1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
SFK 5.12.2007 23:20

Re: Je vidět že Skoti umí marketing, ale

Trošku jste to Radime zašmodrchal s tím božolkem a kukuřičnou pálenkou- bourbonem.  Ono je totiž jedno, jestli skotskou palírnu vlastní Japonec nebo Kanaďan. Důležité je, kdo tu palírnu obsluhuje a kde se ta palírna nalézá. Stalo se, že si jednu kdysi pověstnou, později však zkrachovalou koupil nějaký Švéd a odvezl ji (kotle etc.) do své vlasti. Palírna ve Švédsku nevydala nic, co by stálo za řeč. Když se bývalý skotský majitel opět postavil na nohy, odkoupil od Švéda své zařízení zpět. Nyní palírna opět úspěšně funguje na svém starém místě. Těch  "blábolům kolem" o kterých hovoříte, je dobré si poslechnout, je v nich mnoho moudrosti.

No 5.12.2007 22:16

Re: Na ta svinstva, jak říkáte,

Nic se nezměnilo, whisky je ve Spojeném království stále dražší než v kontinentální Evropě. 

Já dávám přednost té z Nížiny.

Radim 5.12.2007 22:00

Je vidět že Skoti umí marketing, ale

mladí Skoti whisky vůbec nepijí, starší pijí desetilibrovou splaškovou whisky z ASDY nebo Tesca. 95% palíren vlastní Japonci, Kanaďani a Amíci. Whiska je podobný produkt jako božolé, burbon, tvarůžky nebo štramberské uši. Normální dobré věci se spoustou blábolů kolem. Zkoušejte single cask maltky (běžně k dostání v Edinburgu).

lucina 5.12.2007 21:42

hezký,

ale pivo je holt pivo, Čechu, drž se svého půllitru!

Radek 5.12.2007 21:38

Re: Re: Re: Víc by vám všem slušelo.

Náhodou, s tou whisky má pravdu....... no a s tim vínem ;-D

Abonent 5.12.2007 21:22

Pro Radka J.: Domácí zdroje jsem neopomíjel

Ad moje údajné "snobství" : Dokud naše rodina bydlela v malé moravské vísce (kousek na severovýchod od Brna), měli jsme na zahradě spoustu kadlátek, a pálili jsme každoročně min. 30 litrů slivovice.

Teď, v Praze, mám na zahradě všechno možné, jen švestku ne. Ale v minulosti jsem doma, načerno, pálil hruškovici, jablkovici, a když jsem přepral zájemce o meruňky, i meruňkovici. Jo, to byly doby...

Občas jsem někde dostal i kalíšek opravdu staré slivovice - byla náramná. Ale srovnávat běžnou slivovici s malt whisky se opravdu neodvážím.

A na Vás slivovice zbyde, neboť už nechlašču. Tož tak.  :-)

Radek J. 5.12.2007 20:49

Re: Re: Domácí zdroje se opomíjejí.

Pokud pane Snobe chcete za kazdou cenu opovrhovat dobrou slivovici, ja vam to vyvracet nebudu. Aspon vic zbyde :-D

jiri 5.12.2007 20:37

Re: Re: inspirující

Co takhle Glenmorangie...

V Cesku se prodava 18 ti leta?

Petr Benes 5.12.2007 20:26

Re: Re: Víc by vám všem slušelo.

Nema, ale Neff to nerozezna. jestli je na whisky stejny odbornik jako na vino, tak mu staci samohonka z brambor. ;-D

Fojt 5.12.2007 19:49

Re: Re: Re: pokud pane Neffe ctete.....

Tak ještě jednou k Ardbegu : Aroma: kouř z hořícího dříví, rozinkový nákyp, uzené mandle.

Chuť: skutečný čarodějnický kotel - hustý kouř, časem zelená jablka, limetky a karamely Werther’s Original.

Dokončení: doznívající kouř a trochu pepře, slabší než předpoklad

Zajímavé je, že Ardbeg se vůbec nepoužívá do míchaných whisky, veškerá produkce se stáčí jako single malt. Nejběžnější jsou na trhu 10- a 17-letá whisky.

