5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
novaz 28.6.2009 17:52

animovaný, hraný kreslený

Paní Prokopová, nechte lidi, ať chodí na jaké filmy chtějí. Vždy je důležitější obsah než forma, ta jenom prodává. Proč Čechům vytýkáte menší zájem o animované filmy, než je jinde v Evropě či ve světě? Je to snad nějaká povinnost, či co? Nejste náhodou jedna z těch moudrých, kteří vědí nejlépe, co je pro jiné lepší, ještě lepší a nejlepší? Když to člověk domyslí, jste až směšná.

Alena Prokopová 29.6.2009 12:55

Re: animovaný, hraný kreslený

Jsem povoláním  filmová kritička. Nemyslím, že by to byla "směšná" profese. Rozhodně nikomu nebráním, aby chodil na takové filmy, jakých se mu zachce. Vyjadřovat své názory na ně je ale moje profesionální právo. Vaše právo jako čtenáře je to nečíst, případně souhlasit či polemizovat, což je pro mne přirozená součást každého mého textu. Rozhodně to neznamená, že někomu něco radím nebo že komukoli upírám právo na jeho názor. Kdyby měli všichni stejné názory na filmy (nebo cokoli jiného), byla by to ta nejstrašnější situace, kterou si dovedu představit. 

Ohledně vztahu obsahu a formy by to bylo na delší rozhovor... nechala bych to tedy tentokrát raději stranou.

Nenapsala jsem to v textu asi dost jasně - myslím, že Češi mají menší zájem o animované filmy jistého ("dospělejšího) charakteru, protože byli dlouhá desetiletí obětí DISTRIBUČNÍ cenzury - tj. nemohli (nejen ve filmu, ale i v literatuře atd.) držet krok s tím, co se dělo ve světě a co by jinak bylo normální, přirozenou (neříkám, že "správnou") součástí jejich světa. Nelze jim to vytýkat (a to taky nedělám!), jen to podle mého názoru odůvodňuje zjevně horší návštěvnost filmů, jako je Koralína (nebo třeba comicsová adaptace Watchmen - Strážci, která je vynikající, ale jejíž předloha - neméně znamenitý comics - byla do češtiny přeložena teprve nedávno a není tudíž součástí našeho popkulturního vědomí).   

gadd 28.6.2009 15:58

Recenzi jsem si přečetl se zájmem

Paní Prokopová, napsala jste to moc dobře. Vzhledem k tomu, že se sama zapojujete do diskuse, zajímal by mě váš názor na to, co bylo pro mě v tom filmu (knihu neznám) nejpodstatnější, pokusím se to naznačit.  Viděl jsem to celé s těmi 3D brýlemi, takže po stránce filmařsko-řemeslné to byl dokonale krásný zážitek. Nicméně pochopil jsem z toho jednu dost silnou myšlenku, táhnoucí se celým filmem: že tzv."model" rodiny, sestávající z rodičů a dětí není nejen nic překonaného, zastaralého, moderního člověka omezujícího, ale že je to záležitost k životu nezbytná a obsahující zároveň i hluboký duchovní rozměr. Bez ohledu co na toto téma v  médiích hlásají celebrity s akademickými tituly a pověstí odborníků. Velmi silná scéna byla, když se Koralína ukládá k spánku, poté co zjistila že rodiče zmizeli, a ze dvou přikrývek si udělá panáky připomínající její rodiče.

Jinak film navazuje na prastaré příběhy a podobenství, kdy čert vyhledává dušičky nespokojené s vlastním zdánlivě šedým a nudným životem a pod příslibem šťastných zítřků od nich chce jen malou drobnost - podpis vlastní krví. Zde to jsou ty černé knoflíky místo očí - drobná nepříjemnost, která však umožní ten nádherný bohatý život uprostřed báječného , přátelského a barevného světa.

