18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

FEJETON: Moji Číňani

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
chrobak 11.2.2006 20:14

Re: Re: Re: Re: Me z toho spis zamrazilo

ja bych jejich smysl pro humor vubec nepodcenoval, je pravda ze jsou taci, kteri se nedokazou sami sobe smat, ale zase si nemysleme ze vsichni asiati jsou zkornateli bakuri, kteri lpi na svych zvycich a za kazdou cenu se snazi zachovat tvar. starsi generace mozna jo, ale mladi lidi, jak je znam jsou mnohdy prekvapive v pohode... nemyslim ze se berou tak vazne jak se tu predhazuje,,,
Vaud 11.2.2006 16:17

Zvyky

Hm, tak to jsem si zrovna vybral rezistentního jedince.  Gratuluji!
Tak jiný příklad - návštěva Michaela Jacksona u prezidenta Havla na hradě před několika lety. Jackson měl během jednání s prezidentem klobouk, roušku a rukavice. Nedovedu si představit v podobné situaci například britskou královnu  , že by jednala s nějakým zpěvákem, který má roušku (možná mu právě přišili nos, což by mohla být polehčující okolnost). Jsme menší země, tak se víc přizpůsobujeme.
VLK 11.2.2006 11:13

Re: Re: Re: Me z toho spis zamrazilo

Ne, on se smal tomu ceskemu komikovi, ktery se cpe do cinske restaurace a ani se tam neumi najist.
I kdyz, jak je znam, asi mate pravdu spis vy. Taiwan je trochu neco jineho. A Korea je naopak jeste drsnejsi. Ale hlavne zalezi na postaveni, podstatne vic nez u nas. Jestli to byl velky boss, tak to skutecne mohl byt velky prusvih.
Ferdinand Estét 11.2.2006 10:47

Re: Re: Re: Re: Re: Svatá pravda!

Vánoce jsou tu pro cizince dost stressovou záležitostí - je to jen kšeft oholený o svou podstatu. Zahajuje je přílet Santaklause z Finska, pak se po celém Japanu rozeřvou Jinggle bells, prodavači na sebe synchronně (start Vánoc je každoročně celostátně domluven, aby náhodou někdo neférově neprofitoval) natáhnou červené maskáče a falešným norkem lemované čapky. Vánoce doma slavíme, pečeme i cukroví, máme i kapra, kterého si má barbarská manželka před konzumací polévá sójovkou; Rybu máme na Štědrý večer i v CD přehrávači. Snad se mi trochu té ladovské atmosféry podařilo mezi naše 4 stěny vpasírovat.
Ferdinand Estét 11.2.2006 10:35

Re: Re: Re: Re: Svatá pravda!

Bikkuri-san, maa shouganaina. Bokura mo chekojin no moto wo motteru no de... Desu demo yokatta ne, cheko to iu kuni ha sonnani dekakunai...  Bikkuri-san ha ima doko ni sunderashaimasuka?
Jo, a muze psat treba i echt cesky ...
Bikkuri 10.2.2006 21:46

Re: Re: Re: Svatá pravda!

Ferdinado-san, gokouenn arigatougozaimasune. Yappari, mou tyekojin no tokutyou ni tyotto unzarisiteta.... nejhorsi je, ze uz si clovek pri psani sem chvilemi pripada, ze pise cinsky.....
Bikkuri 10.2.2006 21:41

Re: Re: Re: Me z toho spis zamrazilo

Jisteze. Lide z Asie se vetsinou usmivaji ci smeji, octnou-li se v rozpacich. A dotknete-li se jich, vetsinou Vam to nikdy otevrene nereknou...
Bikkuri 10.2.2006 21:39

Re: Re: Re: Re: Re: Svatá pravda!

Nahodou Vanoce se v Japonsku slavi jako ve stare Evrope... Japonci je proste prevzali. Duvod je prosty - obchodnikum se libily ty predvanocne narvane obchody... hezke, ze. Chodi tam tusim Santasan
chrobak 10.2.2006 20:01

Re: Re: Me z toho spis zamrazilo

Mimochodem, ted jsem tu historku prevypravel priteli z Taiwanu, a docela se dobre bavil, myslim ze skoro tak jako ja. Mam radost, ze predstava onoho jidlem potrisneneho prdoly nerozesmiva jen ceske vtipalky,,..
Vaud 10.2.2006 18:34

Re: Re: Re: Re: Svatá pravda!

Já bych řekl, že nejsme takoví barbaři. Skoro naopak. Čech v cizině se snaží asymilovat a rychle převzít cizí zvyky a zapomenout na ty naše. (Kdy slavíte v Japonsku Vánoce? Chodí Ježíšek nebo Santa Claus?). Jakoby se Čech bál, že jsou naše tradice horší a prozradí ho či usvědčí z příslušnosti k vlastnímu národu. Ale pokud by mělo být oním diskriminátorem národních zvyklostí smrkání v restauraci, tak toho bych se klidně vzdal . 
Na druhou stranu je fajn, že jsme různí. Až budeme stejní, tak se to tady bude jmenovat Globální Village Pr*el  
Ferdinand Estét 10.2.2006 18:05

Re: Re: Re: Svatá pravda!

