, tahá peníze, aniž bych se já mohl jakkoliv bránit, a pak je podle vlastního uvážení utrácí (opět z mého osobního hlediska) za nesmysly. To osobní hledisko je důležité, protože ty peníze byly původně moje.

E. Heusinger 13.5.2011 9:01

Psaní o Troškovi

mi dost připomíná "Rejžkování". Ten mizernej chlap každému závidí úspěch a peníze s tím související.

J. Vavrochová 13.5.2011 7:39

Pan Troška točí bezvadné oddechovky, které jsou

v realitě všedních dnů pro vystresované lidi dobrou relaxací; proto ta sledovanost, proto ten kritiky a závistivci pohrdaný úspěch. Patří k dobrému tónu, mezi vnitřně rozervanými intelektuály a jinými snoby, jeho filmy pomlouvat a do něho se strefovat nelichotivými soudy. Navíc, a to je v naší kotlině největším zločinem, ho jeho práce evidentně baví, lumpa, že?

V. Linhart 13.5.2011 7:32

Je to dost laciné...

Madam,to o té pokoře režiséra je moc pěkné. Postavte vedle sebe dva kýče a porovnejte kvalitu. Třeba již výše zmiňovanou "Princeznu ze mlejna" a "Odcházení". Jsou dva zásadní rozdíly mezi těmito díly, jeden autor si na nic nehraje, chce pobavit a tomu vše podřizuje. Ten druhý není schopen pro své vznešené myšlenky a tajnosnubné poselství cizím civilizacím přiblížit se řadovému divákovi. Druhý rozdíl spočívá v tom, že Troška má přes veškeré "umělecké" výhrady úspěchy a to se v Čechách intelektuálských nikdy neodpouští. Oproti tomu Havlovi si nikdo do očí nedovolí říci pravdu o jeho díle, protože pro takového kritika by to znamenalo profesní smrt.

A nakonec si odpovězte, kdo z těchto dvou pánů má v sobě víc pokory a úcty k divákovi. Předkladatel lidové zábavy,byť třeba lehce pokleslé,který si na sebe vydělá sám, a nebo dětina hrající si na režiséra za sponzorství soudem uznaných gaunerů. I když, ona se cesta k uznání najde, třeba na nějakých těch zahraničních festivalech, protože my jsme tak buranští, že kvalitu nepoznáme,že?

F. Eliáš 13.5.2011 7:25

Troška je schopný

Jeho filmy si v zájezdovém autobusu vynutí většina lidí a musím násilím usnout, abych nemusel tu trapnost sledovat. Lidé, na které z jeho filmů padá děs z té přemíry stupidity, jsou v menšině. Tudíž nenormální. Musíme si zvyknout, že většina našeho národa čte Blesk a s potěšením sleduje Troškovy filmy. Proto nikdy nesmí být volen prezident přímou volbou. Předpokládám, možná naivně, že jeho současní voliitelé jsou duševně nad naším průměrem.

M. Koutný 13.5.2011 7:18

vzdělanost

nemluví pro pana Trošku, ale proti němu. Jestliže se takovéto idiocii propůjčí člověk vzdělaný a inteligentní, svědčí to o čemsi problematickém v charakteru. Mě osobně odboural nejvíc Troškův výrok, že by Pána prstenů natočil lépe než Jackson.

Jinak jeden jeho film ovšem miluju - "Bota jménem Melichar" 

S. Ševeček 13.5.2011 7:14

Zdeněk Troška

točí filmy pro obyčejného českého člověka a prostého občana.

Že se na jeho filmy rád podívá i netvůrčími mukami netýraný aetherický intelektuál jako já, je nasnadě.