 Tedy Ardbeg je u mne prozatím jednička. I když taková Famous Grouse k dobrému popití taky stačí ;-D

badaxe 5.12.2007 19:48

Re: Víc by vám všem slušelo.

Božkov, to je nějaké nové sprosté slovo co ještě neznám?

Není to to místo kde dělají ty patoky co se jimi opíjí ta část národa co nepoznala co znamená užít si alkoholu? Koneckonců zažil jsem že sověti dokázali pomocí mrazu vytáhnout alkohol i z kapaliny do chladiče a ožrat se z ní jak dobytek, ale to nemá s pitím pro radost nic společného.

badaxe 5.12.2007 19:43

Re: Na ta svinstva, jak říkáte,

Obávám se že kvalita je drahá vždy a všude :-( , on je rozdíl mezi tím shrabat nahnilá jabka zpod stromu a nechat je zkvasit a následně vypálit v místní palírně (nebo doma načerno) a mezi opravdovým alkoholem dělaným odborně (podobně můžete z těch jablek nadělat "víno" - ušetříte pálení - a srovnávat to s opravdovým vínem třeba ze španěl - opijete se pokud o to stojíte z obého :-( ) srovnání ani tak neukazuje na kvality produktu, jako na kvality pisatele.

Fojt 5.12.2007 19:39

Re: Pro zajímavost:

No nejlepší je osobně vyzkoušaná single malt Ardbeg - Odborníci i má maličkost ;-) ji hodnotí takhle :Aroma: kouř, mořské řasy, hořící dřevo, náznak eukalyptu.  Chuť: okamžitý zásah kouře, pak hedvábná sladkost s doteky citronu, pak návrat kouře.

Osvědčila se velmi a jedna až dvě sklenky před spaním vyvolají velice příjemnou noc.

badaxe 5.12.2007 19:35

Re: I já mám rád

obávám se že kecáte, zřejmě pijete místní sajrat (dnes zvaný "tuzemák" ) vyráběný z nějakého bramborového lihu a tresti, to ale má s opravdovým rumem málo společného. vzniklo to za Rakouské monarchie kdy se hledala náhražka za dovážený alkohol ze třtiny (a jako každá náhražka je to na houby). Opravdový rum z karibiku (ideálně z Jamaicy) je o něčem jiném a cenově se Whiskey dost podobá.

badaxe 5.12.2007 19:30

Re: Re: Všechno špatně!

Inu asi netušíte že "vodku" vlastně vynalezli finové (v té době byli součástí ruského samoděržaví)  a rus byl docela solidní žák, a taková ochotnickaja se docela dá pít. Nicméně s opravdovou Whiskey (nebo jamaiskou lahůdkou :-) ) se to rovnat nedá - asi jste ještě nepil opravdové lábuže, mne aspoň nikdy po whiskey ani po rumu z Jamaicy hlava nebolela (co vy to chlastáte za svinstva?)

badaxe 5.12.2007 19:25

Re: me vchiski nehutna

No pokud jste opravdový rum (ne tedy to co se tady za "rum" považuje) ideálně z Jamaicy (případně z holandské východní Guineie) opravdu pil, musím s vámi souhlasit. Pokud si mám vybrat (a je to těžké :-) ) pak bych asi volil Jamaiský rum (zraje v sudech od skotské whiskey) před Skotskou. ale i zde je to o tom co konkrétně. No a sklenka před spaním je skvělá u obého (mám vyzkoušeno).

Radek 5.12.2007 18:02

Re: Víc by vám všem slušelo.

Bohužel Božkov a whisky nemá spolu ale naprosto nic společného.....

Radek 5.12.2007 17:59

Re: Není to tak drahé

No, nesmíte to kupovat na Václavskym náměstí...... zkuste to u Kratochvíla

Radek 5.12.2007 17:56

Re: pokud pane Neffe ctete.....

Ten Talisker ale neni Islay whisky, nýbrž je řazen mezi ty ostrovní (z ostrova Skye)..... ale jinak je vynikající.

Šnek 5.12.2007 17:55

Víc by vám všem slušelo.

Kecání o Božkovu.

