7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ivana 13.10.2008 21:12

pocit

myslím.že ať je nám 20 nebo 100...možná víc.... Mácha nám jen chtěl říct,že žít pro lásku je vždy víc....a ten film ač je super nikdy nenahradí slova,že láska je jednaV

tomíček 30.9.2008 6:41

přestaň chlastat

Toníku! Přestaň chlastat!!

Maru 26.8.2008 7:13

Kritici? anebo snad kati?

Nevím nevím. Vždy jsem si myslela, že kritika má přispívat k rozvoji kultury. Ale připadá mi, že se čeští kritici (ať už filmoví či literární) obávají o ztrátu své zachmuřené tváře a hrozící pěstičky. Kritika má přece vychovávat a poukázat na to přínostné. Zvlášť mě zaráží neznalost zákulisí právě u Máchy a jeho Máje. Vzpomínáte si někdo na film, kde hrál Máchu Jiří Schwarz (jemnuje se MÁG - jak jinak)? Ještě teď mi běhá mráz po zádech.VV

Přece kdo jiný než Brabec by měl tohle zfilmovat? (Napadá mě jich pár, ale ti by do toho nešli - asi kvůli kritikům):-/

Zuzana 22.8.2008 14:09

Jak jsem se přesvědčila osobně- Máj je sfilmovatelný

Včera jsem se přesvědčila, že Máj je sfilmovatelný. Pro mne, která jsem Máj četla, z filmu dýchá atmosféra, kterou jsem prožívala kdysi dávno, když jsem ho četla poprvé. Ano, příběh Máje je kýčovitý, ale kolik velkých děl už bylo na toto "kýčovité" téma napsáno. Ten film není o příběhu, ale o atmosféře a prožitku.  Když se člověk dokáže odpoutat od politických aktivit pana Stropnického, jeho obsazení je dobrý výběr. Po dlouhé době jsem včera zažila, že lidi seděli ještě při závěrečných (dlouhých) titulcích. Pan režisér Brabec si zaslouží poděkování.

ok 22.8.2008 15:41

Re: Jak jsem se přesvědčila osobně- Máj je sfilmovatelný

Přestože mladého Stropnického vnímám jako nebezpečného přesvědčeného KOMUNISTU-MAGORA (který se čirou náhodou ocitl ve straně zelených), nemám nic proti jeho působení ve filmu, dokonce se domnívám, že na tu roli se opravdu dobře hodí.

Jako herec nadělá podstatně méně škod a přeji mu (i nám) pěknou hereckou kariéru, při které na svoje komunistické bláboly nebude mít čas.

Majklík 22.8.2008 12:55

Ách jo,

on tam hraje mladý Stropnický, tak to se mi na film moc nechce. A to jsem se těšil...

M.S. 22.8.2008 15:32

Re: Ách jo,

Nad touto blbostí jen žasnu. Měl by jste si uvědomit, že Sheakspeare nebyl v osobním životě žádný příklad k následování, ale přesto je to největší dramatik. Je mi líto když někteří lidé do všeho pletou politiku. Jinak Stropnického jako politika také nemiluji.

MB. 22.8.2008 21:59

Re: Re: Ách jo,

Jenze poezie je o prozitku. A pokud je nejaka "tvar" zafixovana s negativnimi emocemi, filmu to neprospeje. Je mi jedno, co si umelci mysli nebo delaji - pokud se mi ovsem nesnazi politicky vladnout. Pak je to neni umelec, ale politik, a ty je lepsi casto videt co nejmene.

Baghíra 22.8.2008 7:07

Máj je nezfilmovatelný

Kytice se skládala z epických moralit, příběhů, síla Máje je v intenzivním životním pocitu za chabým a melodramatickým dějem. Ten není podstatný. Umím si představit, že někdo napíše symfonii Máj, ale ne operu. Máj je velká báseň, ale kýčovitý příběh. Brabec nutně použil přesně to melodramatické klišé, které dráždilo a nudilo už Máchovy současníky. Zatím film kritizoval každý z mých známých, který ho viděl. Děkuji, nepotřebuji vidět.

ok 22.8.2008 8:14

Re: Máj je nezfilmovatelný

Pokud znáte dobře krajinu od Mácháče po České středohoří a vystoupíte na pár místních hor s nádherným výhledem, dá se Máj zfilmovat velmi dobře (město u jezera...)- jsem rád, že si toho režisér všiml (křížová cesta na Jedlovou horu, plakát), uvidíme, jak to zvládnul ve filmu.

Lapil 22.8.2008 8:41

Re: Máj je nezfilmovatelný

Proč myslíte, že se film bez solidního příběhu neobejde? Nakonec - sice to není film, ale příběh "dva se měli rádi, ale rodiče nepřáli jejich lásce, tak se ona přiotrávila, on si myslel, že je mrtvá, tak se zapíchl a ona když se probudila tak se zapíchla taky 8-o"... Docela ptákovina, což? Dělat z toho divadlo opravdu může jen slabomyslný kýčař.

Ne že bych byl filmový znalec a přílišné prodlévání na křivkách opravdu vypadá podezřele, ale netvrďte mi, že to nejde.

