5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
myštik 13.1.2006 2:58

Jak to je...?

A co když je všechno úplně, ale úplně jinak... (jako obvykle)?!
aster 13.1.2006 19:51

Re: Jak to je...?

Ve svém předešlém příspěvku jsi mě označil za ignoranta ,který neví co je mystika,nebo mysticizmus.Mohu tě upozornit,že tím jsem začínal.Zajímalo mě všechno tajemné ,záhadné.Měl jsem zájem o sci-fi,okultismus,východní náboženství.Dělal jsem jógu,zajímala mě astrologie,numerologie.Zůčastnil jsem se mnoha setkání se skutečnými odborníky.Například s doktorem přírodních věd Zdeňkem Neubauerem ,který ještě před listopadem s námi jezdil na jógu.Je skutečně fundovaným odborníkem na psychologii.Jeho specialitou je Jung.Fungovaly mě takové věci o kterých se ti možná ani nesnilo.Dovedl jsem diagnostikovat kyvadlem,při meditacích vystoupit z těla,vykládat karty.Dr.Neubauer z toho byl šokovaný,protože jsem mu několik věcí předpověděl a ony se splnily.Zajímal jsem se o všechno ,co nějak vybočovalo z tehdejšího "normálu". Všechno mě přestalo zajímat,když jsem zjistil,že Bůh může být úplně normální a běžnou součástí mého života.Bez speciálních meditačních praktik,bez té mystiky.Jsem teď v naprosté pohodě a netrápím se tajemnem,protože to ve mě vyvolávalo strach.Své první" vystoupení" z těla ,jsem hezky dlouho rozdýchával.
Alex 12.1.2006 23:28

"Nevěřící"

Ještě poznámku - jsem alergický na pohrdavé, odsuzující, negativní označení "nevěřící". Co jako? nevěřící pes? Kde k tomu berou právo? ať už křesťané, nebo muslimové, nebo jiní podobní, a přeci všichni stejní, i když si navzájem jdou nemilosrdně po krku.
Geniální film - "Život Briana"! ten velmi patří, do této diskuse ((geniálně ji završuje), o existenci Ježíše Krista, a hlavně o celém smyslu těchto "křesťanských ideálů".
Alex 12.1.2006 22:45

Kdy se měl ten Kristus vlastně narodit

Roku 1278 po založení Říma navrhl římský kněz Dionysius Exiguus, aby křesťané počítali letopočet od narození Ježíše Krista místo jiných tehdy užívaných způsobů. Oznámil, že podle jeho výpočtů se Kristus narodil před 525 lety (roku 753 od založení Říma), takže rok 1278 od založení Říma je rok 525 od narození Krista. Jeho výpočty se dne svšeobecně považují za chybné - podle evangelií se Ježíš Kristus narodil za vlády judského krále Heroda Velikého (714 – 750 po založení Říma), čemuž Dionysiem vypočtený rok 753 nevyhovuje. Dnes téměř nikdo nepochybuje, že evangelijní Ježíš se narodil přibližně v roce 747 (v roce 7 př. n. l., resp. –6 astronomického letopočtu), neboť toho roku nastala velmi vzácná třikrát se opakující konjunkce Saturna (židovské planety) a Jupitera (královské planety) ve znamení Ryb (4. června, 23. září a 13. prosince), která podle výkladu tehdejších hvězdopravců oznámila narození židovského krále a dlouho očekávaného Mesiáše. Všimněte si - 525 let po narození údajně skutečně existujícího člověka někdo stanoví rok jeho narození. To je jako kdyby se dnes z nějakého protivládního buřiče, státem zlikvidovaného - no třeba Wonky (ať jemináčku promine) -, stal postupně mýtus a legenda boje proti establishmentu - začalo by se mu říkat třeba Tonda Spasitel, za 300 let by se stal symbolem nového náboženství, a v roce 2 530 let by někdo začal zjišťovat, kdo to vlastně byl, kdy se narodil, co dělal, co řekl, jak to myslel, atd. atd. Tak to je náboženství a víra. Přitom lidstvo má před sebou tak obrovské starosti - hlavně samo se sebou.
aster 12.1.2006 23:08

