7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

FEJETON: Copak já sem nějakej senior?

Podle WHO, Světové zdravotnické organizace, rané stáří neboli senescence začíná v 65 a trvá do 74 let. Vlastní stáří, kmetství neboli senium, od 75 do 89 let. Dlouhověkost, patriarchium – 90 let a více.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Charvát 15.9.2012 19:51

Vyhubili jsme důchodce?

Pane, píšete mi z duše. Pomalu se k důchodu taky blížím a pořád nechápu, proč se už nepoužívá (nesmí používat?) dříve běžné označení staršího člověka coby důchodce, ale převzali jsme do módního newspeaku slovo "senior". Starý člověk je stejně starý, ať ho nazveme důchodcem či seniorem. Proč tedy ta změna? Proč jsme důchodce zlikvidovali jako škodnou? Píšete o politické korektnosti. Nevím, co má tahle jazyková šaráda společného s politikou nebo s korektností - řekl bych, že ani s jedním ani s druhým. Vůbec tohle novodobé prznění jazyka cizími výrazy, ponejvíce anglismy, je děsivé. Kam se hrabe komunismus se svými rusismy. Vnutili jich do jazyka pomálu a ještě se neujaly. Zato teď, to jsou žně pro jazykozpytce. Ještě tak jsem jakž takž sto pochopit, že se invalidům nelíbilo, že jsou takto označováni. Obzvláště, když se v slovníku dopídili, že "invalid" je cosi neplatného, chybného, tedy nepatřičného. Na druhé straně, být místo toho handicapovaný (nebo jak se to má korektně psát) moc nepomůže, chybějící nohu nebo zrak to jaksi nevrátí. Tak nevím. Coby konzervativní člověk bych dal přednost zavedenému slovníku a postupné přeměně reality k lepšímu, než jejímu maskování lépe znějícím výrazivem. Ale je to marný...

V. Koreis 19.9.2012 2:01

Re: Vyhubili jsme důchodce?

Kdepak handikapovaný. pane Charváte, korektně se to anglicky už léta říká "challenged". Být invalidním se přece musí chápat jako výzva, jak jinak?

Politická korektnost ovšem přešla do češtiny z angličtiny. To co jsme zažívali za komunismu, ty věčné rusismy, to byla jen takové předehra. Používat je ovšem bylo pro ty kteří chtěli dělat i tu nejmenší kariéřičku absolutně bezpodmínečné. Dnes je tomu také tak, ať už v Česku, kde vládne bruselská byrokracie nebo tady v Austrálii, kde máme tu svoji domácí, okopírovanou od Američanů. Člověk tomu prostě neunikne. Doufám, že časů kdy povládne ta čínská, se už nedočkám...

Vzpomínám si, jak jsem vedl v ČT jakási jednání o překladech programů, to bylo asi před 20 lety a přišla řeč na politickou korektnost. Nikdo v ČT tehdy nevěděl, co ten výraz znamená. Prorokoval jsem jim tehdy, že během několika let už o ní budou vědět všechno a to se také vyplnilo.

J. Kovaříček 14.9.2012 21:34

Reseni

Mily Voyene,

hezky sepsano. Nevedel jsem, ze jsi o tolik starsi nez ja (tedy asi o rok.) Mam pro tebe dobre reseni: Prijed za mnou do Thajska! Ovsem manzelku ssebou neber, to by te tu mohlo ostarit. V zadnem pripade ale sve zene neprozrad, ze jsem ti tuhle radu dal.

Thajecky jsou zeny velmi kouzelne, mimo jine uz i tim, ze nesetri chvalou senioru. Kdyz mi navrhuji snatek z lasky, branim se tim, ze su starec osumasedesatilety. Ony ale rikaji, ze vypadam mlade a ze starsi muze miluji, neb s mladsimi maji nepekne zkusenosti. A ja skromne priznam, ze thajske zeny znaji zpusoby jak seniora omladit. Zajiste, ze tim nemyslim zeny lehke a povetrne, ale damy dustojne, ctnostne a mravne puvabne. Ony jsou naopak k sobe nepatricne kriticke - "Je mi 42 let, jsem uz stara zena. atd.

