28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

FILM: No to snad ne

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Falk 8.5.2008 11:09

Takovéhle filmy také nemusíme

Pane Litoši, mluvíte mi z duše, u nás jsme film brzo vypnuli...

doktor 8.5.2008 9:53

Svobodův film

má s Durychem společného málo. Vzal jsem po létech do ruky jeho novelu (napsána 1955, vyšla poprve až 1969), a zjistil, že se v mnohém liší: hrdinku neznásilňovali ve škole gardisté, ale Němci (naši - vaši), neví se, kde se naučila česky, matku a tetu gardisté zastřelili v lese na útěku, a novela nekončí tragicky, ale smírně). Durychovi zřejmě nešlo o střet češství a němectví, ale o popis až hystericky podaného vývoje citů hlavního hrdiny, a konečné smíření. Svobodovo "domyšlení" příběhu mne zklamalo, mimo jiné tmavým obrazem a často nesrozumitelným šepotem Markéty Hrubešové.

Joanna 8.5.2008 9:41

Odsun

Člověk, nebo národ - nízký a zakomplexovaný, není schopen si hrdě přiznat své chyby. A to je náš případ. Nemáme dostatek hrdosti, bojíme se podívat se historii do očí. A tak to pak skutečně dopadá. Z historie ani ze svých chyb jsme se nepoučili a obávám se, že díky naší omezenosti se může opakovat.

Stačí se podívat na zástupy indoktrinovaných "antiradaristů" .

Slovo "národ " je ovšem samozřejmě zavádějící. Je to množina samostatně myslících jednotlivců a naštěstí ne všichni jsou stejní jako Ti "rudí" primitivové z TV filmu.

hraničář 8.5.2008 10:04

Re: Odsun

Takže chcete říci co? Když v sobě najdeme dostatek hrdosti a potlačíme svoje komplexy, tak máme jako národ (tohle slovo se vám moc nelíbí) přiznat chybu a omluvit se za odsun? Co pak bude následovat? Omluvíme se Heydrichovým potomkům za jeho zákěřné zavraždění? Omluvíme se potomkům příslušníků Wehrmachtu a SS, které zdivočelé hordy pražských obyvatel zavraždili během květnového povstání. Co potom dál? A za co se do této chvíle omluvili Němci? Omlouvejte se sama za sebe a národ si nepleťte se stádem ovcí. 

Karel 8.5.2008 11:16

Re: Odsun

Nevím, co máte na mysli "chybami". Co se odsunu týče, byl naprosto oprávněný a zajistil nám bezproblémovou existenci. Jistě, bráno dnešními měřítky, v jeho počátcích došlo k excesům. Ale oni ti nadlidé rozpoutali válku a aktivně vyhlazovali všechny "méněcenné". U Židů se dostali dost daleko, na nás nezbyl čas. Kdo nezažil válku; ponižování, koncentráky, popravy atd. - tj. naprostá většina dnešních lidí včetně mě - nemá právo soudit. Jak si mohli Němci myslet, že jim to projde jen tak, bez následků?

A co je na tom, že tady nechceme cizí vojska? Máme své zkušenosti a nejsme hloupí, abychom nebyli schopni odlišit, o čí zájmy jde, resp. nejde - o tomto případě o naše.

JuraJurax 8.5.2008 14:55

Re: Odsun

Ale máme dostatek hrdosti, i když někteří této nemajíce vytahují excesy pár grázlů a prohlašují je za obecně české (a moravské). O nich se točí - ale o našich letcích v RAF máme 2 - slovy dva - filmy za šedesát let; Nebeské jezdce a Tmavomodrý svět. A jediný film o Tobrúku - teď nový; a něco ideologicky zpotvořených filmů o Dukle, Sokolovu, partyzánech a tak podobně. A ještě Atentát, televizní Tři krále a Smrt si říká Engelchen.