Re: Kdy se měl ten Kristus vlastně narodit

Tímhle problémem se kdysi před lety docela seriozně zabýval Souček.Také se pokoušel dopátrat chronologicky podle různých kalendářů a astronomických událostí čas Kristova narození .Je jasné že to nebylo na vánoce a letopočet je asi + - 2až 3 roky.On hovoří o sedmi.To ale stejně nepovažuji za podstatné.Ani to že si církev vytvořila okolo toho nějaký mýtus.Já se snažím něco vydolovat z toho poselství,které celá bible ,ne jen nový zákon ,lidem přináší.Jakmile bych se začal hrabat v problémech a zdánlivých nesrovnalostech, je to pryč.Nic se nedozvím.
Alex 12.1.2006 23:37

Re: Re: Kdy se měl ten Kristus vlastně narodit

Já bych se velmi kriticky zamýšlel nad tím, jestli tento mýtus, od začátku vlastně falešný, něco lidstvu přináší (pokud vůbec někdy něco kladného přinesl). Snažil bych se v dnešní době, která je strašně vzdálená od dob Nového zákona, hledat nějaké jiné zdroje pro určení správnosti lidského počínání. Nevím, třeba korán má asi v sobě spoustu přikázání, které byly v době svého vzniku kriticky důležité pro přežití společnosti. Pokud se dodržují rigidně dodnes, jsou zbytečné, směšné, vadící. Svět, tedy lidstvo, je jiné, potřebuje jiná přikázání. A potřebuje je mnohem víc, než onehdá, protože problémy jsou mnohonásobně horší.
aster 13.1.2006 9:09

Re: Re: Re: Kdy se měl ten Kristus vlastně narodit

Nevím ,ale myslím si ,že i kdyby někdo přišel s něčím naprosto novým,během krátké doby z toho bude to, co světu přinesly všechny -ismy.Lidé se vždy snažili přinést světu spravedlnost.Průšvih byl, že o té spravedlnosti měli své vlastní představy.Ideje novozákonního křesťanství nebyly nic nového.O tom hovoří celý Starý zákon.To co bylo tehdy Bohem nastaveno správně ,se lidským zasahováním pokaždé změnilo v něco příšerného.O tom vlastně hovoří dějiny izraelského národa,křesťanství,islámu,kapitalismu,komunismu, nakonec i současného pojetí humanismu.Všechno to jsou vlastně náboženství,protože na začátku byla víra "v lepší zítřky".Víra v Boha,myslím teď osobní vztah k němu,nemá s těmito věcmi vůbec nic společného.Je vzláštní, jak zní v tom původním hebrejském pojetí ,tolik diskutované Desatero.My ho známe jako soubor striktních nařízení a tento soubor byl vlastně jen konstatováním něčeho co naprosto logicky fungovalo ,když byl člověk v úzkém vztahu s Bohem.Takže třeba "Nezabiješ !",je v původním významu "Nezabíjíš".Pouhé konstatování faktu. Ty prostě neděláš z principu věci ,které škodí tvému bližnímu. Jednej s druhým tak ,jak bys chtěl, aby on jednal s tebou.Lidstvo vůbec není jiné.Je naprosto stejné ,jak před tisíci lety.Tedy aspoň v chování.Možná má víc informací,ale je otázka ,jestli je to dobré.Ztratilo zase schopnost žít v symbioze s prostředím ve kterém se nachází.Jeho přístupy k životu jsou naprosto samolikvidační.Bible není kuchařka, která popisuje jenom jak by se měl člověk chovat a jaké náboženské úkony by měl dělat.Je to tvrdě realisticky podaný fakt,co se stane ,když člověk začne organizovat svůj život bez Boha.Je to určitým způsobem literatura faktů.Navíc tam je ale obsažen způsob řešení, co s tím .Tam nejde o správnost letopočtů a hystorických vazeb,ale o pochopení co je potřeba udělat ,abych se z toho "šrotovníku" zachránil.Nemyslím teď Aštara s jeho Vesmírnými lidmi.Vím že se to těžko vysvětluje ,ale toto sci-fi nějak rychle nabývá reálných rozměrů
aster 13.1.2006 15:42