V. Heidlerová 13.5.2011 8:16

Re: Zdeněk Troška

Nic víc mne nenadzvedne , než když čtu nebo slyším "obyčejný český člověk" nebo "prostý občan".  Toho jsem si za komoušů užila ažaž, je to pro mne synonymum pro blba. Já nejsem ani jedno ani druhé. Osobně si myslím, že člověk tak vzdělaný, jako pan Troška, by měl napomáhat pozvednutí vkusu a morálky společnosti, která byla živena zase jednoduchými dílky "Zena za pultem" a "major Zeman" atd.  Nejhorší na tom je, že Troškova díla jsou masivně nasazována na všech možných stanicích české TV, takže se stávají svou "lidovostí" už jaksi veřejnou normou  a klasikou.  Je pravda, že se občas zasměju některým sekvencím jeho Facek, ale je to spíš smích nad přemírou hlouposti, bohužel i té vlastní, je to smích vlastně z bezmoci, protože tolik "blbin" by nevymyslel ani Švejk, Troškovy filmy nejsou vnitřně celistvé, je to sled vtipů, a to asi dnešní publikum žádá. Autor článku popsal situaci velmi přesně . Ty filmy nevypovídají ani tak o režisérovi, jako o povadlé, upadlé české společnosti.  Pan Troška je výborný obchodník, proč by nebodoval na lidské blbosti, takových lidí je víc i v jiných oborech.  

Za totáče nám ve škole říkali, že alkoholismus byl plodem kruté sociální situace 30. let 20. století, že lidé hledali rozptýlení a úlevu v těžké situaci. A přesto někteří poctivci, kteří nechlastali, postavili v době krise domky, protože nepodlehli obecnému "delnickému" vkusu. Troškovy filmy jsou vhodné pro každou dobu, protože lidská blbost je nesmrtelná.

S. Ševeček 13.5.2011 9:28

Re: Zdeněk Troška

Ano, paní Heidlerová. Přesně to jsem měl na mysli - a stačily mi k tomu tři věty.

P.s.: Pojem "obyčejný člověk" i "prostý občan" vynalezli socani - ano, ti socani, kteří hlásají rovnost všech, sociální spravedlnost ... a přitom obyčejný lidi berou jenom jako masu k manipulaci. A přesně takovou, jak ji máte na přiloženém odkazu, ji chtějí ve skutečnosti mít -

http://stans.rajce.idnes.cz/Policy/#Viktor_Kolar_-_KSC.jpg

M. Trhlík 13.5.2011 18:15

Re: Zdeněk Troška

Paní Heidlerová,každý máme právo na vlastní názor a stejně tak,když někdo použije výraz"obyčejný český člověk".Z úst politiků často slyšíme výrazy,nad kterými se nikdo nepozastaví.Jaký výraz mimo těch,které Vás nadzvednou byste zvolila Vy?Řada nás si jistě vzpomene na Rodokapsy,které byly neméně plytké,či Harlekýnky,Červenou knihovnu a další.Já si myslím,že i pan Troška využívá tržní hospodářství a snaží se režírovat filmy,které jsou možná jednoduché,ale snaží se vyvarovat různých situací za každou cenu.Řada režisérů točí  vynikající filmy,ale i propadáky.Tím neobhajuji vše co p.Troška natočí,ale mám dojem,že tento svérázný režisér  je i dost kritizován ze závisti.A nevím proč se zmiňujete o dělnickém vkusu,protože to se hodně přibližuje tomu ,co Vás nadzvedává"obyčejný český člověk".

J. Strakoš 13.5.2011 6:31

A ještě trošku plivnout

Nemůžu si pomoci, ale po přečtení mám pořád pocit, že autorku ten Troška tak strašně štve a to, že si dovoluje točit ůspěšné filmy je velká drost. Tak poplive Trošku a následně diváky. A kdyby mohla, i kopne. Na rozdíl od autorky dal Troška lidem filmy, na který jsou ochotní jít do kina. Co takhle mít trošku respektu k jinému vkusu? Troškovy filmy sledovat nemusím, poslední, který jsem asi viděl byl poslední díl Slunce a sena, u kterého jsem se cítil vyloženě trapně, ale pokud někoho baví, je to čistě jeho věc. A očividně na to lidi chodí, jinak by už netočil.