Ostatně - v pětačtyřicátém byli Němci ve střední Evropě ale opravdu velice nepopulární (tedy mimo Německo), a celkem právem. A naši sudeťáci, co chtěli Heim ins Reich tak vehementně, že až darovali Vůdci výzbroj pro 40 divizí a neporušené zbrojovky (arciť za přispění propastně krátkozrakých francouzských a anglických politiků), se nakonec Heim ins Reich dostali, byť trochu jinak, než původně zamýšleli. Mezitím zemřely hrůznou smrtí desítky miliónů lidí ve válce, na kterou pomohli zadělat.

Nakonec - německé konečné řešení české otázky by pro nás bylo nesrovnatelně horší než pro sudeťák pohý odsun. A kdybychom si je tu nechali, měli bychom zaděláno na problémy dodnes.

Co myslíte, co by po sametu udělaly tři milióny sudeťáků, předtím prošedších martýriem občanů druhé kategorie, na což nadlidé nebyli zvyklí ... neměli bychom tu druhou Jugoslávii, neboť sebeurčení etc. a kdybychom chtěli bránit celistvost vlasti, i nějaké do humanitární bombardováníčko bychom si okusili? A teď bychom jezdili do Marienbadu a Switau přes hranice ... nějaký nový Henlein by se našel - třeba takový Posselt ...

Jakub S. 8.5.2008 22:25

Zwittau, příteli... ale to je myška.

Jinak svižná jednoznačná reakce. Jasně.

sestřenice Běta 9.5.2008 12:41

Re: Re: Odsun

Díky za Váš názor, souhlasím. Nějak jsem v neděli tiše doufala, že se nedívá strejda, kterej v mládí prošel koncentrákem (i když, možná to snáší líp než já...). Chápu možný argument, že to byl vztyčený prst proti poválečným hrůzám, a jedno na které straně, že nějak tak obecně lidsky... Ale stejně. Síla obrazu a hudby je tak mocná, že má dar zažrat se do paměti daleko líp, než nějaká čísla z učebnic historie. Proto mně to celé (i když umělecky po Svobodovsku ztvárněno) jaksi vadí...

Mejla 8.5.2008 9:38

Film byl trochu kýčovitý - důraz na násilné scény, které zaručeně "přitáhnou" diváky,

je bohužel nešvarem veškeré filmové tvorby.

mmm 8.5.2008 9:31

styl

Styl tohoto příspěvku je velmi povědomý - "kdo to asi financoval".... jako z nějaké příručky marxleninismu.......netřeba komentovat dále.

Mimochodem, Jaroslav Durych byl dobrý spisovatel, ať se Vám to líbí nebo ne;-)

JuraJurax 8.5.2008 14:33

Re: styl

Nebyl, ať se Vám to líbí nebo ne ;-)

Zdeněk Bouška 8.5.2008 9:31

mládež a televize

Vážený pane Litoši, vliv televizní obrazovky na dnešní mládež není třeba přeceňovat. Nemám sice k dispozici výstupy z peoplemetrů, nicméně se odvažuji tvrdit, že pokud už mladí TV pustí, volí v naprosté většině jiné kanály, než právě ČT. Onen pořad jsem neviděl, ale nedomnívám se, že by veřejnoprávní televize měla vysílat pouze politicky korektní díla. Nechci žít pod poklopem, neprospívá to  objektivitě myšlenkových výstupů ;-)

franta 8.5.2008 9:18

Dlužno podotknout, že se v pohraničí takové věci také děly.

Připomínáte mi pane Litoši bývalé komunistické propagandisty s jejich už notoricky známým: Ano soudruzi, dělaly se chyby, ale republiku si rozvracet nedáme !

hraničář 8.5.2008 9:29

Re: Dlužno podotknout, že se v pohraničí takové věci také děly.