Re: Re: Re: Re: Kdy se měl ten Kristus vlastně narodit

Omlouvám se za gramatiku a některé chyby,nějak mi to ujelo.Samozřejmě v závěru nejde o hysterii.
Alex 12.1.2006 21:50

V co věří ti, kteří věří

Přeci křesťanství se stalo státním náboženstvím Říma (bohužel, asi vyhovovalo státní moci lépe, než dosavadní celkem sympatický polytheismus), takže mělo přístup ke všem, již tady předtím zmíněným,  dokumentům římské říše. A ta ještě pár set let (no, až do r. 476) administrativně fungovala. Takže potřebná lejstra by měla být tehdejším křesťanům k disposici. Trochu mi to připomíná zmínky o českých knížatech v dostupných, věrohodných německých letopisech z doby vzniku českého státu v 8. - 9. stol., kteří jsou tam většinou bez jména (ale jsou to skutečné historické postavy!), a rozhodně tam nefiguruje žádný Přemysl, natož pak Nezamysl, Mnata, Vojen, atd. Tedy - jacísi židovští buřiči a odpůrci římské moci nepochybně existovali, a jistě řada z nich byla popravena - vedle jiných lotrů, ale žádný z nich se nejmenoval Jošua Chrestos. Je skutečně pravděpodobné, že miliony lidí věří v podvod - účelově vyfabulovanou konstrukci státního římského náboženství, někdy od 3. století. (Vždyť přeci jakýsi biskup určil v roce 336, nebo tak nějak, že ten Ježíš se narodil právě před 336 roky, a že tedy teď máme rok 336 po Kristu, což jsme ještě včera nevěděli, a ještě včera nikoho nezajímalo, kolik je to let od Kristova narození - to je velice výmluvné. Asi jako se z oslav slunovratu udělaly Vánoce, tedy oslava jakýchsi událostí v životě jakéhosi J. K.)
aster 12.1.2006 22:25

Re: V co věří ti, kteří věří

Křesťanství není jenom náboženstvím Říma.To že umírající římská říše využila nového náboženství pro politické účely není ještě důkazem špatnosti tohoto náboženství.Je opravdu smutné ,že politickými čachry úplně zmizelo to původní poselství.Trochu se to vrátilo v dobách reformace,ale zůstává faktem ,že křesťanské náboženství zůstává stále silným politickým nástrojem.V prvním století,dokud ještě existoval vliv apoštolů ,zůstávalo toto náboženství čisté.I když přílivem pohanů nastaly problémy i v době Pavla .Viz epištoly,třeba Efezkým.Jestli ale chci pochopit původní záměr musím se oprostit od těch negativních věcí.Je to trochu podobné co říkal Kristus židům.Vy jste měli být ukázkovým národem a církví,měli jste představovat Boha a vy tady jen politicky čachrujete.Udělali jste si náboženství které vyhovuje vašim cílům.Bůh v tom vůbec není.Proč ho asi nechali ukřižovat?Docela by mě zajímalo,kdyby přišel teď ,jak dlouho by vydržel žít.To ale naznamená ,že v církvích jsou jen lidé s politickými ambicemi.Naopak maslím si ,že jich je hodně kteří opravdu vyznávají ten pravý křesťanský ideál.
Alex 12.1.2006 23:18

Citát ještě ze Stephena Weinberga, nositele Nobelovy ceny:

