2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

FEJETON: Vánoce Pepy Nose

Valašský básník, spisovatel, zpěvák, skladatel, herec, mystik, světoběžník, učitel jógy a milovník krás života, prožívající potěšení z Vánoc po celý rok a dnes a denně, jménem Šrí Josef Malyarpan Pepa Guru Maha Nos Ji (ve zkratce jen Pepa Nos) mi bůhvíproč daroval svou knihu Josefovy Vánoce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Hudzieczek 6.4.2018 10:06

Re: Není žádné slovenské tokajské víno,

Jinými slovy tvrdíte totéž co já ve svém příspěvku.

L. Zemek 5.4.2018 15:43

Re: Není žádné slovenské tokajské víno,

Vážený pane, máte v tom poněkud chaos.

Tokajská vinařská oblast byla vymezena dávno před tím, než začaly Československo, resp. Slovensko jako samostatné státy existovat. Tokajská vinařská oblast tehdy ležela v Uhrách (byly částí c.k. Rakouska-Uherska) a byla vymezena geograficky v oblasti, která čítala přesný a taxativně vyjmenovaný počet vinařských obcí. Tato oblast se samozřejmě nekryje se současnými hranicemi jednotlivých suverénních států, tedy Maďarska a Slovenska (dříve Československa). Takže vesnice, které se nacházejí v severní části tokajské vinařské oblasti se ocitly vytýčením nové státní hranice po roce 1918 v novém státě a tudíž na Slovensku. JInak se v této oblasti (jak na slovenské, tak na maďarské straně) pěstují původní druhy révy, charakteristické pro tuto oblast, tj. Furmint a Lipovina a na obou stranách podél stávající hranice se víno z těchto druhů révy zpracovává naprosto stejným a po staletí dodržovaným technologickým procesem. Takže at žije "Král vín a víno králů".

R. Neveselý 5.4.2018 13:33

Re: Pepa Nos je CVOK

U vás to bude důsledek krátkého rozumu.

M. Krátký 5.4.2018 13:20

Re: Pepa Nos je CVOK

to asi bude důsledek vašeho ctěného jména, že jste tak naveselý. A nebo Pepu Nose nečtěte a neposlouchejte - uvidíte, že se vám uleví

R. Neveselý 5.4.2018 11:38

Pepa Nos je CVOK

a měl by být léčen na psychiatrii, pokud je to vůbec možné!

B. Hudzieczek 5.4.2018 8:11

Není žádné slovenské tokajské víno,

tokajské víno pochází z Tokajské oblasti v Maďarsku, jejíž část se v důsledku československé agrese po roce 1918 ocitla nedopatřením na území nově vzniklého Československa. Pokud se do této oblasti vypravíte, slovenština Vám nebude příliš k užitku.