2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

FEJETON: Dopis z Terezína

Byly tři cesty, jak odeslat z terezínského ghetta dopis - jedna legální, cenzurovaný korespondenční lístek s omezeným počtem slov, psaný hůlkovým písmem a jinotajným slohem, kde věta "tetě Máře se daří dobře" znamenala, že teta Marie byla deportována kamsi na východ, pravděpodobně někam do Generálního Gouvernementu - druhá, nelegální, kterou obstarávali čeští četníci, přidělovaní na pár měsíců služebně do Terezína rozkazem protektorátního ministra vnitra - ti, s nasazením vlastního života, přinášeli vzkazy, dopisy a naději - a konečně třetí, individuální, kterou využívala paní Štyndlová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kulhánková 18.7.2012 18:34

Děkuju

Š. Šafránek 18.7.2012 11:50

Poklona

Příběh civilně podaný, prostý patosu, bez zvratů a odboček směřující k předpokládanému konci - a přitom právě tím tak silný. Tak umí psát snad jen pan Kersch.

P. Kersch 18.7.2012 8:25

od autora

Laskavým čtenářům: Lze taky poslat příspěvek do diskuse k tomuto fejetonu nejen sem, ale i na adresu autora :

 petrkersch@karneval.cz

O. Uživatel 18.7.2012 7:19

Uživatel požádal o vymazání
P. Kolář 18.7.2012 6:28

Příliš snadno zapomínáme,

že podstatná část z těch našich umučených spoluobčanů za protektorátu byli židé.A snad proto,že zapomínáme,existuje doposud něco tak zrůdného,jako je antisemitismus.Máme většinou velké pochopení pro naše malé bolesti a příkoří,ale stále se nedovedeme vyrovnat s tou hrůzou,která postihla židovský národ.Evropa má v poslední době stále se zvyšující tendenci ze všeho obviňovat židy.Za arabskou naftu je schopna zradit kohokoli.

H. Lukešová 18.7.2012 0:31

Bludný Žid, smutné, bohužel antisemitismus nikdy nepomine,

dnes není "in" nadávat na Židy, vyřvávat Juden raus, tak je v módě plivat jed na Izrael, žádná jiná země nečelí tak zuřivé nenávisti, zejména ze strany levice, prosazují se všelijaké bojkoty izraelských produktů, zákazy vystupovat izraelských akademiků na mnohých evropských univerzitách. Funkci věčného Žida, který měl různá jméma Ahasver, Cartaphilus, Buttandeus, Boutedieu, Votadio, Juan Aspera. Bludný Žid byl údajně spatřen v Lubecku 1603, v Paříži 1604, Bruselu 1640, v Lipsku 1642, v Mnichově 1721 a v Londýně 1818. Prokletí Židé zodpovědni za ukřižování Pána, museli věčně bloudit, bez domova, v ponížení a utrpení, nyní náboženský antisemitismus vystřídal levicový antisionismus. Izrael, bludný stát, odpovědný za údajné utrpení palestinských Arabů, musí výt vyčleněn, dehonestován, izolován a bojkotován.