3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 14.8.2008 16:55

Re: Autor

no, nebýt buditelů, mluvil byste teď nejspíš nějakou pémišdojč ;-D

MB. 14.8.2008 23:52

Re: Autor

hmm, jestli tohle je vtipne, tak proti tomu je zakonik prace jedna velka veselohra.

PPP 14.8.2008 9:25

třeba

Třeba se pávě teď v Anglii v obci Goosetown narodil malý reformátoreček, který jednou zavede do angličtiny háčky, čárky, kroužky, stříšky, vlnovky a podobně. Potom budou Angličani koukat, jaký máme náskok.

petrph 14.8.2008 9:19

Hádám že upálit by jste měl spíš svého správce

většina těch problémů na počítači lze řešit vhodným nastavením..Tyhle problémy byly aktuální před 15 lety když se pral kod 852 s Kamenickými.

No jinak, historie sice nezná kdyby - ale kdyby nezavraždili svatého Václava tak jsme pravděpodobně dneska psali německy a byl by klid ....

Jojin 14.8.2008 10:07

Re: Hádám že upálit by jste měl spíš svého správce

Nebuď troškař,kdyby na tu opici co si umanula že bude člověk spadla větev nebo ji zbaštil nějaký predátor tak byl mnohem větší klid.... ;-D

Vlaod 14.8.2008 10:18

Re: Re: Hádám že upálit by jste měl spíš svého správce

Kdybychom v naší zemi používali němčinu, tak by na NP (Der unsichtbare Hund) právě doznívala diskuse o novodobé reformě německého pravopisu, která by nám např. ukradla všemi oblíbené ostré S. To raději opravdu nebýt troškař a nechat tu opici línou šplhat po stromech nechat zabít spadlou větví.

Lojza ze Lhoty 14.8.2008 10:23

Re: Re: Re: Hádám že upálit by jste měl spíš svého správce

Ostré S je jednak hezké písmenko a jednak slova jako Massstab vypadají hrozně :-)

Jenda 14.8.2008 12:36

Re: Re: Re: Re: Hádám že upálit by jste měl spíš svého správce

A vas napada nejake nemecke slovo ktere nevypada hrozne. Nebo dokonce nedejboze NEZNI hrozne? (At zije der futral!)

Pavlíček 14.8.2008 23:43

Re: Re: Re: Re: Hádám že upálit by jste měl spíš svého správce

To v Drážďanech mají Schlossstrasse.

Jura Jurax 14.8.2008 17:01

Re: Hádám že upálit by jste měl spíš svého správce

No, kníže Václav později svatořečený je moc hluboko zasut v čase a koneckonců kromě toho, že byl zavražděn se o něm nic pořádně neví (ani kdy byl zavražděn), takže z jeho případných činů, kdyby nebyl usmrcen, na jazyk soudit nelze. Teoreticky jsme mohli mluvit taky polsky, kdyby velkomoravané nezastavili Maďary taky možná maďarsky; samozřejmě i ta němčina by byla ve hře.

Koneckonců nemusím až tak moc do hlubin věků - kdyby se před cca dvěma stoletími naši národní buditelové tolik nesnažili, mluvíme dnes nějakou pémišdojč ...

Nula 14.8.2008 8:48

Autor se zřejmě zbláznil (V+H)

Polština nezná přeškrtnuté zet, nýbrž el ; jinak zná "nabodeníčka" u abecedních znaků c;n;o;s;z (zde dokonce čárka nebo tečka-určuje výslovnost).

Parvus 14.8.2008 8:39

Tak třeba taková vietnamština!

Ta má čárky obrácené doleva i doprava, a to nejen nad hláskami, ale také pod nimi, háčky, stříšky a kdo ví co ještě. Za to asi také může Hus. Autor to zřejmě mínil jako žertovný fejeton, ale mně to moc srandovní nepřipadá, spíšen jen takové křečovitě rádoby vtipné.

VL 14.8.2008 10:24

Re: Tak třeba taková vietnamština!

Tam je Mistr Jan Hus nevinný, tam to udělali francouzští jezuiti, kteří pro Vietnam jako jedinou dálněvýhodní zemi zavedli upravenou latinku.

MF 14.8.2008 10:37

Re: Re: Tak třeba taková vietnamština!

Vietnamci by jim měli být vděční až za hrob.

MB. 14.8.2008 23:55

Re: Re: Re: Tak třeba taková vietnamština!

No, turci na sveho Ataturka proto take nedaji dopustit.

MGM 14.8.2008 8:10

Zatněme zuby a chvíli to ještě vydržme!

Za nějakou dobu budou naši potomci stejně psát a nejspíš i mluvit anglicky a čeština bude jen pro pár historiků, co budou luštit zašlé anály. Proč se tím tedy zabývat.

ok 14.8.2008 8:12

Re: Zatněme zuby a chvíli to ještě vydržme!

Až Rusové osvobodí Karlovy Vary, budeme psát azbukou a tím se problém háčků a čárek jednou provždy vyřeší.

Pavlíček 14.8.2008 23:51

Re: Re: Zatněme zuby a chvíli to ještě vydržme!

Když Sověti-Rusové po  válce zabrali Rumunům východní Beserábii- Moldavii, tak místní rumunský dialekt nařídili psát azbukou. Byla to rarita: jazyk latinského původu psaný azbukou. Teď po rozpadu Sov. ssvazu to zase vrátili zpět!!

ok 14.8.2008 8:15

Re: Zatněme zuby a chvíli to ještě vydržme!