"K tomu, aby dobrý člověk konal dobro, nepotřebuje víru. K tomu, aby dobrý člověk konal zlo, se bez víry neobejde."
Já se považuji za slušného, poctivého člověka. Jsem přesvědčen, ze všech informací, které jsou v našem věku dostupné, že není žádný náznak toho, že by existoval ve Vesmíru nějaký vyšší záměr, natož pak záměr, který by povýšil člověka na pána tvorstva (kterého stvořil "Bůh k obrazu svému"), žádné to, čemu někteří říkají Bůh, jiní Alláh, jiní nevyslovitelné JHVH, atd. atd. Rozdíl je v tom, že když někdo přinese důkaz, že to asi není pravda, tak o tomto důkazu budu přemýšlet, bolestně a nepohodlně. Věřící mají výhodu - oni přemýšlet nemusejí, víra nepotřebuje žádné důkazy, a i kdyby jich byly hromady, tak jsou stejně lhostejné - od toho je to víra.
Alex 12.1.2006 23:24

Re: Re: V co věří ti, kteří věří

Co je to, ten "pravý křesťanský ideál"? A k čemu je dobrý? V historii není příkladu. Např. zrušení otroctví - přikládá se zásluha křesťanství. Ale právě náboženství tvrdě obhajovalo oprávněnost existence otroctví. Otroctví bylo zrušeno bez jakékoliv zásluhy křesťanství, spíš jemu navzdory. Ve jménu "pravého křesťanského ideálu" byly vyvražděny celé národy, celé kultury, celé kontinenty (Jižní Amerika).  Probíhající devastace prostředí na Zemi a dosud přežívajících kultur ve třetím světě je pokračováním uplatňování křesťanského ideálu. Já nepotřebuji křesťanský ideál, abych nekradl a nevraždil, pomáhal svým bližním, měl v úctě jiné kultury, a měl obrovskou pokoru před přírodou (to křesťan se svým ideálem nemůže z principu mít - Člověk, syn Boží, přeci není jen tak nějakou bezvýznamnou součástí celého toho ohromného světa, této Galaxie, miliard podobných galaxií, atd. atd.) Křesťanský ideál je v podstatě obrovská a trestuhodná domýšlivost, na rozdíl od předešlých mytologií. Ostatně, právě proto, že to je náboženství špatné,se ho s chutí chopila umírající římská říše, a všechny říše následující. Mnohem lépe slouží moci k ovládání lidí, je mnohem praktičtější. Snad jako všechny blouznivé, realitu nerespektující ideologie.  
Alex 12.1.2006 21:30

Ateisté - nábožní

"Je to paradox, lidé bez náboženského vyznání se liší od lidí s náboženským vyznáním jen tím, že odmítají o jedno náboženství více."
aster 12.1.2006 20:43

to už tady jednou bylo.

Když se odvolám na evangelijní zprávy,soud nad Božstvím a tím vlastně i existencí Krista /Christos řec.´= Pomazaný = mesiáš/, byl už jednou vynesen.Tehdy nešlo ani tak o jeho fyzickou identitu ,ale o fakt, že už samotné jméno vyjadřuje jeho titul.Tehdy už prostý fakt ,že truhlář z Nazareta by mohl mít Božský původ ,byl nepřijatelný.To nad čím dnes diskutujete není nic nového.Kristus není výmysl katolické církve a také není v jejím absolutním vlastnictví,proto nelze podávat podobné nesmyslné žaloby.Nelze to ani z důvodu právního,protože v civilizovaných zemích existuje právo na svobodné vyznání víry.Jestli někomu Kristus vadí ,jeho problém ,ale nikdy bych s tím neobtěžoval soudy.Pokud jsem pochopil biblické svědectví ,tak není tolik o dokazování pravdivosti nějakých popisovaných událostí ,jak o tom, že uvěřit v jeho existenci musím na základě vlastní zkušenosti.Je to možná bláznivé ,ale tisíce,možná miliony lidí v celé křesťanské éře poznali,že existuje.Ne jen jako nějaká mytologická postava,která skončila smrtí,ale jako žijící bytost.Nikdy jsem nebyl nějaký duchovní ujeťák ,nemám rád mystiku,už vůbec ne tu východní.Spiritismus ,dušičky a jiné produkty náboženství neuznávám.Vím ale a to mi nikdo nevezme ,že Kristus existuje.Jak jsem k tomu došel, je moje vlastní zkušenost ,naprosto nepřenositelná.Diskuze na toto téma nemusí být vedena ani na nějaké vysoké teologické úrovni.Tuto jistotu vám může potvrdit i ten nejprostší člověk ,který prožil zkušenost ,osobního vztahu.Nevím jestli teď nemám vypnout počítač ,aby se mi na hlavu nesneslo kamení.
myštik 13.1.2006 2:49