Alena Prokopová 29.6.2009 12:43

Re: Recenzi jsem si přečetl se zájmem

Díky za pochvalu... Knihu mám moc ráda a pokud jste i z filmu vyčetl téma důležitosti klasické rodiny, potěšilo mne to: Neil Gaiman je pro mne především autor, který opakovaně ve svých comicsech a filmech naznačuje právě takové navenek "obyčejné" a civilní věci. Ty jsou u něj  zcela vědomě vázané - jak správně podotýkáte - na mytologické příběhy. Bála jsem se, že pro diváka, který Gaimana nečte, se tenhle podtext vinou Selickových exhibicí jaksi vytratil. 

čm 28.6.2009 11:32

že se divíte

V Čechách je dítě považováno za jakýsi mobiliář života rodiče. Jen si vezměte, že se při sporech těchto"vlastníků" mluví o tom, že jeden nechce dítě druhému půjčovat !!Koralína je bezva, dobrej byl taky Terkel, to byl fakt megahustej mazec

Jiny Jindra 28.6.2009 10:55

Snad trochu

jako Mrtva nevesta.

josef krouman 27.6.2009 21:40

nejde zase o nějaké peníze na podporu animovaného filmu?

josef krouman 27.6.2009 21:35

proč tolik řečí?

ať se každý dívá na co chce.

Vlad 27.6.2009 11:56

Asi přestanou

považovat animované filmy za zábavu pro děti, až čeští tvůrci animovaných filmů přestanou dokazovat jak jsou geniální, avantgardní, neotřelí, hlubokomyslní, umělečtí, technicky vyspělí, potažmo nafoukaní a neschopní vyrobit něco, na co by se dalo koukat.

Jirka 27.6.2009 12:54

Re: Asi přestanou

Nafoukaní mi nějak nesedí, zkuste natočit animovaný film, kritizovat je jednoduché a někdy slabomyslné.

Jirka 27.6.2009 11:33

Poučení i sranda

První je "Muž, který sázel stromy" - krásně udělané graficky a výstižné. Druhé je Madagaskar - a já trsam,trsam

cipísek 27.6.2009 13:04

Re: Poučení i sranda

Ovšem druhý Madagaskaru díl už je viditelně slabší.

Old 27.6.2009 11:04

Zaujalo mě

Já jsem nadšen z Futuramy, kdo nezná, zde jeden díl: http://www.zkouknito.cz/video-futurama-cz-4x08-bozsky-bender?m=1f0a7f5dc9

Jirka 27.6.2009 11:35

Re: Zaujalo mě

Podle mě je to blbost

Jiri Hovorka 28.6.2009 16:01

Re: Zaujalo mě

...anebo skvela zabava:) Futurama je nabita ruznymi odkazy na filmy/knihy/osoby/..., pozadi je doslova natriskano jemnymi forky - ktere bohuzel vidite na X-ty pokuk... Myslim, ze pro nas, Cechy, jich dost bude nepochopitelnych.

Kazdopadne doporucuji si Futuramu poustet z videa/pocitace a cas od casu zapauzovat.

Dale je to (v originale) pastva pro usi a to nejen namluvenim: jazyk je zde hravy, plny hricek (He's harmless vs. He's armless). Bohuzel/bohudik je jich dost neprelozitelnych.

Ze to neni kdovijak hlubokomyslny serial je jasne, presto je O DOST inteligentnejsi nez zbytek produkce.

PS: Diva-li se nekdo na Futuramu na PrimaCOOL, pak vezte, ze jejich dabing je PRISERNY. Kdybych to mel srovnat, originalni zvuk je krajina a dabing jen jeji fotografie.

Pamětník 2. 27.6.2009 8:55

Animovaná Koralina je střetem dvou světů.

