29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

FEJETON: Valentýnská kontemplace

"Živ buď s manželkou, kterouž jsi zamiloval, po všecky dny života marnosti své, kterýžť dán pod sluncem po všecky dny marnosti tvé; neboť to jest podíl tvůj v životě tomto a při práci tvé, kterouž vedeš pod sluncem." Kniha Kazatel (9.9)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Málek 14.2.2012 16:31

Děkuju.

Nemohu než nadšeně souhlasit,i když jsme spolu "teprve" 33 let. Škoda že to není petice, jak rád bych se podepsal.

M. Bílý 14.2.2012 16:06

Velmi hezký článek po všech stránkách. I já miluju svou ženu. Nedávno jsme oslavili 63 let společného, šťasného života.

Poznámka: sv. Valentýn je stejně jako děda Mráz cizorodým prvkem v naší společnosti. A MDŽ? Dámy dostaly kytičku a soudruzi se střískali. Mám na něj stejný názor jako Vy, pane Pavlovský (05:31)

P. Pavlovský 14.2.2012 5:31

Byl jsem konzervativní už jako teenager

Co do vztahu k vlastní ženě mohu článek připodepsat a přidat hrdou číslovku 45. Žádné manželství není bez mráčku, ale jedno vím jistojistě: ani jeden z nás nikdy ani vteřinu nepomyslel na rozvod. Vztah byl jakoby "uzávorkován", vše ostatní bylo vyčleněno před tuto závorku. Tak jsem se rozhodl už ve 23 letech a nikdy to nezměnil.

Nemám a nikdy jse neměl rád novoty, jenom experiment v umění občas snesu. Novotou oproti Svátku matek (2. květnová neděle) byl pro mne nenáviděný MDŽ a NOVOTOU  je i svátek sv. Valentýna, nemající v naší  kulktuře sebemení oporu.

Promýšlíme-li Mácův Máj jenom trochu hlouběji, zjistíme, že oprávněnou orientací ke svátku zamilovaných také být nemůže. Avšak nezoufejte,  mladí konzervativci, Váš tradiční svátek je už za dveřmi: už po staletí se mu říká POMLÁZKA!

Je to svátek levný a ekologický: Platy stouply od listopadu cca 10x, avšak ceny vajec sotva 4x. Ořezání proutí vrbám nijak nevadí; uplést pomlázku dokáže při troše snahy i samouk (sám jsem začínal tak, že jsem ty čtyři pruty těsně u sebe upevnilk za jden konec do svěráku :-)