29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PetrB 12.9.2006 9:21

Převorství Sionské je novodobá záležitost...

Podívejte se do Wikipedie: Žádná prastará společnost a už vůbec ne podle biblického Sionu (viz http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99evorstv%C3%AD_sionsk%C3%A9)

Převorství sionské bylo založeno v roce 1956 ve francouzském městě Annemasse. Jeho registrace byla v souladu s francouzskými zákony provedena na podprefektuře (nižší správní úřad) v obci Saint Julien-en-Genevois 7. května 1956 a oznámení vyšlo ve věstníku Journal Officiel de la République Française 20. července 1956. Zakladateli a signatáři byli Pierre Plantard (známý jako „Chyren“), André Bonhomme (známý jako „Stanis Bellas“), Jean Delaval a Armand Defago.

Přídomek „sionské“ byl vybrán podle místního návrší, které se nachází jižně od Annemasse a je známé jako Mont Sion (stejně jako hora nedaleko Jeruzaléma)

vita 12.9.2006 9:14

Možná, že je Brown inteligentní

ovšem tahle kniha je slátanina veliká, se švy zalátanými velmi hrubou nití. I Andělé a démoni jsou lepší, či spíše v případě Dana Browna méně špatní - ta kniha ale nepředstírá že je něco jiného než sci-fi.

Pokud se někdo chce seznámit s mimokanonickými evangelii, má možnost i v češtině, v Kalichu v Jungmannce je mají přeložené našimi předními biblisty, většinou těmi, co pracovali na ekumenickém překladu Bible. Za komunistů... Jidášovo evangelium vyšlo nedávno.

Jura Jurax 12.9.2006 10:52

Re: Možná, že je Brown inteligentní

Kdepak sci-fi! Co tam vidíte ze science fiction?

Je to řemeslně dobře napsaný thriller. A protože takových je dvanáct do tuctu, musí se něčím lišit - obvykle je to originalita padoucha a jeho zlotřilých tužeb. No a tady je padouch jaksi kontraverzní a přece jen dost originelní (běžní padouši touží po světovládě na základě touhy po zlatě, vyznávání marxlény, nyní módně Alláha nebo jenom tak, a za tím účelem kradou Američanům letadlové lodě, ponorky, atomové bomby a prezidenta, kdežto tady je padouchem odnož církve katolické a taky padouší se tu v rozměrech tisíciletí), což zajistilo knize dobrou reklamu.

vita 12.9.2006 15:22

Re: Re: Možná, že je Brown inteligentní

Andělé a démoni? Už začínají letem toho profesora, jehož jméno jsem zapomněl hned po přečtení, superhyperextranadzvukovým letadlem (zrušeno v USA pro nadměrnou cenu) kamsi do Švýcar, kde na superkolajderu (spouštět se má příští rok) v CERNu soukromně bádající fyzik - katolický kněz - adoptivní otec (kouzelná to kombinace) při svých bádáních vytvořil kanistr antihmoty...

Musím říct, že jsem řval smíchy při představě, jak takový samorostlý badatel po nocích spouští urychlovač se spotřebou většího krajského města a tajně cosi šudlá.

To už zbytek knihy, který se dá číst jako průvodce po některých římských památkách, je pravděpodobnější. Včetně otráveného papeže (nebyl by první) a zlotřilého camerlegna, usilujícího o papežský stolec, pomocí umělého oplodnění neposkvrněně počatého oním papežem. Dokonce i úspěšné přistání nadřečeného profesora z vrtulníku pomocí jakéhosi hadru, je pravděpodobnost sama proti začátku.

To víte, že je to sci-fi. Ale na Lema, ba dokonce ani na Neffa nemá...

Na digitální pevnost jsem si už vůbec netrouf, v hrůze z toho, co za hovadiny nasekal Brown v mém oboru....

Jiří S. 12.9.2006 19:33

Re: Re: Re: Možná, že je Brown inteligentní

Jenže ty pitomosti se netýkají jen experimentálního letadla (mimochodem, uvnitř má přetlakovou pasažérskou kabinu :-) ) a CERNu, ale i výkladů o historii nebo organizaci Vatikánu. A asi i těch římských památkách, protože v Šifře prokazuje Brown velkou neznalost zeměpisu a Paříže, je o tom článek na anglické Wikipedii).

Hnyk 12.9.2006 7:35

Doporučuji p. Reiniš

Přečtěte si raději tuhle knihu http://www.carotta.de/eindex.html  

J.G. Pašek 12.9.2006 7:27

Dan Brown je člen American Mensa . . . IQ 142+

Hraje si s "ovcema" jako kočka s myší a směje se cestou do banky . . .

Medvídek 12.9.2006 8:37

Re: Dan Brown je člen American Mensa . . . IQ 142+

Knihu jsem si půjčil (peníze za ní dávat nehodlám) a řekl bych že nejlépe ji vystihuje páně Paškův komentář.;-D

Netřeba 12.9.2006 6:49

Fronta na lístky v Kanadě?

No vida, jak u nás jsme na tom dobře. Po všech těch letech front na cokoliv. Kina nebyla ani poloprázdná.

Erik 12.9.2006 3:20

Tuzim ze na TV kanalu History

ukazali mimo jine na uplnou rozdilnost DNA v kostech udajnych franzouzskych potomku a etnicky blizkych zidovskych obyvatel.

Vašek 12.9.2006 1:26

To jsem netušil, že se najdou lidi kteří takovéto plytké bláboly berou vážně.

Jura Jurax 12.9.2006 10:56

Re: To jsem netušil, že se najdou lidi kteří takovéto plytké bláboly berou vážně.

Opatrně s plytkými bláboly - jsou lidé, co věří, že jeden byl ukřižovaný, umřel a přežil to a ještě vstoupil na nebesa ...

Pierre 12.9.2006 0:27

Merovingianci?

Mohl by autor vysvětlit, kdo to byli "Merovingianci"? Trochu se zajímám o historii Francie, ale s tímto rodem jsem se nesetkal. K duševnímu zdraví autora se raději nebudu vyjadřovat....

herdekbabka 12.9.2006 1:18

Re: Merovingianci?

do vyhledávače dejte - MEROVEJCI - a máte na výběr. Faktem je že ta kniha je dost slátanina - páté přes deváte a v podstatě - propagující židovskou víru -

Strider 12.9.2006 3:55

Re: Re: Merovingianci?

Ktera kniha ma byt slatanina a propagujici zidovskou viru? Pokud se jedna o Da Vinciho kod tak jsem si zadne propagace zidovske viry nevsimnul.

sara 2.11.2006 0:25

Re: Re: Merovingianci?

Nepropaguje. Jenom se tak tváří, aby módně pošťuchovala katolíky. Je to pitomost.