Takže si jí tedy Franto klidně rozvrátit necháme. To je fakt hustý. Nevíte o čem mluvíte. Ale možná že už není co rozvracet, stihli jsme to sami a doma.

vitr 8.5.2008 9:09

pan Litos je hodne mimo jak uz je to doma zvykem

Ono nejde vubec o spravedlivost odsunu , ono jde  o malou fresku te doby a na rozdil od autora clanku mne cetba tohoto maleho durychova dilka dozivotne zasahla - genialne usporne  napsane s neobycejnym smyslem pro detai pro atmosferu - temer nerevoditelne do filmove reci - pribeh ktery se mohl odehrat v Kambodzi v jinem case nebo v Nikaragui nebo v Estonsku , Polsku - to prece vubec neni o narodu a jeho dejinach - to je o bezmoci a nadeji  jednotlivcu v techto dejinach - autor kritiky pise o spisovateli nikoli o dile.  Typicky nase je pak posuzovat autory podle jejich zivotopisu

i kdyz mame  dokonce narodni hymnu  od udavace...  o my vsichni  - sudici  -   my vsichni novodobi farizeove a spravedlivi   co radi prvni hazime kamenem...

A jeste naokraj  citat zni ze   narod ktery se neprizna ke sve historii  bude odsouzen ji znovu prozit - a to je prave  ten rozdil nejde o plivani ani barveni na ruzovo - ale je to uz je tema ktere se fresky - mistrne fresky spisovatele Durycha  vubec netyka...

Laik 8.5.2008 9:25

Re: pan Litos je hodne mimo jak uz je to doma zvykem

Můžete mít pravdu, ale přesto vidím jako nešťastné, když se tak choulostivé téma zpracuje podle autora, smýšlejícího jako pan Durych. To je skoro stejné, jako kdyby se natočil film o holokaustu podle díla známého antisemity. Pan Durych, i když už je mu to dávno jedno, si nezaslouží, aby se ve třetím tisíciletí podle něj v Česku točily filmy. 

Jouza 8.5.2008 19:07

Re: Re: pan Litos je hodne mimo jak uz je to doma zvykemVšichni jste vedle.

Bezmoc malých lidiček před fanatismem nadřazených.Kdo pustil bestii z klece?Kdo otevřel Pndořinu skříňku?Nenávist utlačovaných a ponížených otevřela stavidla pro exesy.Musíme ale pochopit,že dneska odsuzujeme minulost,kterou jsme nezavinili a ani nechtěli.Velká vina je bezesporu na straně viníků válečné tragedie.Nezavírejte oči! Ale také se ohraďme.My jsme tu tragedii nezačali!Miliony mrtvých vojáků a civilistů z války na nás hledí a obracejí se v hrobě.Už zase štveme jedny proti druhým!?

Jarda 8.5.2008 20:21

Re: Re: Re: pan Litos je hodne mimo jak uz je to doma zvykemVšichni jste vedle.

Jestli si myslis, ze ty "exesy" pachali "utlacovani a ponizeni" tak se prevelice mylis. tyto zhovadilosti byly spachany temi co jeste tesne pred koncem valky pracovali dvanactihodinove smeny v ceskych zbrojovkach pro vudce a wehrmacht. V nasem meste se ani jeden z navratilcu z koncentracnich taboru nebo vojaku zahranicnich armad pachani techto zverstev nezucastnil. To spachali ti co prekali valku v teple svych domovu s plnymi zaludky.

PeS 8.5.2008 14:19

Re: pan Litos je hodne mimo jak uz je to doma zvykem

národní hymna od udavače???

Tyl udával?? nebo Škroup udával ?? to jsou mi teda novinky!!!

laik 8.5.2008 9:00

souhlas s výhradou

Film se mi z mnoha důvodů také nelíbil. Ono to tak ale bylo. Jako vážnou otázku vídím to, zda si za tím máme stát, protože to byl důsledek války, kterou vyprovokovali oni, nebo zda máme činit pokání. Já jsem pro tu první variantu. Němci se také moc nekajou. Navíc si myslím, že se Boží duha bude promítat na nejbližších Sudetoněmeckých dnech. Takovou příležitost si europoslanec a předseda Krajanského sdružení Berndt Posselt přece nenechá ujít. Mezi přítomnými soukmenovci to bude mít určitě pořádný sukces.