SFK 5.12.2007 17:25

Na ta svinstva, jak říkáte,

co pijí sami Skotové, mám zajímavou vzpomínku. Před mnoha lety mě pozval jeden přítel na lov hnědého pstruha. Až na konec Skotska, do Wicku. Abych se mu aspoň trochu odvděćil za jeho námahu s organizací mého pobytu, koupil jsem mu jednu lahvičku z místní palírny- tuším Old Pulteney. Dost mě překvapilo, jak byla drahá. Pokud piji pálenku, tak jedině malt, ale tolik, jako tenkrát,  jsem za whisky nikdy předtím a nikdy potom nezaplatil. Když jsem příteli lahvičku předal, byl potěšen, ale byl trochu také v rozpacích. "Tohle si teda nemůžu kaźdý den dovolit" podotkl a lahvičku, na jejiž malý doušek jsem se těšil, schoval do skřínky a vyndal cosi také nějak pitného, nikoliv však toho, co bych od Skota očekával. Druhý den jsem si musel koupit lahvičku svou. Snad se to od těch osmdesátých let změnilo, ale tenkrát byla kvalitní skotská ve Skotsku velmi drahá.

mira 5.12.2007 17:25

Re: Re: Re: Domácí zdroje se opomíjejí.

Ano, je to 'pálenka'. Nicméně, whisky je příkladem rčení 'když 2 dělají totéž, není to totéž'. Pálenku si doma vyrobí kdekdo, ale profesionální péči, často delší než 10 let, kvalitní suroviny, zrání v sudech od kvalitních lihovin atd., už tomu kdekdo nedá. Pokud se chcete spařit, pálenka vám nejspíš postačí. Vezměte alespoň v úvahu, že KAŽDÁ skotská whisky prodávaná na trhu zraje v sudu ALESPOŇ 3 roky (na to je zákon), samozřejmě není-li uvedeno více let na etiketě.

kolemjdoucí 5.12.2007 16:25

Re: Re: Domácí zdroje se opomíjejí.

malt whisky je zase jen pálenka stejně jako  řeba slivovice nebo kalvados.  Záleží jen, jak kvalitně se udělá. Kdoví co za svinstva chlastají samotní skotové nebo irové doma, aby to lepší  prodávali ven. Ale R má pravdu, zatímco dříve lidi masově dělali pálenku doma, dneska to ovoce skutečně hnije na zahradách a hlupáci sedí v barácích a pochvalují si odněkud dovezenou pálenku. Místo aby hnuli zadkem a to svoje ovoce pobírali a něco z něho udělali.

Ašek 5.12.2007 15:57

Re: Re: Re: Re: Víte, Astone,...

R^;-P

Harwey 5.12.2007 15:25

Re: Re: pokud pane Neffe ctete.....

Za Talisker se postavím, za nekřesťanský peníz jsem si ze služebky v "Edhynbura" přivezl 2 dvanátiletky a musím souhlasit s Janci .... moc příjemné pití.

Harwey 5.12.2007 15:20

Re: Pro zajímavost:

Rašelina zanechává po sobě ve whisce jemně kouřovou chuť. Škoti říkají peaty.  A souhlas s astonem jednosladová  dobře zrálá je pro našince poměrně luxusní zboží takže ten kalíšek je přesně to co je rozumně únosné a stačí.

Fafa 5.12.2007 15:04

Jirko:

jiste existuji i vyjimky. Treba ten alkoholik s vylagrovanym mozkem z Londyna to germanskemu narodu docela nandal, nemyslite? ;-D

A. 5.12.2007 14:52

Re: Re: Všechno špatně!

Vepřo knedlo zelo v kombinaci s pivem přivedly Český národ k Mnichovu a Bílé hoře. Nesmíte do chlastu motat politiku!;-D

Jirka 5.12.2007 14:24

Re: Pro zajímavost:

Každý alkohol vám tak vylágruje mozek, že zblbnete. Já jsem abstinent s úžasnými rozumovými parametry. Takřka dosahuji parametrů germánského národa. Stařický autor je tak jen na klimbáním po světě. Jeho psaní je příšerné. Neumí se kochat vlastní českou krásou. Rozumí psům, dig.foťákům a pak........dlouho nic.