1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

FILM: Hanebný pancharti

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Přehodnoceno 7.9.2009 19:07

Po druhém shlédnutí

... beru zpátky konec svého článku. Řečí ČSFD dávám 100%. Mistrné dílo.

Už si také nemyslím, že je na místě film nazývat černou komedií. Omlouvám se i představiteli esesmana Landy, nechápu, proč mi poprvé připadalo, že přehrává (nadejrává). Je to vynikající herec a samozřejmě nepřehrává vůbec. Zvuková stopa filmu je geniální a taky scénář má geniálně nečekaný vývoj, smekám.

Upozornění: ve filmu se setkáme i s dávnou hvězdou německého filmu Emilem Janningsem, kterého zde hraje...

Další opravy a úvahy 2.9.2009 20:06

IVO

Nedělám si tu snad z toho osobní blog, ale ještě k té poslední smrti. Hermann byl samozřejmě svědek na Landově straně - toho, jak to bylo. I sám Landa ho předtím za svědka označuje. Souvisí tedy jeho smrt s tím? Inu, jsem blbej.

A Apač byl samozřejmě poručík, ne plukovník.

Oprava 8.9.2009 10:37

Re: IVO

Landovo rozčilení, když Brad Pitt ve finále nečekaně, ale chladnokrevně odpráskne Hermanna, je divné. Smrt svědka Hermanna mu přece musela vyhovovat. Mohla to být plichta mezi ním a Pittem, že radistu a sluhu Hermanna Pitt skolí? Ve filmu pro to podklad nenacházím. Esesák se ale fakticky rozčiluje proto, že Pitt uvedl do nebezpečí sebe!  

Iv Fe 2.9.2009 5:04

ŽE to "nemá pointu"?

Ale má. Vemete-li člověka, jehož by v některém světě sotva kdo čekal, převléknete ho do uniformy toho světa a nijak ho neuhladíte, většina davu mu přisoudí vlastnosti toho světa! Přesně to je strašné zjištění tohoto filmu.

A to banálnější? Lidi nelze masakrovat podle uniforem.

gadd 1.9.2009 22:15

Ten film vás pane Fencl inspiroval

k roztomile rozkošatělému literárnímu projevu a to přes to, že se vám, jak jsem mezi řádky pochopil, vůbec nelíbil.

Já se naopak domnívám, že je to geniální dílo bez rozpaků srovnatelné s legendární Pulp Fiction. Obdivuhodně a mistrovsky namíchaná směs čisté srandy a varovného mrazení v zádech.

IF 2.9.2009 4:23

Re: Ten film vás pane Fencl inspiroval

Mně to spíš jen pomaleji dochází a měl jsem článek dopsat až za studena. Je to dobrý film.

... Když uchopíte lidskou postavu, kterou by v nějakém světě (tady holocaust) sotva kdo čekal, převléknete ji do toho světa a neuhladíte ji, většina davu jí přisoudí vlastnosti toho světa!!!. A to je strašné zjištění tohoto filmu.

O.M. 1.9.2009 15:14

Zrovna ta scéna,

kdy německý důstojník odmítne vyzradit pozice svých kamarádů a radši se nechá zabít ošklivou smrtí... plus ta následující, kdy německý vojín všechno vyzradí, jen aby se zachránil a mohl ještě někdy obejmout svoji matku (a bastardi mu aspoň vyrejou na čelo hákový kříž, protože pro ně jsou všichni Němci náckové) se mi z filmu líbila snad nejvíc.

Málokterý film dá divákovi tak pocítit, že německý voják byl prostě jenom voják, obyčejný chlap oblečený v uniformě. Kterým mohl klidně být i náš dědeček, kdyby se narodil třeba na Hlučínsku.

