29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

FILM: Bitva u Midway

V kinech běží naprosto unikátní filmová epopej zobrazující klíčovou námořní bitvu, která znamenala zásadní obrat pro USA v bojích proti Japonsku za 2. světové války. Na jednom místě se střetly nejvýkonnější letadlové lodě se svými leteckými esy obou námořních velmocí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 30.12.2019 15:23

Japonci se dopustili ještě jedné chyby která byla pro ně dost charakteristická. Vždycky vymysleli dost složitý plán a předpokládali, že se Američané budou chovat podle jejich předpokladů. To se jim podařilo v bitvě u Leyte, ale tehdy už byla americké převaha moc velká.

Tady provedli klamný útok na Aleuty, což sice vyděsilo Roosevelta, ale Nimitz se tím, protože měl k dispozici informace z rozluštěných depeší, zmást nedal. Nebýt toho, že takto byl oslaben hlavní útok, mohla bitva dopadnout jinak.

Spruance na základě doporučení svého štábu, načasoval útok tak, aby zastihl Japonce v pro ně nepříznivé situaci. Více udělat nemohl ale nakonec to stačilo.

J. Vintr 27.12.2019 23:39

O té bitvě vím samozřejmě jen to, co se dá dočíst. Podle toho Američané útočili na japonské letadlové lodě naprosto nekoordinovaně, některé skupiny letadel je delší dobu nemohly najít, jiné se neplánovaně rozdělily a všechny útoky kromě toho posledního skončily pro útočící americké letouny naprosto tragicky, aniž by dosáhly jakéhokoliv úspěchu. Nezdá se, že by tohle jejich velitelé udělali záměrně. Ucelené informace o konkrétní situaci neměl Spruance určitě k dispozici, mohl si jen vyslechnout rádiová hlášení pilotů, kteří mohli vidět jen svůj omezený úsek. A také nemohl předpokládat, že Nagumo je takový blbec.

Oni Japonci, jakkoliv byli schopní v detailech, se v celku chovali jako blbci. Například to, že se invazní flotila po potopení tří letadlových lodí stáhla a neobsadila atol Midway, byla také blbost. Američani už neměli k dispozici kromě dvou letadlových lodí s minimálním počtem použitelných letadel vlastně žádnou sílu, která by Japonce zastavila.

F. Navrátil 27.12.2019 22:38

Výběr vhodného okamžiku k útoku na japonské letadlové lodě náhoda v žádném případě nebyla. Existují o tom písemné záznamy, výpočty a rozkazy. Chybou Naguma bylo, že se rozhodl přezbrojit bombardéry torpédy a protipancéřovámi pumami. Měl je poslat na americké letadlové lodě i s tříštivými bombami, které byly připraveny na bombardování základny na Midway. Tím by současně uvolnil paluby pro stíhačky, aby doplnily palivo, které jim už ve vzduchu docházelo. Spruance pracoval s reálnými informacemi, Jamamoto a Nagumo se svými představami.

K. Krejčů 27.12.2019 19:57

Autor není soudný. Film je naprostá r.r.a.č.k.a. Tvůrci podobných "děl" by se měli podívat na filmy ze 60-70.tých let (aby viděli, jak má film vypadat) a pak si jít sednou do pokladny supermarketu - tam by snad mohli být užiteční. Tohle by snad mohl vytvořit někdo v kuchyni v paneláku.

J. Kanioková 27.12.2019 19:40

R^R^R^R^R^

R. Mrazek 27.12.2019 18:54

...co mám na mysli:

https://youtu.be/gVjNJhzcOZY

R. Mrazek 27.12.2019 18:46

Nevím, na co autor koukal, ale je to NAPROSTÝ ODPAD!!!

Vydržel jsem po scénu, kde letí do akce, zadní střelec má vystrčenou ruku z otevřeného kokpitu (evidentně překližkového) éra keré letí tak kilák vysoko tak 200-250 kmh a na té jeho ruce vystrčené z kokpitu se rukáv ani nehne...

Grafika - naprosto dětinská, na úrovni her tak před deseti lety...

ODPAD!!!

J. Vintr 27.12.2019 18:36

Řekl bych, že to, že se poslední vlna amerických bombardérů trefila do okamžiku, kdy japonská stíhací letadla byla bez paliva a munice a paluby japonských letadlových lodí plné natankovaných utočných letadel a odložených pum a torpéd kvůli zmateným rozkazům admirála Naguma, nebyl výsledek nějakého důmyslu amerického velení, ale prostě jen náhodná shoda okolností. Naštěstí ve prospěch Američanů. Protože jinak by Japonci vojenský obsadili atol Midway a nejspíš by úspěšně mohli zaútočit i na Havajské ostrovy.

