29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

FEJETON: Hrabalovo gymnázium

Když jsem se dočetl, že nymburské gymnázium se chce přejmenovat po jednom ze svých úspěšnějších studentů, který to dotáhl až na našeho nejvíce překládaného spisovatele moderní doby, bral jsem to jako snahu vedení a učitelského sboru gymnázium nějak zviditelnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 20.12.2013 13:22

Gloriola polozakazanych a cteni mezi radky

udela z osoby nadosobu, ktera by ovsem bez totalitniho rezimu nebyla nic. To platilo o plno zpevaccich, spisovatelich, disidentech.

Vzdycky kdyz si vzpomenu na Landovskeho, spis nez mit jeho jmeno na stite bych mu dal reznickou pesti mezi oci a nema to nic spolecneho s jeho hereckou drahou. Mozna s tim Hrabalem je to podobne. Pro dnesni deti to nejspis byl smradlavy a sprosty dedek a ani se jim nedivim, ze si ho nechteji dat na portal skoly. Ale to ti, co s nim lemtali pivo u Tygra, logicky nepochopi.

V. Vaclavik 20.12.2013 13:26

Re: Gloriola polozakazanych a cteni mezi radky

Na stit se takovi mozna dostanou az v pristi generaci, az uz nebudou zivi souputnici, kteri by vyjevili pravdu, az bude vse vymalovano na ruzovo.

V. Halašta 20.12.2013 15:21

Re: Gloriola polozakazanych a cteni mezi radky

Nesouhlasím.

Může to platit jinde ale tady určitě ne. Kdo ale sám nemá ani kousek pábitele v duši tak nemusí s Hrabalem souznit. Já taky nedočet Annu Kareninu ale proto nebudu tvrdit, že Tolstoj je mizerný spisovatel.

F. Kusák 20.12.2013 12:45

Nevím, nevím,

pohoršování nad generací gymnasistů je úplně zbytečné. Jsou prostě jiní, nezkušení, nemoudří. Doba je rychlá, povchní, ale taky krásná, kdo ji tak chce vidět. Mě v podstatě jejich názor nezajímá a informační hodnotu má jen takovou, jak jsem již naznačil. Obklopme se věcmi, které máme rádi, kterým rozumíme a nechme je být. Však oni to za padedesát let budou říkat taky.

J. Kraus 20.12.2013 12:01

Díky za článek.

S odstupem se zdá, že ta censura i autocensura měla něco do sebe. Nutila autora k používání jemnějších prostředků a alegorií, k dávání více ze své podstaty. Pokaždé když znovu otvírám Seifertovy Všechny krásy světa, říkám si, jak by asi psal nezatížen okovanou botou komunisty na krku. On asi stejně, jen fakt by tam bylo víc. Ale jiní? Úloha a význam tabu v dějinách, to by bylo pěkné téma. Dnešní mladí se liší od svých předchůdců, přehlédneme-li dějiny, i v tom, a možná hlavně v tom, že žijí ve světě bez tabu. Kromě ztráty studu a jiných změn, spadajících do kapitoly mravní, je to v kapitole praktické zřejmě především neschopnost zachytit jemnější odstíny slova psaného i mluveného a následně i dějů. Co jim není podáno po lopatě, tomu nerozumějí nebo vzkřiknou „WOW“ a ihned to slovy hrubými a křupanskými zprofanují tak, že se člověk stydí za ně. Ano, byli vychováni jako osobnosti. Celé gymnasium, celá už generace osobností. Těch několik, kteří se nepovedli, to třeba jednou změní. Doba si to vyžádá.

V. Koreis 20.12.2013 11:57

. a havran krák už nikdykrát...

... a havran krák už nikdykrát...

tohle mi zní snad ještě lépe než to Poeovo "nevermore" v originále.

Čípak asi je tohle překlad Poeova Havrana, z těch mnoha českých? Koho jiného, než Bohumila Hrabala( Prostě, světová úroveň, pokud o něčem takovém u Čecha lze hovořit.

J. Lepka 20.12.2013 10:43

B.Hrabal,

B.Hrabal, jak jsem ho znal a poznal ( podotýkám, že velmi okrajově, byl to přítel mého otce, ovšem již z dob studií, ano, právě na nymburském gymplu!), by velmi intenzivně protestoval proti jakékoliv adoraci své osoby nebo jména, viz pamětní deska v pivovaru.

To ovšem nic nemění na naprosto negativním vztahu nymburáků k němu, napříč generacím, prostě vždy to pro ně byl " flákač a opilec, který zahodil ajzboňáckou kariéru ".

Domnívám se, že část pověsti podědil po mamince, tu také místní drbny pomlouvaly kde se dalo, to víte B.H. byl nemanželský a to se v takové maloměstské žumpě, tuplem za R-U neodpouštělo. A drbny mají dlouhou paměť.

P. Papež 20.12.2013 9:32

Překvapuje

Překvapuje mě reakce dětí, které jsou ještě v pubertě. V pubertě vždy existovala snaha dělat něco jiného, než dospělí, být sami sebou. Z gymnazistů na mě "čouhá" příkaz rodičů, případně učitelského sboru a nemohu pochopit, že jsou schopni podepsat petici proti názvu Hrabalovo gymnázium. Jednoznačně z toho vyplývá smutek nad tímto činem. Hlupáci se derou všude k moci, chtějí rozhodovat a bohužel jim to v tomto státě vychází.

M. Baloun 20.12.2013 13:02

Re: Překvapuje

Text pétice pravděpodobně sepsal žák Krhounek :-)))

J. Schwarz 20.12.2013 7:24

Zajímavé je

uvědomit si rozdíl mezi vnímáním dnešní mládeže mezi dospělými a tím, jak se sami vidí. Dospělí mají tendenci v nich vidět nevychované sígry znalé jen svých práv se kterými učitelé kvůli zákazu rákosky nic nezmohou , zatímco oni sami se / podle reakce na možnost onoho přejmenování školy / vnímají spíš jako vzorňáci jako vypadlí ze serial Beverley hills...

J. Dvořák 20.12.2013 7:10

A je docela možný to, že

jsem vám tam to pivo nosil já ! Obsluhoval jsem Bohumila Hrabala !

V. Ondys 20.12.2013 5:29

:)))))))))))))))) Prasečák Vladimíra Ondyse

Vzhledem k společenskýmu pokroku by mi to bohatě stačilo!