Re: to už tady jednou bylo.

Nemáš rád mystiku, protože ani trošku netušíš, o co jde. Ostatně jako mnoho tmářů v historii v mnoha jiných případech... tak tedy upaluj!
Sch.apoštol 12.1.2006 18:05

A co to uzavřít tím, že

Ježíš byl celkem príma chlápek, kterej říkal, že lidi by se k sobě měli chovat drobet líp, ale některejm se to nelíbilo a tak ho nechali zamordovat. A je úplně jedno, jestli byl takovej jak se píše nebo úplně vymyšlenej, protože podle těch deseti zásad, které odjinud přinesla jeho víra a když se až tak moc nepřehánějí, se dá celkem pohodově žít.  Že je pitomost si navzájem kroutit krky kvůli takovým ptákovinám jakým povídáním doprovázet jaké prostocviky. A že celý evangelium lze shrnout do jedný jediný  zásady,  nečinit druhejm to co nechci aby činili oni mně.
kocour 12.1.2006 20:42

Re: A co to uzavřít tím, že

A co masochisti?
Petr H 12.1.2006 17:54

A ten nazaretský povstalec byl ukřižován

ve znamení Bestie ve věku 33 let.3x3=9 a 9 je jak známo nekonečné číslo,můžeme ho násobit,dělit,sčítat,odčítat...jak chceme,výsledek vždy dojde k Devítce.Nejvyšší číslo Astrologie,číslo Hrdosti,číslo "Ďábla".
kocour 12.1.2006 20:47

Re: A ten nazaretský povstalec byl ukřižován

A já umím násobit všechny čísla, dokonce i prvočísla, heč!
Petr H 12.1.2006 17:48

Ježíš byl burič,člen sekty sicariů,

a mimochodem Ježíš Kristus a Barabáš je jedna a  ta samá osoba.Yeshua Bar Abbas,BarAbbas znamená v aramejštině Syn Boha.
Tana Zajicova 12.1.2006 17:48

Jan

Lukas 3, 15.
Lide...uvazovali o Janovi, neni-li on snad Mesias? Na to Jan vsem rekl: Ja vas krtim vodou. Prichazi vsak nekdo silnejsi nez ja; nejsem ani hoden , abych rozvazal reminek jeho obuvi;..
 
John musel mit jiste pochybnosti, kdyz tenhle Kristus na rozdil od asketickeho Jana vymetl kde kterou party, pil vino a hodoval na rozdil od Janovych kobylek. Kristus hovoril se svobodnymi zenami, prostitutkami, dotykal se malomocnych a nedelal rozdilu mezi hrisniky a svatymi. To se muselo Janovi zatracene nelibit. Krestanstvi je otevreno vsem ne jen vybranym nekolika. 
johny 12.1.2006 17:39