Takze jak patrno, reseni naseho vekoveho dilemnatu nespociva v urednich definicich. Starnuti v ramci buddhismu je velmi prijemne. Doporucuji.

zdravim srdecne. j.k.

V. Koreis 15.9.2012 0:24

Re: Reseni

Díky Jaroslave,

nemám ani tak problém se stárnutím – jak se tu i zmiňují jiní, má to také své skryté radosti. Například, mohu říci (případně i napsat) co si myslím, což po většinu času člověk z různých důvodů nemohl, nesměl, či se prostě bál udělat. Co mi nejvíc vadí a na co tu narážím, je ta politická korektnost, která z nás ze všech někdy po šedesátce udělá "seniory". Jinými slovy, vadí mi škatulkování.

Každý jsme přece unikátní bytostí. Každý z nás proto stárneme jinak, někdo rychleji, jiný pomaleji nebo i skoro vůbec ne. Což se ovšem neslučuje s úředními (či novinářskými) definicemi. Buddhisté tohle vědí, proto mají na věci trochu jiný náhled.

Měj se tam moc fajn!

VK

J. Dvořák 14.9.2012 16:04

Nevím jak vy,ale já !

Já si vždycky náramně počtu !!!

P. Krasny 14.9.2012 12:11

Getting old

Shot my first turkey yesterday!

Scared the crap outta everyone in the frozen food section.

It was awesome! Gettin'' old is so much fun...

Remember: Don''t make old People mad. We don''t like being old in the first place, so it doesn''t take much to piss us off.

F. Eliáš 14.9.2012 10:41

Pobavil jsem se

Jsem taky senior

A. Kelin 14.9.2012 8:34

Proč tolik nářku?

Stáří má své strasti ale i nepopiratelné radosti. K těm strastem patří ojetý organizmus, na který se už špatně shání náhradní díly. K těm radostem patří jisté zmoudření a schopnost odlišovat podstatné od nepodstatného. Nejvíce si vážím toho, že mám jediného nadřízeného a tím je moje vlastní svědomí. A na tom mi záleží mnohem víc než na názorech ostatních lidí. Přesněji - názory jiných lidí mne zajímají jen tehdy, kdy mi pomohou pochopit dosud nepovšimnuté souvislosti. V těch hloupých postojích mlaďochů občas poznávám svá "volská léta". Nemám důvod se nad těmi postoji pohoršovat. Jen jim přeju, aby dostali rozum co možná nejdřív a nemuseli se za nic ve svém životě zpětně stydět. Je pozdě vzdychat nad koncem vícegeneračních rodin, které přirozenou cestou učily chápat běh života, dávaly nahlédnout do světa předchozích a následujících generací, předávaly zkušenosti a omezovaly sobectví.

Peníze se staly z prostředků vládci a zbožnění konzumu vychovává k egocentrizmu a sobectví. Máme kolem sebe to, co jsme si vychovali. Třeba to další generace pochopí a ještě to zkusí napravit.

V. Koreis 15.9.2012 0:36

Re: Proč tolik nářku?

Nad stářím nenaříkám. Spolu s Vámi doufám, raději řeknu věřím, že příští generace si z našich chyb vezme poučení. Zatím ale ten konzumismus vládne a šíří se i tam, kde donedávna ještě nebyl (např. v částech Asie).

Asi se to bude muset ještě zhoršit, než se to bude moci zlepšit...

J. Šimonová 14.9.2012 0:19

a ještě o starších občanech

psali, že starší žena se otrávila metylalkoholem, věk 47 let :-)

V. Koreis 14.9.2012 1:59

Re: a ještě o starších občanech

Tohle nejspíš psal nějaký devatenáctiletý novinářský kadet!