Tisifoné 22.8.2008 9:38

Re: Re: Máj je nezfilmovatelný

Romeo a Julie byla zfilmována, velmi působivě. (Zefirelli)

ijáček 22.8.2008 6:57

Spáčilová Máj taky nerada

Spáčilová Máj taky nerada, tak to je docela doporučení :-)

Alča 22.8.2008 6:43

Díky,

půjdu se podívat a ráda. Brabcova Kytice mě nadchla, doufám, že Máj bude podobný.

tony 22.8.2008 8:14

Re: Díky,

Nemůže být podobný, neb Kytice není podobná Máji.

Předseda 22.8.2008 8:56

Re: Díky,

No vidíte, a mě naopak Kytice vůbec nenadchla, ba naopak se mi velmi nelíbila.

ok 22.8.2008 9:16

Re: Re: Díky,

Kytice je dobrý film (s drobnými odpustitelnými nedostatky)

Předseda 22.8.2008 11:34

Re: Re: Re: Díky,

Co člověk, to názor. Měl jsem ve stejnou dobu půjčené 3 řekněme nekomerční filmy - Fimfárum, Kytici a Otesánka. Zatímco Fimfárum mě doslova nadchlo a od té doby jsem ho viděl snad třicetkrát a můžu ho stále dokola, Otesánka jsem viděl ještě asi dvakrát a celkem mě baví. Zato Kytici jsem viděl asi do tří čtvrtin a dál už jsem prostě nemohl.

Mejla 22.8.2008 6:39

Brabec asi tuší ve Stropnickém budoucího ministra kultůry, tak si chce možná zajistit penězovod.

.

Mejla 22.8.2008 6:38

Pokud je autor Kočí absolventem katedry žumpalistiky, tak není schopen pochopit zcela nic.

Máj zvulgarizovaný do kýče s groteskními figurami typu neokomunisty Stropnického apod. a natočený i za peníze daňových poplatníků je urážkou Máchy i kultury.

Jenda 22.8.2008 2:11

O mrtvych jen dobre, Karel Hynek Maaaj zemrel mlady.

Mozna si to za par let z televize nahraju a zkontroluju krivky, ale jinak ne, dekuji. Jako debilni povinna cetba mi to stacilo.

mig 22.8.2008 10:58

Re: O mrtvych jen dobre, Karel Hynek Maaaj zemrel mlady.

Máj není báseň pro tebe. Příliš složitá věc. Tobě to měli zakázat otevřít.

Jenda 22.8.2008 11:03

Re: Re: O mrtvych jen dobre, Karel Hynek Maaaj zemrel mlady.

Zakazat neni potreba. Staci nenutit. Povinna cetba je i kvuli totalne posahanemu vyberu nejlepsi zpusob jak deti odnaucit cist. Kazda kniha potrebuje svuj cas, pokud nekomu vnutite treba i dobou knihu (coz neni pripad Maje) prilis brzy tak z toho nic nema.

Ostatne neni ve skole nic nesmyslnejsiho nez uciteli historie literatury oblibene "co tim chtel basnik rici". Nebo spis "co chce pancitelka abysme ji odrikali, ze tim basnik myslel". Nekteri basnici by se divili. Nejspis vetsina.

joe 22.8.2008 11:19

Re: Re: Re: O mrtvych jen dobre, Karel Hynek Maaaj zemrel mlady.

Můžete tady, Jendo, uvést, které knihy jste měli místo Máje číst?

Pavel Cikán 22.8.2008 1:20

Chudák

Pan Kočí je chudák, kterému nestačí přečíst si Máj an sich a musí ho mít ještě přežvýkaný kvůli lepší stravitelnosti do videokýče nechvalně známým nevkusným F. A. Brabcem.

J.G. Pašek 22.8.2008 0:53

Nesnášenlivý a hašteřivý Josef Kajetán Tyl napsal v zábavníku Kwěty . . .

velice nelichotivý článek o Máji . . .  = bezcenná romantika není co probudí národ z lhostejnosti.

Mácha zanevřel Přestali se stýkat. 

JKT později napsal v Kwětech omluvu . . . 26ti letého Máchy předčasná smrt zaskočila Tyla . . .  omluva vyšla po fůnuse a Tyl svých hrubých slov do své smrti litoval.

nosál 22.8.2008 0:24

film jsem neviděl

ale už mi stačí, že tam hraje " významnou" úlohu jeden z nejvetších duševních ubožáků a milovník diktatur a zeleného bolševismu mladý Stropnický . Už to mi ukazuje, že režisér  zcela jistě nebude tím, od koho bych chtěl vidět "výklad " Máje .

:) 22.8.2008 0:44

Re: film jsem neviděl

Mácha byl divnej pavouk. Netoužím vidět výklad jeho Máje od kohokoliv s kýmkoliv.

pajaja 22.8.2008 9:35

Re: film jsem neviděl

Fim jsem neviděl a ani vidět nechci, a to právě už jen díky Matěji Stropnickému. Nedokážu prostě oddělit jeho (možná) herecký um od jeho pro nás všechny (při aktuálním složení naší politické scény) nebezpečných politických názorů.

M.S. 22.8.2008 15:39

Re: film jsem neviděl

To jste tak omezený, že musíte do všeho míchat politiku. I špatný politik může být dobrým hercem, a špatný herec dobrým politikem.