XY 8.5.2008 8:08

Nejsem pamětník, ale

shodou okolností jsem na tohle téma hovořil s pan Hantkem, který jako pravý "prajzák" dokonce sloužil jako sanitář v hitlerově armádě a jeho názory nikdy nebyly příznivé našemu státu a zde je jeho názor v této věci: Vy Češi si ani nezasloužíte vlastní stát i když ho máte, stále sobě nevěříte a stále se najde dost těch, kdo sere do vlastního hnízda, tohle my Němci neděláme a držíme více při sobě. Já, když jsem něco udělal, tak si za tím pevně stojím, ale vy své postoje stále zpochybňujete a furt lezete do nějakého chomoutu, nemáte tu národní hrdost, co třeba Poláci a pamatuj synku: Es kom der tag, kdy jednou definitivně skončíte a rozplynete se jako kapka vody v moři díky právě svým zpochybňovačům a církvi svaté, která Čechy nenavidí, pro jejích ateismus a navíc ani v zahraniči nevytváříte kolonie, jako my Němci.

K tomu dodám, že jiné národy a nemluvím pouze o Němcích napáchaly zločinů proti lidskosti nespočet, kdy odsůn Němců je růžová idylka a připomeňme si z nedavné histore a také byl o tom film, ale dokumentární, o zvěrstvech ve Vietnamu, kdy se ještě nyní rodí znetvořené děti. Nyní, když vidíte-li jakýkoliv americký film a je tam postava veterána z Vietnamu, jde zásadně o kladného hrdinu.

Karel 8.5.2008 11:00

Re: Nejsem pamětník, ale

"stále sobě nevěříte a stále se najde dost těch, kdo sere do vlastního hnízda, tohle my Němci neděláme a držíme více při sobě."

Vytesat tato slova do kamene. Ale ono to není tak prosté. Stačí se podívat na některé naše politické reprezentanty. Vlastenectví a lásku k vlasti, pokud se jedná nás, s výsměchem označují za směšný nacionalismus 19. století. Jediné správné je evropanství! V USA visí před každým domem státní vlajka a jsou na to hrdí. Nikdo mi nevymluví, že se v našem případě mj. jedná o pečlivě promyšlenou, dlouhodobou německou strategii. Zbraněmi Němci neuspěli, tak se poučili a postupují jinak. Investovali do mladých - Strana zelených a "ekologické aktivity" vůbec jsou ukázkou. Jak je možné, že minimálně pohlaváři/rky "Jihočeských matek" apod. nesedí ve vězení? Vždyť jsou placeni/y cizí mocností a působí proti zájmům svého státu! V USA (a ani v Německu, Francii apod.) by se s nimi nikdo nemaloval. Zkuste si představit, že by nějaká skupina u nás dostávala peníze třeba z Ruska ;-). Němci skoupili noviny, dosadili do nich své lidi a teď se nám pokoušejí vymývat mozky. Ty desítky milónů mrtvých zřejmě nezpůsobili Němci, ale Hitler sám. Atd., atd.

Fleischer 8.5.2008 7:59

Film Boží duha

Mě se tedy tento film také příliš nelíbil. Nelíbil se mi z důvodu příliš surového ztvárnění. Ale na druhé straně tento film

vychází z reality. Naše rodina žila a žije v čekém pohraničí a ví o této době

své. Dějiny podle pana Durycha nejsou prý českými dějinami. Ale historie je přece jen jedna, není tedy paralelní německá a paralelní česká historie. Různý je jen její výklad. Tím, že film ukáže pravdivě reálné události ještě neznamená, že plivá na národní historii. Na budoucnost nemá nárok národ, který chce (svou) historii přepisovat.  A to čeští nacionalisti dělají.

Fekete 8.5.2008 5:51

Jen si ten

český národ moc neidealizujte! Zvěrstev napáchal dost a dost a dokonce i sám na sobě! Příznačné pro něj je, že neumí žít ve svobodě a potřebuje  nad sebou mít tvrdou ruku. Zřejmě je to nějaká úchylka. Proto je zde tolik příznivců nesmiřitelného a krutého sockomunismu!(Y);-€Čest práci, kterou komunista nenávidí, ale velice rád se tímto zprofanovaným pozdravem ohání!Rv

J.G. Pašek 8.5.2008 5:13

Když se ti program nelíbí, tak přepni kanál, nebo si čti . . .

nikdo ti nedržel pistoli u hlavy na to koukat . . . .