Jasně, ale obchodní jednání určitě není nejlepším kolbištěm pro demonstraci těch kulturních rozdílů. Ovšem např. Japonci vyjíždějí do světa s tím, že obrazně řečeno přejdou smrkání, ale na druhé straně očekávají, že pokud se další jednání bude odehrávat na japonské půdě, stane se srkání přípustným. Jinými slovy - očekávají všeobecnou platnost pořekadla o návštěvě Říma - na obou stranách. Kdežto soudě podle většiny "Made in Czech" příspěvků, našinec předpokládá římskost pouze u přišedších...
Vaud 10.2.2006 17:53

Re: Re: Svatá pravda!

Kulturní rozdíly se dají řešit s nadhledem a snahou o pochopení nebo lynčem humoristy. Já bych se nepatrně přikláněl k první, v současné době méně preferované, variantě.  
Ferdinand Estét 10.2.2006 17:46

Re: Re: A oni se tím ještě baví

Ó nikoliv. Myš je obyčejné zvíře ujídající úrodu, kdežto králík je pro Japonce domácí mazlíček, kterého by nevzali do hůlek. Číňani jsou otrlejší - v yokohamské Čínské čtvrti jsem minulý týden koupil zmrzlou králičinu určenou k pojídání. Zítra ho budu kuchtit, ovšem rodina si bere opušťák - i odsrstěné mazlíčky mi odmítají baštit...
Ferdinand Estét 10.2.2006 17:19

Re: Re: Svatá pravda!

Bikkuri-san, mó odorokanaide kudasai. Čekodžin no tokučó da kara...  
Jinak souhlas - jednostranně vtipné.
Bikkuri 10.2.2006 17:03

Re: Svatá pravda!

Chapu, kam svou reakci mirite, ale neni to trochu jednoduche, proste jen obratit znaminka a odeslat? Me vadilo a vadi, ze misto zamysleni nad docela slusnym kulturnim shockem v tom fejetonu jakoby vsecko skoncilo jenom u delani si legrace, s vyznenim, ze ti Cinani jsou proste divny a my, Cesi jsme zaplatpambu normalni....a dal uz se to neresi a snaha o hlubsi pochopeni se proste nekona pro nedostatek zajmu. Me to proste pripada moc jednoduche, resit veci jen z jedne strany a ignorovat druhou. V tom fejetonu mi proste hodne schazelo pochopeni, ze ma druha strana zrovna takovou pravdu jako ta nase.
Karel 10.2.2006 16:34

moooooooooc hezký

Bikkuri 10.2.2006 16:33

Re: Re: Re: Re: Me z toho spis zamrazilo

No jo, ale hostitelem v tomhle pripade nebyl ten Cech, hostitele byli Cinani ("s neomezenym rozpoctem"), navic v cinske restauraci, kde jedli cinske jidlo, cinskym zpusobem....
beran 10.2.2006 16:24

Michale dobrýýýý

A jestlipak Vám dědeček také prozradil, že na světě je dvakrát víc dědečků než lidí, protože každý má dva dědečky?
Klokan 10.2.2006 16:06

Každý je holt citlivý na něco jiného.

Jestli se chcete těm číňanům pomstít za jejich srkání, mlaskání a krkání, tak se při jídle u stolu vysmrkejte. Taková blbost, žejo? To my děláme běžně a nikomu to nevadí. A přitom pro toho číňana je to jako pro nás to jeho krkání, možná horší.
 
ptakopysk 10.2.2006 15:27

Re: Re: Re: Me z toho spis zamrazilo

Dovolil byste si treba Vy pri jednani na kterem zalezi, polit sveho zakaznika pivem a tykat mu a pak to nadsene vypravovat znamym a delat z toho veselou prihodu?... nojo, ale vám připadá normální cpát hostiteli do úst jídlo a nezjistit si, jestli je to v zemi, kde jste na návštěvě normální? :o))) A ještě blbě kritizovat, když to hostitel ustojí a snaží se vaše zvyky dodržet (pravda neobratně) ???
jkotek 10.2.2006 14:55

Re: A oni se tím ještě baví

No co? Cesi zase jedi mysi. (Kralik je v pohledu Japonce nebo Cinana mys - male, chlupate a hlodajici zvire.)
smoky 10.2.2006 14:54

Re: Re: Re: Me z toho spis zamrazilo

panebože, Bikkuri, toto je FEJETON, a ten je vždy psán s nadsázkou, tak to tak, prosím, také berte. Já jsem se báječně pobavila, od toho totiž fejetony jsou.
Bikkuri 10.2.2006 14:49

