3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

FEJETON: O neexistenci vnějšku

"Mluvící papíry mluví k různým lidem stejná slova." Tak zapsal na počátku minulého století cestovatel Albert Vojtěch Frič slova indiána Červuiše, který líčil příslušníkům svého kmene Čamakoko, jak fungují v Evropě noviny a knihy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 24.7.2013 9:39

Umění by prospělo zejména

zrušení zcela nesmyslných autorských zákonů, ale to mafie nedovolí. Přišla by o prachy.

I. Klindera 24.7.2013 13:16

Re: Umění by prospělo zejména

Nevím, jestli by zrušení autorských zákonů prospělo umění, rozhodně by ale prospělo menším mafiánům, kteří by s ním začali okamžitě kšeftovat.

Řešení prostě nevidím, asi je u umělců samých. Nebo je dnešní stav symptomem toho, že evropská společnost dospěla do úpadkové fáze? Z úpadkové fáze řecké civilizace nebo z konce Římské říše také nelze najít významnější díla. Naopak vznikaly výtvory jako pozlacená socha Nerona v nadživotní velikosti v podobě boha slunce - už tehdy označovaná autory na vzor nevkusu. Viz dnes obří plastová batolata na žižkovské věži - jako vtip prosím, ale jako UMĚNÍ ??

Dřív bylo umění ceněno, protože dokázalo vyjádřit to, co se jinak vyjádřit nedalo (nesmělo, neumělo). Dnes se smí vyjadřovat všechno polopatě a ještě to elektronická média přinesou lidem až do ložnice - tak na co nějaké extra umění.

R. Langer 24.7.2013 13:38

Re: Umění by prospělo zejména

Ano, s tou úpadkovou fází jste to dobře vystihl, problém ani není v tom, že by dnes umění neexistovalo, ale co všechno se (a to hlavně díky existenci AZ) za umění vydává. Kdyby se tím měl autor živit jako všichni ostatní, tak by zřejmě pošel hlady, ale jak se to prohlásí za "umění" a začne chránit autorskými právy, tak je vymalováno.

M. Krátký 24.7.2013 8:34

Zajímavé konstatování, ale

děsí mě, že tu není žádná diskuse - asi to není o Bartošové, takže nezajímavé. Hezký den