Autor-mám-li odstup? 1.9.2009 8:52

Ne úplně

Film jsem viděl v neděli odpoledne, sám. (V celém velkém sále nás bylo tak pět. Cena lístku 140 korun.) Pak jsem to napsal. Knihu mám, ale zatím jsem přečetl jen kus první kapitoly, odkud jsem převzal psaní Šošanina jména, nic víc. Scénář se trochu liší od realizované verze a nepůsobí to (napsané) moc dobře, zatím jsem přestal číst. Scénář navíc vysvětluje věci, které ve filmu nejsou vidět. Ve filmu třeba vidíme je Š. - pod podlahou. Ve scénáři v knize "vidíme" celé vraždění židů. Tarantino dal Hollywoodu scénář, ale točil si po svém!!!!!!!!!! 

IF 1.9.2009 8:43

Autorův návrh odpovědi v testu (na konci)

Nejedná se třeba o Bibli a Knihu žalmů?

IF 1.9.2009 8:42

Ten prokletý obrněný vlak

Upřesnění: Tarantino užil americký distribuční titul italského filmu Ten prokletý obrněný vlak a v titulu udělal bez vysvětlení ("Nikdy nic nevysvětluji," reagoval na dotaz) dvě hrubky.

IF 1.9.2009 8:34

"Levný film"

Vypadá tak. Ve skutečnosti stál prý 70 miliónů. Věřím, že nebyly zpola za ty věrohodné filmové plakáty "40. let", touhu sběratelů. 

IF 1.9.2009 8:25

POznámka k WAltzovi

Na rozdíl od některých jiných vnímatelů, co čekají, že Waltz dostane Oscara, sice neříkám, že ho dostane, ale stejně si nemyslím, že je až tak dobrý herec. Přehrává - ve smyslu NADEhrává, hraje přemrštěně.

Uznávám, je to jenom teorie, žádný jeho předchozí, tj. německý a většinou televizní, film jsem totiž neviděl. Až ho uvidím a zjistím, že tam vůbec nenadehrává, ale že to použil jenom pro Hanebný panchary, vezmu, co jsem řekl, pane Waltzi, zpátky. 

IF 1.9.2009 8:29

Re: POznámka k WAltzovi

(Vyšel jsem při úvaze z poměrně vysokého věku tohoto herce: i navdory němu dosud hrál jenom v televizi. Právě z toho bych usuzoval, že nemůže být tak dobrý, že tudíž nejspíš tzv. přehrává, což třeba může ale být ideální pro divadlo. Pro TV méně, ale tam se to snese (?). Jo, jo, přiznávám, že to sem tak klidně píšu, anžto předpokládám, že pan WAltz asi neumí česky (i když, pravda, je Rakušan)... a že mu to nikdo nepřeloží. Ostatně, jak už řečeno, jeho TV (a občas přece jen i KiNO) filmy jsem neviděl.

A jistě, hraní jenom v TV může mít i jiné důvody, jak by dodal Sherlock Holmes. Tak například nějaké rodinné, spojené s touhou být jen na určitém místě, smluvní, může to být i rozmar, prostě láska k televizi atd. atd.

IF 1.9.2009 8:17

Upřesnění o Heydrichovi

Na Reinhardu Heydrichovi Čechům to, že byl "kat", ve filmu teprve vadí: bude zavražděn, chcete-li zabit až o rok později. (Of course.)

IF 1.9.2009 7:59

Varování před spoilery

Pozor, nejen tyto komentáře, ale i článek o filmu nad nimi, obsahuje, jak mělo být uvedeno v záhlaví, tzv. spoilery (i když ne v extrémní míře), takže se doporučuje přečíst či projít až po prvním shlédnutí !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hovnanian 1.9.2009 6:26

Varovani - AND OH YES, THERE WILL BE SPOILERSKDO

KDO NEVIDEL, AT NECTE

Ja bych tomu dal min. 89.8%, bavil jsem se dobre. Jo, trailer je zavadejici a neni to o basterdech, ale je to o plno jinych vecech. Basterdi maji scenu v lese - pravda, dobrou - ale ze bych jen na tohle podobne chtel koukat cely film, tak to ne (jako kdyby teda to ocekavani neceho podobneho dostalo slovu).