Paní Alena Prokopová si nezapoměla postesknout na dlouhé období komunistické cenzury v animovaném filmu.Možná má vyšší vzdělání v tomto oboru,přesto bych jí chtěl připomenout,jaké osobnosti v tomto období žily a kolik úspěchů jsme docílili na světových festivalech animovaných filmů.Nebudu zde vyjmenovávat jména tvůrců,ani názvy jejich děl,protože pro paní Prokopovou by neměl být problém,aby si vše zjistila.Stejně tak,jako byly natočené paskvily v hraném filmu,vznikla i v době komunistické cenzury díla vynikající úrovně.To si budete muset najít,nebo se spojit s lidmi,kteří se zajímají o podobný obor a mohou Vás o té době informovat.Jinak mi Vaše poznámka připadá jako snaha o zvýšení zájmu o Vaší osobu.Jinak si budu myslet,že ani nevíte,nebo nechcete vědět co znamená pojem animovaný film.Ona i populární hudba je o něčem jiném,než před desítkami let.

Alena Prokopová 28.6.2009 10:35

Re: Animovaná Koralina je střetem dvou světů.

Nepsala jsem o cenzuře v animovaném filmu, ale o cenzuře distribuce (ve vztahu k selektivnímu uvádění zahranučních filmů do ní) :-). Příště čtěte pozorně a neplácejte v hněvu. 

Myslím, že o animovaném filmu vím docela dost a nepotřebuju si nic zjišťovat z období, které jsem prožila i studovala (myslím, že jsem to jednu dobu i přednášela na FF UK). A nemám pocit, že bych si potřebovala zájem o svou osobu nějak zvyšovat. Proboha. 

Pamětník 2 28.6.2009 11:00

Re: Animovaná Koralina je střetem dvou světů.

Vážená paní Prokopová,četl jsem pozorně a myslím,že zmínka o cenzuře za komunistů byla zbytečná a článek vyzněl opravdu tak,že se potřebujete zviditelnit.Po dobu svého působení ve Zlíně,jsem měl možnost setkat se s celou řadou lidí,kteří pracovali v Ateliérech na Kudlově a dost jsme tyto otázky probírali.Tolik zkušeností jako máte Vy nemám,ale něco také chápu.Můj příspěvek nebyl rozhodně plácáním v hněvu.Každá doba měla spoustu záporů,ale díky obětavosti lidí i své klady.Dnešní animovaný film je pochopitelně o něčem jiném.

Alena Prokopová 29.6.2009 13:04

Re: Animovaná Koralina je střetem dvou světů.

Vážený pane Pamětníku 2, dnešní animovaný film se - co do osobností lidí, kteří ho s nasazením a láskou dělají kdekoli na světě - zase tak neliší od toho, co bylo dřív. Ať jde o lidi, kteří pracují v americké společnosti Pixar, nebo o Jana Švankmajera nebo Jiřího Bartu (jistě chápete, že nemá cenu vyjmenovávat dál).

 Naštěstí i v Čechách dnes existuje "svobodná" distribuce (tedy politicky nemotivovaná), ale bude ještě nějakou dobu trvat, než se divácké zkušenosti českého publika vyrovnají zkušenostem diváků v zemích, které se historické zkušenosti s distribučními omezeními vyhnuly. 

Diskusi o  tom, jestli se potřebuji nebo nepotřebuji zviditelňovat nějakým názorem, bych už raději už uzavřela - vůbec si nedovedu představit, proč bych to dělala.

Pamětník 2 29.6.2009 15:17

Re: Animovaná Koralina je střetem dvou světů.

