29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

FEJETON: Lipovým ulicím již odzvonilo

Já vím, poněkud dlouhé vyprávění o názvech ulic. Včera mi poslal jeden kolega následující zprávu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vít 4.7.2013 22:46

Prior

S tím priorem to byl Karel... :)

A. Mikita 4.7.2013 10:36

Nerozumiem

Tomuto článku vážne nerozumiem. Na Slovensku došlo k premenovaniu ulíc už v rokoch 1990-91. Teda v čase, keď sme ešte boli spoločný štát s rovnakou legislatívou. Pričom právomoc na premenovanie, prípadne návrat k pôvodnému názvu mali miestne samosprávy po dohode (!) s občanmi bývajúcimi na danej ulici. Tak sa u nás v Košiciach z Marxovej ulice opäť stala Masarykova, z Gottwaldovej Štefánikova, z Leninovej opäť Hlavná, etc.... Žiadne federálne zákony sme na to nepotrebovali. Čo platilo samozrejme aj o českej časti tej našej federácie. Tak vážne neviem, čo  tu riešite dnes, po toľkých rokoch.

Ulica Zápotockého v neďalekom Prešove je na Slovensku asi svetový endemit, zrejme preto lebo miestny už ani netušia, že kto to bol ten ušatý alkoholik ... :-)))

No a tie tabuľky pod názvom ulice, vysvetľujúce o akú osobnosť sa jedná, máme aj tu v KE dosť. A aj mne sa to celkom pozdáva.

V. Vlk 5.7.2013 0:00

Re: Nerozumiem

Ja tiež nie. A to tady bydlím celý život.Pan autor je asi nějak mimo mísu. Že by se někomu nelíbila Masarykova ulice, to snad jen v Ostravě . A o té partyzánské ulici? No bylo to tehdy populární ale jinak je logika páně autora chybná. V Paříži taky existuje  Gare d’Austerlitz (Slavkovské nádraží) a co má tohle nádraží společného se Slavkovem? Možřná otamtud jeli vojáci do Austerlitz. No a možmná tou pohraniční ulicí někdy šli nějací partyzáni, když  po roce 1945   panovalo v Sudetech bezvládí . No, myslím, že pan kolega neví ani nic o partyzánech, jen co plkali Němci a komunisti.

A. Nikoloki 4.7.2013 8:38

Nějaká ta změna se snese ;-)

Praha, ulice Vinohradská, dříve Stalinova, dříve Fochova, dříve Schwerinova, dříve Fochova, dříve Jungmannova, dříve Černokostelecká, dříve Říčanská  ;-)  …

P. Vít 4.7.2013 22:47

Re: Nějaká ta změna se snese ;-)

Jeden čas se jí říkalo Třída politických omylů.

Z. Kulhánková 4.7.2013 0:11

To je mi moc sympatické na Lucembursku

Na cedulkách ulic pojmenovaných po slavných lidech je vždy napsáno, kdo to byl. Tak jsem se i dozvěděla, kdo byl Pierre Blanc, v jehož uličce jsem bydlela.

P. Vít 4.7.2013 22:49

Re: To je mi moc sympatické na Lucembursku

Přímo ve středu Lucemburku je i takové malé náměstí Jana Palacha. Ale žádný jiný popis jsem tam neviděl.

Z. Kulhánková 5.7.2013 1:20

Re: To je mi moc sympatické na Lucembursku

Bývá to těsně pod tím jménem, i s daty.