5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

FEJETON: O důvěře

Co znamená to slovo - důvěra? Čím to je, že někdo získal moji důvěru snadno a rychle, jinému jsem začal důvěřovat až za delší, osvědčovací dobu a tomu třetímu - jak se po mnoha letech zdá - nebudu důvěřovat nikdy?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 25.5.2013 7:36

--

S důvěrou je to daleko složitější. Často vůbec nejde o to, zda-li je něco důvěry-hodné, ale záleží na tom, jestli tomu věří dostatek lidí (či klíčoví hráči). Měna je klasický příklad. To, že neplatíme drahými kovy, jasně ukazuje, že máme k těm barevným papírkům důvěru, i když nejsou ničím kryté - pouze důvěrou jejich uživatelů. A i kdybychom platili drahými kovy, tak pořád to znamená, že musí existovat celospolečenský konsensus, že ty "drahé" kovy mají nějakou hodnotu - tj. že existuje obecná důvěra v jejich hodnotu dnes, zítra, pozítří....

Nebo případ eura. To je zase případ důvěry klíčových hráčů, který má za následek důvěru ostatních hráčů. Kdyby se Německo rozhodlo, že nebude euro dále politicky a finančně podporovat, tak by to znamenalo okamžitý krach eurozóny - současná "důvěra" v euro by byla v tahu, protože euro není ekonomicky racionální projekt - a všichni pouze věří v to, že Německo bude dále věřit v euro.

J. Kanioková 25.5.2013 14:20

No jo... jenže my odkojenci totáče umíme číst mezi řádky,

a víme, že Německo se už jen tváří, že věří v euro... Jen si nedovolí to přiznat, protože jim na jedné straně hodně pomáhá. Jen bych strašně ráda znala pečlivý fér rozbor, analýzu, v jakém poměru jsou pro ně ty klady a zápory..

A s důvěrou... ? Bohužel jsem na tu svou bezbřehou většinou jen doplácela, takže si už dost dlouho můžu dovolit cynismus a brát vše s docela silnou předběžnou ostražitostí.. I proto nejsem ze současných problémů frustrovaná, protože už brzy po sametu mi došlo, že je to na generace, než se mnohé utřepe do žádoucího stavu..  Jen jsem nepočítala s propadákem zvaným EU..

Proto nesnáším různé mesiáše, kteří druhé lidi k "dobru, důvěře" navádějí, infikují, tlačí. Kdo pomine, že i v tomto je obrovsky důležitá optimální míra, ten na to velmi často doplácí..

P. Kersch 25.5.2013 0:25

od autora

Příspěvky se píšou sem, ale lze je psát i autorovi přímo na adresu

petrkersch@karneval.cz