Re: Re: Me z toho spis zamrazilo

Majitelem OK spotrebicu nejsem. Ale mam par zkusenosti s tlumocenim pro jedny divne zlute lidi, co bydli ve vychodni Asii, i s pobytem mezi nimi. Kulturni kody tady i tam jsou opravdu hodne jine, ale jsou zavazne, jako gramatika v reci. Clovek z jine kultury je tezko bude umet, to je fakt, ale kdyz uz se ujme tlumoceni tzn prostrednika, je to sveho druhu reprezentace a mel by se aspon  snazit. Takze je to asi profesni deformace, ale ja se tomu, co pise autor fejetonu, proste nemuzu smat, me z toho opravdu zamrazilo. Dovolil byste si treba Vy pri jednani na kterem zalezi, polit sveho zakaznika pivem a tykat mu a pak to nadsene vypravovat znamym a delat z toho veselou prihodu? Tak by to totiz videli ti Cinani. Napsat jsem to sem musel protoze jsem mel dojem, ze tu tenhle uhel pohledu tak trochu schazi.
Rowdy 10.2.2006 14:04

Jedna paní, převlečená za dámu

se vydala s náívštěvou za hlubokého totáče do jedné za dvou čínských restaurací, co tu byly, aby se blýskla svým světáctvím. V těchto podnicích bývalo pro jejich vzácnost a chutnost jídel dost plno, takže seděla vedle úplně cizího Číňana, který konverzoval se svou společností, občas jí pohlédl do talíře a zalovil v něm svými hůlkami, což milou dámu poněkud vyvedlo z míry a když jí začal přidávat ze svého, vrhla na něj vražedný pohled a odpotácela se nejistým krokem ven. Nakonec  ovšem odcházela bohatší o poznání jiné, perspektivní kultury - tehdy jsme se ještě neklepali před musulmany, ale před tím, že po překročení řeky Ussuri se ti žlutí nezastaví, než dojdou k Atlantiku.
ptakopysk 10.2.2006 12:32

Svatá pravda!

Číňan nebo Japonec s bohorovnosti predpoklada, ze se cely svet chce a v podstate musi ridit východnimi hodnotovymi systemy, (respektive NEZNA jine) jenze tak to bohuzel neni. Rozhodne nechci snizovat východni kulturu ani civilizaci, ale je treba si pripustit, ze neni na svete sama. Tak jako oni maji svoje hodnoty, maji ostatni narody jine, a pri jednanich s nimi je z teto skutecnosti treba vychazet a nezlehcovat ji, s tim, ze o nic nejde. Coz pochopitelne neni jednoduche a chce to od cloveka neco vic, nez se divat na americké filmy.
Vaud 10.2.2006 12:19

Re: Me z toho spis zamrazilo

Bikkuri - kam zmizel český smysl pro humor? Nejste náhodou majitel OK spotřebičů?
Bikkuri 10.2.2006 11:37

Me z toho spis zamrazilo

Jak to tak ctu, pripada mi ten clanek spis jako z hororu. Rozhodne ne jako srandovni story... Ja bych se na miste pisatele asi spis klepal, ze jsem z nedbalosti a lehkomyslnosti zkazil dulezite obchodni jednani. O to ale nejde, mnohem spis me zarazi a neprijemne prekvapuje poznani, nakolik  jsou i soucasni lide dnesni doby doslova v zajeti vlastni kultury, vlastniho zpusobu uvazovani, ktery povazuji za jedine spravny a jediny mozny. Evropan nebo American s bohorovnosti predpoklada, ze se cely svet chce a v podstate musi ridit zapadnimi hodnotovymi systemy, (respektive NEZNA jine) jenze tak to bohuzel neni. Rozhodne nechci snizovat zapadni kulturu ani civilizaci (sam v ni ziju a rad), ale je treba si pripustit, ze neni na svete sama. Tak jako my mame svoje hodnoty, maji ostatni narody jine, a pri jednanich s nimi je z teto skutecnosti treba vychazet a nezlehcovat ji, s tim, ze o nic nejde. Coz pochopitelne neni jednoduche a chce to od cloveka neco vic, nez se divat na filmy o kungfu.
robertson 10.2.2006 11:22

Re: Re: A oni se tím ještě baví

To je prece takova blbost! Je uplne jedno, jestli jsou to kocky, psi nebo telata - pruser je v tom jak s tema zviratama zachazej. Ale jakej je rozdil v tom, jestli nekdo sezere psa, morce nebo kralika?
chetgar 10.2.2006 10:05

tomu říkám střet civilizací!

fakt srandovní story, chudák žlutý pohlavár s hůlkou v nose :o)
ZZ 10.2.2006 9:19

Re: A oni se tím ještě baví

Článok bol veľmi zábavný, video horzné. Niekedy je otázne, či je rozumné takéto veci zverejňovať. Ak si to pozrie nejaký "producent čistokrvných šteniatok" tak má vymyslený bohovský kšeft. Predávať šicky a vestíkov ktorých nestihne predať ako pets vietnamcom a iným "žltým" žijúcim u nás. Inak mali by sa zas nad tým zamyslieť ľudia, ktorí nezvyknú premýšľať pri kúpe živých darčekov svojim blízkym. Naši tmavší spoluobčania (a tých žltých je tiež dosť) bez problémov podobné "veci" realizujú aj u nás (len bez tých klietok na hydinu). Takže pozor na utečených, alebo úmyselne vypustených domácich mazlíkov. Aj u Vás máte skúsenosti so zmiznutými ovčiakmi. :-(