Spatne polozena otazka

Pokud jde o Jezise, otazka by nemela znit zda existoval (protoze v te dobe urcite exstoval nejaky Jezis nebo nekdo jiny tehoz jmena :), ale zda existoval Jezis, ktery je popsan v bibli. A na tuto otazku je mozno odpovedet, ze s pravdepodobnosti hranicici s jistotou neexistoval nikdo, kdo by a. se narodil panne, b. umel chodit po vode, c. umel menit vodu ve vino, d. umel ozivovat mrtveeeeee
johny 12.1.2006 17:42

Re: Spatne polozena otazka

e. lecil nemoci pouhym dotykem, atd. Pokud pripustime, ze mohl existovat nekdo, kdo toto dokazal, muzeme klidne pripustit i existenci Cervene Karkulky vyskakujici z vlciho bricha nebo vodnika Cesilka zijicihi temer trvale pod vodou.
Iva 12.1.2006 21:03

Re: Re: Spatne polozena otazka

no a oni nejsou? :-)))
ziralek 12.1.2006 21:35

Re: Re: Re: Spatne polozena otazka

 ale jsou, neboj on jenom zertuje.
Tana Zajicova 12.1.2006 15:36

Krestanstvi je historickym nabozenstvim

Krestanstvi je nabozenstvi, ktere je od historie neoddelitelne. Krestanstvi vychazi z zidovstvi, ktere je take pevne s historii spojene. Krestanstvi tvrdi, ze jeho poznani pravdy vychazi z historickych udalosti. Presneji - rika, ze v danem (urcitem) momente v historii, Syn Bozi prisel mezi nas na tento svet. Z toho vychazi, ze krestanstvi neni a nemuze byt lhostejne k historickym tvrzenim.
Krestan nemuze odmitnout historickeho Jezise Krista a spokojit se pouze s Jezisem Kristem via ‘verim v Nej’ - mechanismus, ktery se moderni, nabozenskymi predsudky prospikovany biblicky scholarship, snazi nainstalovat. Jinymi slovy dnesni biblicke zkoumani se snazi   zmenit historiskou krestanskou viru v mytus.
Kristus (Syn Bozi) poprel svrchovanost nad svym zivotem v kontextu historie, coz plati stejne pro cloveka, protoze je historickou bytosti. Krestansky pristup k historii se toci okolo centralniho data – prichodu Jezise Krista. A casu je rozumeno jako ‘pred’ a ‘po’ Kristu. Krestanstvi rozumi historii v kontextu jejiho zacatku a konce lezici v rukou Bozich a proto krestanstvi ( i kdyz jak znamo se jedna o milovane protestanske hobby) o teto zalezitosti na rozdil od sekularnich ved nespekuluje.
Saso, jak je to stim Janem Krtitelem jako zakladatelem krestanstvi? Posel nadchazejiciho prichodu Krista, ale zakladatel?
Saša 12.1.2006 16:14

Svatý Jan, syn Zachariášův,

žil na poušti u Jordánu a celý svůj čas zasvětil přemítání o Bohu. A lidé jej měli dílem za svatého proroka, dílem za podivína, a chodili k němu. A jeho vliv byl tak veliký, že se ho bál i Herodes, vládce z vůle Říma.
Jan zavedl křest. Lidé k němu přicházeli a ti, kdo se opravdu chtěli obrátit a chtěli žít ctnostně a mravně v opravdovosti, ti se od něj nechávali pokřtít. Přišel k němu také Ježíš a nechal se od něj pokřít a tak se stal křesťanem.
Takto to popisují evangelia.
kocour nevzdělanec 12.1.2006 16:23

Re: Svatý Jan, syn Zachariášův,

A jak se tedy stalo, že se z něho stal syn boží?
Sch.rozumář 12.1.2006 16:45

Jak asi ?

Asi tak jak se někdo stal třeba císařem. Buď se prohlásil sám, nebo to za něho udělali jiní.
kocour 12.1.2006 17:09

Re: Jak asi ?

No to jo ... ale jak to bylo vysvětleno v Knize Knih?