17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

FEJETON: Obrozenectví v nás

Obrozenectví se projevuje jazykobrusičstvím. Pohoršujeme se i v těchto dnech nad tím, že mezi námi žijí lidé s nečeskými jmény jako třeba Zuzana Jentschke Stöcklová či Lenka Teska Arnoštová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 16.4.2015 1:15

Re: A nezáleží náhodou na tom

Proč? Josef Vochomůrka je jméno tak úctyhodné, jak úctyhodný je jeho nositel.

J. Jurax 16.4.2015 1:11

Re: Vadí mi

Ale čeština zůstává a odolává pošetilým novotářům - aspoň poznáte, jestli Jošiguró Hacuraki nebo Jen-li Wang je chlap nebo ženská ... :-)

V Japonsku byste byla Bílek san ... doufám, že byste též protestovala ...

J. Jurax 16.4.2015 1:05

Re: Co je tohle za kravinu?

Asi tak, autor si trošku zablábolil ...

P. Vaňura 15.4.2015 18:42

Angličtina je dnes téměř výlučným jazykem vědecké

komunity. Bez ní se v přírodních vědách nikdo neobejde ale znalost dalšího jazyka už potřebná není. Časopisy, které vycházely ve francouzštině, němčině a nově i v ruštině jsou dnes anglofonní.

A. Hrbek 15.4.2015 17:38

Co je tohle za kravinu?

Článek byl již jednou zveřejněn včetně části diskuse. Je to typický příklad toho jak si neodborník vykládá původ jmen a zeměpisných názvů.

A co to má co dělat s vlastenectvím, když si Popper změní jméno na Pavel? To se stane někým jiným, jak se nám např. snaží namluvit numerologové?

Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně. Čech zůstane Čechem, Němec Němcem a Žid Židem, ať se jmenují jakkoliv.

E. Nichtburger 15.4.2015 15:56

ad Klaus a Berlin

Dve poznamky k zajimavemu prispevku.

Klaus jako vlastni jmeno bude spis souviset s jmenem Nicolaus.

Berlin souvisi s medvedem (Bär).

V. Vaclavik 15.4.2015 10:02

Recyklace clanku na NP?

Proc je tu clanek recyklat? Ma to nejaky duvod?

V. Vaclavik 15.4.2015 10:01

Re: Všechny projevy nacionalismu

To je o historii, dnes je to jak rikate.

Toto je recyklovany clanek.

V. Vaclavik 15.4.2015 10:00

Re: Všechny projevy nacionalismu

Ja tedy spise spatruji mindrak prave v tom prejmenovavani na cizojazycna jmena, tedy pokud to nebylo vynucene.

T. Vůjta 15.4.2015 8:21

Pěkný článek

... jen mám dojem, že Havel je Gál (Gallus čili kohout nebo také pocházející z Galie).

B. Volarik 15.4.2015 6:39

Re: pár echt českých příjmení

Z knížky Františka Jílka "Čeština je jazyk vtipný" z roku 1953: V jedné obci žili nedaleko od sebe - Veselý, Kozel, Vyskočil, Tvrdý, Bobek, Vytlačil. Je dokumentován náhrobek s nápisem: Zde leží František Šťáva a jeho žena Tekla. V Mánesově ulici č. 23 v Praze bydleli vedle sebe v přízemí Kozelka a Kozel...nebyli příbuzní. Kam se hrabe Hlustvisihák!

B. Volarik 15.4.2015 6:29

Mám takový dojem, že ten Berlín je jinak....

Močál beru. V močále se muselo stavět na kůlech...tedy Kolín..Jako ten v Polabí...placatá krajina, dříve mokrá. Berlín nejspíš znamená totéž co Kolín...město, kde jsou domy na kůlech, čili berlách. Kolín, Berlín...stejná věc. Slovanské osídlení na území dnešního Německa muselo být kdysi dost silné. Odbojová skupina bratří Mašínů se podílela na vyvolání tzv. Luckauer krieg..Války u Luckau. Luckau...Lúkov. Takových jmen je v té končině mnoho.

P. Dvořák 15.4.2015 2:16

Není nějaká divná ta diskuse

z 1. a 2. dubna?

:-))

M. Bilkova 2.4.2015 14:16

Vadí mi

např. Přechylování za každou cenu. Když se ve sportovním přenosu přechylují japonská nebo čínská jména, je to téměř směšné. Ptám se,je to opravdu nutné? To jsou obrozenci v nás tak hluboko? Svět se mění a jazyk též.

M. Koutný 1.4.2015 15:26

Re: Přetrvává m. j. i kvůli josefínským reformám.