J. Vintr 27.12.2019 18:28

Všechny filmy o válce, které se točí v posledních desetiletích, jsou vesměs totální $račky. Filmaři se vůbec nenamáhají se studiem historie a filmy, naplněné počítačovými efekty, také míří na diváctvo, které nemá ani páru o historii.

J. Kraus 27.12.2019 17:20

Počítačově jistě dokonalé, ale ty výrazy obličejů, bože, ty prázdné obličeje v násilné křeči. Člověk se na ně až stydí koukat.

K. Křivan 27.12.2019 17:18

Ano, Midway (1976) je skvělý, mám ho stažený, jeden z filmů na který se dá koukat častěji.

P. Khail 27.12.2019 14:07

Viděl jsem oba a naprosto s vámi souhlasím. :-)

J. Jurax 27.12.2019 12:41

Tak to se na to budu muset podívat, když pravíte, že to není Umění s velkým U. Mohlo by to být koukatelné ... :-)

J. Jurax 27.12.2019 12:38

No, nevím. Viděl jsem jej sice víckrát, ale naposledy už celkem dávno.

Ten film mířil na moc cílů (pilot milující internovanou americkou Japonku, v americkém filmu o čemkoliv musí být love story) a vzhledem k době natočení byla letadla tam použitá typově nesprávná; počítačové triky ještě nebyly a originální letadla už nebyla. A příběh naroubovaný na historickou událost ... pokud si pamatuju, nenadchnul mne.

P. Lenc 27.12.2019 10:34

To nic, to je jen také "inteligent".Umí přece písmenka...;-D

F. Navrátil 27.12.2019 10:10

Ve filmech a literatuře je v bitvě i Midway nedoceněna úloha přemýšlivého a opatrného admirála Spruance, který přesně vypočítal okamžik, kdy japonské stíhačky budou muset tankovat a japonské bombardéry budou vyzbrojovány pro odvetné nálety. Sprunce si na rozdíl od MacArthura nebo admirála Halseyho nepotrpěl na osobní popularitu a reklamu. Bez jeho perfektně odvedeného velitelského výkonu (a japonských chyb) by bitva mohla skončit i jinak.

R. Langer 27.12.2019 9:26

  ???8-o

R. Szewczyk 27.12.2019 9:13

bych jenom připomněl, že spravedlivé demokratické amerikánsko nebojovalo proti japonii anobrž ji osvobozovalo od zlých japonců

L. Novák 27.12.2019 6:52

Díky za upozornění na film. Neměl jsem delší dobu čas, musím to napravit. ;-)

Mimochodem, zmíněný Den Nezávislosti se zelenými mužíčky ohrožujícími USA jsem nikdy neviděl celý. Šílená s*ačka... ;-D

J. Housa 27.12.2019 5:28

Autor článku buď nemá nakoukané opravdu dobré, velké, filmy, se silným příběhem, dobrým scénářem a herci, s dobrou kamerou a režií .... nebo prostě není soudný.

Zmíněný Emerichův film je v podstatě diletantismem, urážkou diváka. Slepenec nesourodých scén, bez příběhu, s trapnými počítačovými triky na úrovni hvězdných válek sedmdesátých let, rádobyatraktivní podívaná, přitom neskutečně nudná. Jde o zcela hloupý a zbytečný film. To už není ani "béčko".

T. Pansky 27.12.2019 1:59

S autorem se naprosto rozchazim v dojmu ze jmenovaneho filmu. Tento novodoby velkofilm je velkolepou prehlidkou grafickych triku, ale samotny dej je velmi primitivni a nesourody. Bourlive vykriky a pseudonadseni letcu nemohou vyplnit prazdnotu z naprosto ignorovanych fakt tehdejsich dobovych souvislosti. A tak pri odchodu z kin si reknete: "To byla podivana." Ale pokud se vas nekdo zepta, so se vlastne u Midway stalo a proc, divaci zjisti, ze nejsou o nic chytrejsi, nez pred prichodem do kina. Tohle si hrdinove bitvy u Midway nezaslouzi. Film Midway (1976; reziser Jack Smight s herci jako Heston, Coburn, Fonda, Ford, Holbrook, a dalsi) nebyl prekonan ve sve opravdovosti a velkolepe vyprave.