Chtěl jsem vám odpovědět, ale téma Kaukaz versus naši bratři používající azbuku je zde zřejmě zakázané, můj příspěvek to 2x vyzmizíkovalo.

ok 14.8.2008 8:16

Re: Re: Zatněme zuby a chvíli to ještě vydržme!

Hm... příspěvek zobrazen se zpožděním 1 minuta - že by cenzor?

Jura Jurax 14.8.2008 17:02

Re: Zatněme zuby a chvíli to ještě vydržme!

nebo čínsky ... ;-)

ok 14.8.2008 8:08

to se řeší...

Neinformovaný autor netuší, že čeština v tom není nijak výjimečná - čárky používá i stará řečtina, takže Hus nic nevynalezl, jen chytře převzal (ví vůbec někdo, jak je to doopravdy? Má stará řečtina čárky odnepaměti, nebo je to moderní vynález?).

Taková arabština musí při převodu do PC řešit problémy o stupeň náročnější - a taky to funguje.

Hans 14.8.2008 8:18

Re: to se řeší...

Rek bych, ze stare abecedy byly prizpusobene k tesani do kamene.

V+H 14.8.2008 7:30

Autor se zřejmě zbláznil

V mnoha jazycích se vyskytují různé za staletí zažité znaky (jen namátkou: ve slovenštině stříška, v polštině přeškrtnuté zet, v němčině umlauty ve Skandinávii kroužky nad A atd. atd.) a to mluvím jen o evropských znacích. Hus udělal pro zjednodušení češtiny dost dobrou věc, myslím, že nikomu, krom asi autora, vůbec nevadí, spíše naopak. Že angličané nepoužívají diakritiku je jen jejich věc, oni to bohatě předhánějí svou pitomou vlastností, že to co je psáno se vyslovuje úplně jinak. Neměli by si v tom udělat trochu pořádek třeba s pomocí nějakého Guuousa, jak by ho asi ti inteligenti nazvali? Samozřejmě s laskavým svolením autora článku. Hus byl možná tlustý, hříšník, zvěrstva páchaná v jeho jménu však vlastně vyvolala tehdejší situace a především ona "čistá lidumilná církev katolická" ve jménu Páně. Udělal ale, když nic jiného, pro český jazyk zásadní dobrou věc. A ať se pan autor z toho třeba i se svýn počítačem klidně po.erou! 

MF 14.8.2008 8:17

Re: Autor se zřejmě zbláznil

Vy asi moc žerty nechápete?

zz 14.8.2008 8:22

Re: Autor se zřejmě zbláznil

to je úžasné, jak někdo dokáže husitská zvěrstva, která zpustošila naši zem a stáhla ji do naprostého chaosu, svést na katolickou církev. Gratuluji. Nejste Goebbelsův synovec?

RomanL 14.8.2008 9:22

Re: Re: Autor se zřejmě zbláznil

... věřte nevěřte, za všechno vždycky můžou věřící... Ať už v boha, nebo v Marxe. ;-D

kopec 14.8.2008 9:29

Re: Re: Re: Autor se zřejmě zbláznil

pripadne neviditelnou ruku trhu

cc 14.8.2008 11:43

Re: Re: Autor se zřejmě zbláznil

Jistě, katolická církev tehdy potřebovala klid na práci a ti rebelové to nechápali.

Jura Jurax 14.8.2008 17:31

Re: Re: Autor se zřejmě zbláznil

No, ono katolická církev četnými svými nevábnými činy vyprovokovala reformaci - Hus nevěstku babylónskou tepal právem. A jeho upálení bylo jen záminkou a rozbuškou.

Není tu místo na delší rozklady, ale jako obyčejně byly různé klony víry svaté využity jako ideový podšprajc pro činy přízemnější a ovšem praktičtější; dnes bychom to nazvali přerozdělením majetku a taky sociálním výbuchem. A církev se bez boje vlivu a hlavně nahamouněných statků nechtěla vzdát - odtud pak kruciáty. V reálu nešlo přece o to, zda si při přijímání smí zunknout vínka jen velebníček nebo zda se hltu dostane taky sprostému lidu necírkevnímu. Rozdíly v ritu sice mohly vybudit fanatiky k násilí, ale normálním věřícím, co museli v potu tváře dobývat chléb svůj vezdejší, byly celkem šumafuk. Ovšem když byla příležitost si pod praporcem víry přilepšit na církevních statcích nebo naopak z majetku kacířů - no neberte to ...

Víra, že Bůh je s námi - ať již podjednou či podobojí - znamenitě zvyšovala morálku a pobití kacířů věřících v Boha nesprávným způsobem včetně žen, starců a dětí tato víra nejen ospravedlnila, ale i posvěcovala co čin bohumilý, za nějž dotyčný bude v nebi odměněn - a jako bonus se již na zemi ten který správně věřící ujal statků takto osiřelých ku větší slávě Boží. Prostě pánbu si přišel na své vždycky - ať se krajem valily bojové vozy pod zástavou s kalichem či husou nebo duněla kopyta jezdců s křížem na pláštích.

 A zvěrstva pustošící naši zemi byla jen průvodním znakem bojů, přičemž se jich dopouštěly všechny ozbrojené formace zemí křižující - neboť drancování na zboží nepřítele podlamovalo jeho ekonomickou i morální sílu a bylo chápáno jako regulérní způsob boje.