Souhlasím s Vámi,že jsem možná trochu poznámku o zviditelnění "přehnal", protože mi vadí,jak neustále hovoříme ve všech směrech o dlouhé komunistické cenzuře.Možná jste se i tak trochu sama přesvědčila,že téma Koralina,patří spíše na akademickou půdu.Nechci snižovat úroveň a nároky dnešních filmových diváků,protože se mi to nepřináleží a máte jako filmová kritička daleko větší přehled.Sám vzpomínám na dobu minulou,kdy jsem byl nadšen filmem Zvětšenina od.M.Antonioniho.Řada lidí nade mnou kroutila hlavou a mně se tento film líbil.Stejně tak věřím,že naše filmová veřejnost si najde cestu i k animované Koralině a dalším podobným dílům.Závěrem bych Vám chtěl popřát (bez ironie),hodně úspěchů,protože sama nejlépe víte,že kritici to mají hodně těžké a divák se s jejich názory často neshodne.Dnes je situace daleko složitější,protože výběr filmů je díky necenzurování ale i jejich šíření obrovský.:-)

Alena Prokopová 29.6.2009 15:24

Re: Animovaná Koralina je střetem dvou světů.

Díky za tuhle tečku.... Koralína je mimochodem značně neakademická a jen pro nás se z toho tady stalo takové skoro vysoké téma. Mějte se hezky a díky - hodně jsem si z tohohle dopisování s vámi uvědomila.

Karolu 27.6.2009 8:08

Dlouhé období komunistické cenzury se tak podepisuje na současnosti i po dvaceti letech distribuční svobody.

Co by autorka sesmolila, kdyby nebylo komunismu? Vždy´t by si ho muselo to diuvče nebohé vymyslet.

Jane 27.6.2009 7:29

Každému po jeho

Dcera film viděla a líbil se jí. Moc. A já dám víc na dceru než na cizí (rádoby)odborníky, takže se půjdu podívat.

Mechanus 27.6.2009 7:36

Re: Každému po jeho

Autorka má pravdu - ten film, porovnáme-li ho z knihou je dosti mizérie. Doporučuji spíš přečíst knihu a teprve pak jít na film. Stardust byl mnohem lépe zpracován, i když se od povídky v lecčems lišil.

cipísek 27.6.2009 13:07

Re: Každému po jeho

Větší mizerie je filmová adaptace "Motýlka" .Ale ono je to pochopitelné,do knihy se vždy vejde víc než do filmu.

Jiri Hovorka 28.6.2009 16:08

Re: Každému po jeho

Souhlasim. Koralina ma sve nedostatky a nevyvazenosti, presto mohu zodpovedne prohlasit, ze je tento animak koukatelny a hlavne odlisny.

Toto neni typicka (typizovana) "rodinna zabava". Minimalne to je film, ve kterem nejsou same "legracni legrace", ale i desivosti a hlavni myslenka (mimo tvou puvodni rodinu muze byt lepe, ale za jakou cenu) cni vysoce pres format "animaku". Toto muze byt problem (pro dospele moc detsky, pro deti moc dospely), ale starsi deti bych na nej urcite vzal.

I kdyz obcas netrefi cil na komoru (a milovnici literarni predlohy budou zklamani), ja ho mohu jen doporucit.

J.G. Pašek 27.6.2009 7:25

Angličan Neil Gaiman, autor Coraline . . .

zřejmě kouřil srandovní cigarety, když ten paskvilpdal . . .

Mechanus 27.6.2009 7:40

Re: Angličan Neil Gaiman, autor Coraline . . .

Nevím co znamená paskvilpdal, nicméně Neil Gaiman je jeden z nejlepších moderních autorů co znám. Jeho světy jsou fascinující, ať už mluvíme o Nikdykde (Neverwhere), Koralině nebo o jeho nejznámnějším díle - o Sandmanovi, ten mimochodem je ukázkou komiksu, který vůbec není pro děti. Doporučuji se vymanit ze zaostalosti dané češtinou na českých školách a něco si od něj přečíst.

arnal 28.6.2009 3:37

Re: Angličan Neil Gaiman, autor Coraline . . .

No, J. G. Pašek zajisté anglicky umí, ale jeho šálek kávy bude spíš Rush Limbaugh.

J.G. Pašek 28.6.2009 7:40

Re: Angličan Neil Gaiman, autor Coraline . . .

R^ R^