Ono to bylo ještě trochu složitější. Nejbohatší a nejvlivnější židovské rodiny si mohly ponechat svá jména, jen mírně gramaticky upravená (Abeles, Kohn = Kohen). Střední třída si překládala do němčiny své hebrejské jméno - to byli různí ti Rosenbergové, Goldsteinové či Gruenwaldové. A konečně plebs fasoval příjmení podle povolání - kůžkař byl Lederer, řezník Fleischer, prodavač ryb Fischer... Pak tu byli ještě Židé, už dříve osvobození od povinnosti pobytu v ghetu; ti většinou obdrželi příjmení Freimann.

První vlna počešťovánií proběhla už v době národního obrození, kdy se mnoho Židů cítilo být "Čechy židovského původu". Druhá vlna přišla v době hysterického antisemitismu na přelomu 19. a 20. století a třetí pak po 2. světové válce.

Řada českých příjmení je dodnes typicky (i když pochopitelně ne výlučně) židovských - Svoboda, Stříbrný, Roubíček, Poláček či Zelenka.

1.4.2015 13:58

Re: A nezáleží náhodou na tom

Jak v čem, takový Pepa Vochomůrka se prostě prezidentem nestane bez přejmenování, a nejspíš se nestane ani šéfem žádného velkého podniku

1.4.2015 13:54

Re: Přetrvává m. j. i kvůli josefínským reformám.

Polská varianta takových vtipů: potká (ministr zahraničí) Bartoszewski nějakého Marczewskiho (rektora z wroclawě) na recepci a říká: vaše jméno mi připomíná jak jsem za války padělal doklady pro židy. Dával jsem jim polská jména podobná jejich původním židovským aby si snáze zvykli. Ale jednou jsem dostal nějakého Szpilrajna, a nevěděl jsem si rady, tak jsem udělal průkaz na jméno Marczewski. A rektor Marczewski na to: ještěže jste to zmínil, to jsem byl já. 

true story

J. Lepka 1.4.2015 12:36

Přetrvává m. j. i kvůli josefínským reformám.

"Podle dvorského patentu vydaného v červenci 1787 musel od ledna následujícího roku každý židovský otec, poručník i svobodný muž zvolit pro sebe i svou rodinu německé rodinné jméno."

To v podstatě pak vydrželo až do 1945, kdy poměrně dost židů ( ale i čechů s německým jménem ) dalo přednost počeštění. Vždyť i Ota Pavel se původně jmenoval Popper. Také na toto téma vznikla kupa vtipů, většinou končících pointou :"Toho neznám, jak se jmenovali před válkou ?"

J. Fridrich 1.4.2015 12:21

A nezáleží náhodou na tom

A nezáleží náhodou na tom, jaký ten který člověk je, jak se chová k lidem, k svým povinnostem, jeli čestný, charakterní, zásadový ........... než jak se jmenuje ????

J. Chaloupka 1.4.2015 9:53

Mnoho českých jmen za doby R-U změnilo svoji

českou podobu za německou, protože se tak vedla administrativa. Např. na schwarzenberském panství žil jakýsi Dlouhachvíle, kterého administrativa pro zjednodušení přejmenovala na Langweila. Jeho syn má v MMP model Prahy. To je jen jeden konkrétní případ. Jistě jich bylo mnohem více. Ovšem Hvížďala měl štěstí, zůstal v české podobě.

J. Vintr 1.4.2015 8:38

Všechny projevy nacionalismu

mají původ v mindráku. Lidé si zdůraňováním předností svého původu lacino zvedají sebevědomí. Bohužel to bývá často zneužíváno k ovládání lidí a mívá to i hodně tragické důsledky.

V. Vaclavik 1.4.2015 7:45

Kdybychom presli na soukromou spolecnost

tedy spolecnost vylucne soukromeho vlastnictvi, ktere by bylo posvatne, kdyby tedy u nas zavladla prava svoboda, ziskali by lide zpet svou hrdost a ta cizi jmena by si nechavali zmenit na ceska, ryze cesky znejici, protoze Cestina by byl prestizni jazyk, za ktery by se nikdo nestydel. Rovnez zivnostnici i podnikatele by meli ryze ceska firemni pojmenovani.

Kazdy lid, ktery vzhlizi k jazyku jine zeme, dnes to zpravidla byva Americka Anglictina, v celem zaostalem svete, ale i u nas a treba v Japonsku, tim na sebe prozrazuje nizkou uroven hrdosti na sebe, na vlastni zem.

M. Koutný 1.4.2015 7:17

Klaus

je především odvozenina ze jména Nikolas, tedy Mikuláš.

1.4.2015 3:59

pár echt českých příjmení

Pudivítr, Šumichrást, Bolebruch, Špimrvimr, Šuškleb. Zlúky, Zlesa, Zlouže. Šprc, Drs, Brd, Brkl, Trch, Krch. Pudr, Kufr, Kypr. Suckrdle, Bubrle, Fimfrle. Zlý, Zlejší, Nevrlý, Krutý, Šílený

Ježíšek existuje, je jich asi padesát