4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

FILM: Maverickův návrat

Druhý díl dávného filmu osmdesátých let Top Gun je kladně vnímán jak návštěvníky kin, tak filmovou kritikou. Jeho celkem vzato rafinovaný scénář zaujme, když to řeknu méně korektně, gaye jako heterosexuála, černocha i bělocha, ba muže, který odmalička opovrhoval Bigglesem od Velbloudích stíhaček. Opovrhovačem nejsem, letadla mě ale nijak zvlášť netáhla. Do včerejšího zhlédnutí filmu Top Gun: Maverick.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Basler 2.6.2022 11:05

Největší kravina filmu jsou protiletadlové rakety - takhle na očích, nechráněné. Co ty křižující střely? Ty musely poslat na každých 200 metrů letištních drah a ne na ty rakety?

Protiletadlová a radarová ochrana se likviduje jako první. Viz. obě války v Zálivu...

J. Nevrkla 1.6.2022 9:13

Přiznám se, že mě ten film nevstřebal, manželku taky ne. Genderově a rasově příkladně vyvážené, politicky správné, efekty špičkové, průběh i konec zcela podle očekávání. Když to člověk porovnává s jinými nestydatymi americkými invazemi a jejich výsledky, řekne si jediné - pohádka pro děti.

I. Fencl 1.6.2022 10:20

Přesto to získalo 92% na ČSFD a je to 10. nejlepší film. I mně je to divné, ale platí, že 2 klišé bijí do očí, zatímco 100 klišé okouzlí (viz film Casablanca). Kromě toho si mnozí všimli, že jde tak trochu o "queer" film. Píše se to tak? Jinými slovy, motiv se ženou je tam, aby se dodržely konvence, ale gay vnímá film jako o sbližování, silně citovém, dvou pilotů. Casting byl prostě dobrý, ten Teller je kvalitní herec a uhrál toho muže, jemuž Cruise (možná) zabil otce. Tato linka film "dělá". Ne každý ji vnímá silně. Nejsem gay, ale je to úplně bezchybné: až po poslední klišé, kdy Cruise ukáže příteli (novému z boje), kde dotáhnout matici či svíčku:-). Asi tak. Není to tedy jen film o efektech...

J. Nevrkla 1.6.2022 10:26

No dobře. Těch 92% od ČSFD podle mě více vypovídá o současném ČSFD než o filmu, nemohu ho brát vážně. Kdy se konečně dočkáme nekorektního filmu o životě a společnosti, jaká je, o reálných problémech, o nastupující diktatuře?. Mně se naposledy z amerických filmů líbilo snad jen Tenkrát v Hollywoodu.

I. Fencl 1.6.2022 10:52

T. v Hollywoodu = souhlas, my na to dokonce chodili s mou partnerkou opakovaně, tehdy jsem to viděl v kině snad 5x, nechal tam hříšné peníze. A ten film i na popáté funguje. Tady sám píšu, že je popcorn, asi bude samozřejmě popcorn i Jurský svět 3. Film neměl už v základním projektu asi žádnou valnou výpověď. V tom smyslu je možná zbytečný, jen zábava. Zda vtáhne nebo ne, to může být i otázka momentálního rozpoložení diváka. No nic. Třeba O. Neff mi říkal, že T. Cruise víc než nemusí. Psal mi to.

V. Mokrý 1.6.2022 7:07

Copak, byla potřebná agitka ?

Proto 2 !!

J. Anděl 1.6.2022 7:52

Uvidíme :-)

R. Langer 1.6.2022 8:05

Proč zrovna agitka? 8-o

V. Mokrý 1.6.2022 11:58

Nyní se hodí, do současné doby.