Uvodni scena sila, SS Komandant (nebo co) samozrejme super ale hlavne ty NERVY!! Co jsem na celem filmu pak cenil byla ta nepredvidavost, ochota Tarantina postavit se proti vsem zavedenym normam a kdykoli najednou nechat zabit kohokoli - mam ted na mysli hlavni postavy, coz se tak moc obvykle nedeje.

Ta serlokovska dymka, kterou SSak vytasil:))), ale proc ne, neb jim byl! Sam o sobe prohlasil, ze se povazuje za detektiva. Naprosto necekany konec uvodni sceny, alespon pro mne. Ja stale cekal, jak se vse jaksi obalamuti a SSak si odskrtne otazky a spokojeny odejde, nebo naopak ze na Zidy nejak prijde a farmar kvuli tomu ztrati zivot, pripadne s SSakem svede obvykly souboj a bude se snazit Zidy zachranit, zkratka jsem cekal deni podle zavedenych filmovych klise. No, a kdyz mu po tom NAPJATEM rozhovoru vyborny psycholog SSak dal na vyber, tak farmar ty Zidy PRASKNUL! Pricemz co jineho mohl delat; byl skutecny hrdina, ktery tu rodinu rok skryval. Kdyz si ale musi vybrat mezi svym zivotem, ale PREDEVSIM zivotem svych tri dcer, tak vyber je jasny - A PRITOM TAK NECEKANY - jak uz jsme zmasirovani tou kasi filmovych oblbovaku o nekonecnych a nesmrtelnych hrdinech.

Scena ve sklepnim baru: uplne SUPER a NAPINAVE a nakonec stejne vsechno skonci uplne jinak, nez jak(asi) ocekavame. TO NAPETI!!! Pro mne osobne nejlepsi cast filmu.

Autor 1.9.2009 1:26

Pro pořádek

Psal jsem až moc rychle, takže aspoň ta místa, kde to není úplně jasné =

shlíží NA oběti    Z Hitchcocka     BormNN   JOSEPH Goebbels   Židů (vždy zde velké Ž)

přestože nosí uniformu  (s "protože" to smysl dává též, ale... No comment)  

68 1.9.2009 2:50

Re: Pro pořádek

Ale to vůbec nevadí! Kdeže! No a jinak - jako bych ten film ted už viděl. A dvakrát. Aspon.

IF 1.9.2009 8:02

Re: Pro pořádek

And (samozřejmě)  N I c O LA S  Cage  (jako Fu-Manchu!)

IF 1.9.2009 8:03

Re: Pro pořádek

Přičemž o ďábelském doktoru Fu-Manchu aspoň letem světově ... Here is it!!!

http://neviditelnypes.lidovky.cz/kniha-hrozba-z-vychodu-postaru-dmj-/p_kultura.asp?c=A080222_105524_p_kultura_wag

Neználek 1.9.2009 12:12

Re: Pro pořádek

Ježíšmárjá, já tady těm lidem, co spolu vedou jakousi záhadnou konverzaci, vůbec, ale vůbec nerozumím.

To jsou asi nějací mimozemšťané. Tedy, včetně Mistra Ivo Fencla. To je tedy vůbec persona sama o sobě. K pohledání. Čemu všemu ten čovek rozumí a co všechno četl? To čumim. 

J.G.Pašek 1.9.2009 16:26

Neznnálku, nikdo ti nedrží pistoli u hlavy to číst. . .

IF má čas, zálibu a nutkání psát a to by mu nemělo být za zlé . . .  i když není každý článek  drahokam, někdy se to povede a trefí co i mně zajímá . . . ten dnešní jsem přeskočil, protože jsem už věku, aby mě takový fantas film zajímal . . .